Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 7 mei 2003

Week van de zachte weggebruiker: Agalev voert Profietsiatactie


Agalev neemt het op voor de zachte weggebruiker. Om de fietsers te bedanken voor hun milieuvriendelijke verplaatsing, hangen Agalev-militanten en -kandidaten dezer dagen in diverse steden papieren fietshangers aan de fietsen in fietsstallingen. Daarop staat een welgemeend "profietsiat". Dat gebeurt ondermeer donderdag 8 mei om 7.30 uur aan het station van Brugge, om 11 uur aan het station van Haacht, om 13.30 aan het station van Berchem, en vrijdag om 16 uur op de markt van Brugge. Maar symbolische acties volstaan uiteraard niet. Daarom heeft Agalev een aantal voorstellen om de zachte weggebruiker beter te beschermen. Eén daarvan is de verplichte gesloten zij-afscherming (zijplaten tussen de wielen) van vrachtwagens om te voorkomen dat fietsers onder de wielen terechtkomen.

Ook op Europees vlak gebeurt er heel wat om voetgangers te beschermen en het gebruik de fiets te stimuleren. Dat zegt Bart Staes, europarlementslid voor Agalev bij de start van de Week van de Zachte Weggebruiker. Staes is momenteel rapporteur van een voorstel van de Europese Commissie om de veiligheid van voetgangers te te verhogen. Bedoeling is om de autoconstructeurs te verplichten het design van de voorkant van hun voertuigen aan te passen. Ook pleit Staes voor de invoering van Intelligente SnelheidsAdaptatie (ISA) om ongelukken als gevolg van hoge snelheden te vermijden. Daarnaast heeft Staes een voorstel gelanceerd om de BTW op fietsen en fietsherstellingen terug te brengen naar 6%.

Op vraag van het Europees parlement lanceerde de Europese Commissie begin dit jaar een voorstel voor een richtlijn. Die beschrijft gedetailleerd aan welke vereisten de voorkant van nieuwe auto's moeten voldoen. "Op termijn zouden zo jaarlijks 2000 levens kunnen gered worden," zegt Bart Staes. Maar in de voorstellen van de Commissie zaten enkele hiaten. "Ik heb voorgesteld de richtlijn sluitender te maken. Striktere deadlines en een betere bescherming voor de voetgangers," gaat Staes verder. "Maar de weerstand van de industrie is erg groot. Zij schuiven de verantwoordelijkheid voor de ongevallen met zachte weggebruikers van zich af en willen hun eigen standaarden geïmplementeerd zien. Nochtans heeft onafhankelijk onderzoek aangetoond dat normen gebaseerd op de strenge tests 1500 levens méér kunnen redden."

Staes: "Ik verwacht natuurlijk ook niet alle heil van auto's met veilige bumpers. Overdreven snelheid is nog altijd de oorzaak van de meest ongevallen. Daarom pleit ik voor de invoering van Intelligente SnelheidsAdaptatie. ISA is een electronisch systeem dat er voor zorgt dat voertuigen de maximale snelheid niet kunnen overschrijden."

In een recente standpuntennota steunt de Europese fietssector Bart Staes in zijn vraag om niet alleen voor herstellingen aan fietsen een BTW-tarief van 6% toe te passen, maar ook bij de verkoop van nieuwe (onderdelen van) fietsen. De Europese Commissie trad Staes daarin bij. Tegenover een vermindering van de BTW-inkomsten staan een toenemende tewerkstelling in de sector, een afname van het gemotoriseerd verkeer en de daaraan verbonden maatschappelijke kosten en een verbetering van de algemene gezondheid door enerzijds een afname van de luchtvervuiling en door anderzijds de toegenomen lichaamsbeweging.

Bart Staes, Europees parlementslid Agalev GSM 0475 37 27 57 bart.staes@agalev.be www.bartstaes.be

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel (02)290 91 46 fax (02)290 91 47
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/