UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Waterschappen vrezen minder aandacht water in nieuwe kabinet

De Unie van Waterschappen doet een dringend beroep op de onderhandelaars van de politieke partijen die een nieuwe regering formeren, het grote belang van het waterbeleid in Nederland beslist niet uit het oog te verliezen.

Berichten over een mogelijke opheffing van het nu nog bestaande staatssecretariaat voor waterbeleid bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat baren de waterschappen grote zorgen. De Unie van Waterschappen en veel andere partners in het waterbeheer bepleiten al jaren juist meer 'regie' op het gebied van water op regeringsniveau in de vorm van één coördinerende bewindsman of vrouw. Gevreesd wordt echter dat een nieuw kabinet wat dit betreft mogelijk de andere kant op gaat.

Een slechte zaak, vindt de Unie van Waterschappen, de overkoepelende organisatie van alle waterschappen in Nederland. Ons land staat de komende jaren op het gebied van de bescherming tegen wateroverlast voor grote ruimtelijke en financiële (vele miljarden euro's opgaven. Daarnaast zullen, mede vanuit de Europese Unie, grote inspanningen nodig zijn voor schoner oppervlaktewater en grondwater.

De verwachting is dat nog vóór de komende zomer op initiatief van nota bene het Rijk een Nationaal Bestuursakkoord Water wordt getekend. Het is voor het eerst dat de vier overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) zo'n 'waterpact' tekenen. De raamovereenkomst benoemt die grote wateropgaven in ons land voor de komende tientallen jaren en geeft aan dat er in de komende kabinetsperiode heel veel werk verzet moet worden. Alle reden volgens de Unie van Waterschappen om de regiefunctie van het Rijk eerder te versterken dan te verzwakken.

einde persbericht

Nadere informatie bij Jelle Leenes, woordvoerder van de Unie van Waterschappen, telefoon 070 3519775 of 06 53175864.


08 mei 03 14:27