Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 7 mei 2003

Agalev wil duizenden jobs in hernieuwbare energie


Tijdens een ludieke actie in Eeklo heeft Agalev-lijstrekster Vera Dua vanmiddag aangekondigd dat haar partij tijdens de volgende legislatuur volop "werk" wil maken van hernieuwbare energie. Daarom is het nodig om verder te investeren in windenergieprojecten. Met de huidige projecten zou dit een vermogen van 1140 Megawatt (Mw) moeten opleveren. Uit diverse internationale studies blijkt dat per Mw ongeveer 20 arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Windenergie levert daarmee ongeveer 10 maal meer jobs op per geproduceerde eenheid dan kernenergie. Maar dan moet de overheid de moed hebben opnieuw te investeren in het aantrekken en de ontwikkeling van de productie van windturbines. Dit kan onder meer
· door het opstellen van lokale ruimtelijke uitvoeringsplannen zodat men vooraf duidelijk weet waar een inplanting kan
· door efficiënte afhandeling van de projectaanvragen
· als de Vlaamse overheid een voorbeeldrol speelt door vanaf 1 juli 2003 bewust voor een groene stroomproducent te kiezen.
Ons land scoort nog altijd dramatisch laag inzake hernieuwbare energie. Geen enkel Europees land doet slechter. De voornaamste reden is de eenzijdige keuze voor kernenergie, die in de jaren '70 werd gemaakt. Daardoor kent ons land (na Frankrijk) het grootste aandeel elektriciteit uit kernenergie ter wereld, het grootste probleem met kernafval en horen de elektriciteitstarieven voor de burger tot de hoogste van Europa. 'Fouten uit het verleden vallen niet meer te herstellen, maar het is nu hoog tijd om de bladzijde om te draaien' stelt Vera Dua.

Agalev wil dat onder de volgende regering prioriteit gaat naar het stimuleren van hernieuwbare energie. 'Windenergie is nu economisch concurrentieel met het goedkoopste alternatief: aardgas', aldus Dua. De grote energiemaatschappijen hebben dat begrepen en investeren nu volop in windenergie. Vera Dua verwijst daarbij naar petroleumgiganten als Shell en Totalfina-Elf of B.P. dochters van Shell en Totalfina-Elf hebben projecten ingediend voor de bouw van off-shore windmolenparken in de Belgische Noordzee. Het realiseren van deze plannen moet ongeveer 860 Mw opleveren. Aan land zijn de ambities op dit ogenblik nog veel te beperkt. Lopende projecten voorzien zo'n 280 Mw, 220 in Wallonië en 60 in Vlaanderen. Hiervan is nog maar zo'n 15 % gerealiseerd.

Agalev pleit er voor de ambities fundamenteel te verleggen. De ontwikkeling van windenergie kan de komende jaren voor duizenden nieuwe jobs zorgen. Nu zijn in ons land reeds 600 jobs gecreëerd in de sector windenergie. Daar kunnen er de komende jaren 5000 bijkomen. Immers, in 1996 berekende de DWTMA (Vereniging Deense Windenergieproducenten) dat er per megawatt geproduceerde elektriciteit uit windenergie 17 arbeidsplaatsen in productie worden gerealiseerd en nog eens 5 arbeidsplaatsen in de installatie en het onderhoud van de turbines.

Vera Dua, lijsttrekster Kamer Oost-Vlaanderen,
Joos Wauters, tweede op de kamerlijst Antwerpen
Eloi Glorieux, 12e opvolger kamerlijst Brussel-Halle-Vilvoorde
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel (02)290 91 46 fax (02)290 91 47
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/