Provincie Overijssel

Staten installeren nieuw college

Overijssel heeft een nieuw college van Gedeputeerde Staten. De zes leden van het college zijn gisteravond geinstalleerd in een vergadering van Provinciale Staten. Het dagelijks bestuur van de provincie telt vier nieuwelingen en twee oudgedienden.

CDA?er Piet Jansen en PvdA?er Jan Kristen komen terug als gedeputeerde. Ze werken voortaan samen met Theo Rietkerk en Gert Ranter (beiden CDA), Carry Abbenhues (PvdA) en Job Klaasen (VVD). Ranter was lid van de Provinciale Staten, als fractievoorzitter van het CDA. Rietkerk en Abbenhues stonden niet op de kandidatenlijst van hun partij. Het dualisme maakt het echter mogelijk ook bestuurders ?van buiten? te benoemen.

Portefeuilles
Theo Rietkerk zat sinds 1998 in de Tweede Kamer. Hij was onder meer woordvoerder over het Koninklijk Huis en Justitie, en zat in het team dat de strategie voor de kabinetsformatie uitstippelde. In Overijssel krijgt hij de portefeuille Ruimte en Milieu. Het CDA levert nog twee gedeputeerden in Overijssel. Piet Jansen, nu al gedeputeerde van landelijk gebied en water, houdt zijn portefeuille. Gert Ranter, in de vorige bestuursperiode voorzitter van de statenfractie van het CDA, krijgt als lid van GS onder meer zorg en veiligheid in zijn pakket.

Voor de Partij van de Arbeid houdt Jan Kristen zijn portefeuille met Grote Steden en Welzijn. Carry Abbenhues, burgemeester van het Gelderse Hattem, neemt Economie en Innovatie onder haar hoede. De VVD levert het Almelose Statenlid Job Klaasen. Hij zal zich bezighouden met Bereikbaarheid en Bestuur.

Ruimte voor actie Samen met Commissaris van de Koningin Jansen gaan de zes gedeputeerden de komende vier jaar aan de slag onder het motto ?ruimte voor actie?. Het bestuursakkoord met die titel zag eerder deze maand het licht. Voldoende werk, voldoende woningen, een vitaal platteland, dynamische steden, een veilige samenleving? Op die gebieden wil het college concrete resultaten boeken. Het bestuursakkoord geeft dan ook precies waarop de burger het bestuur mag afrekenen. Zo stelt het college expliciet dat de werkgelegenheidsontwikkeling beter moet zijn dan het landelijk gemiddelde.

Net als de afgelopen bestuursperiode kan Overijssel steunen op een college met een breed draagvlak. Volgens formateur Bijleveld is dat belangrijk. ?Overijssel staat voor lastige keuzen. Lang niet alle wensen kunnen worden ingewilligd. Daarom is het goed dat er een sterk College van Gedeputeerde Staten aan de slag gaat.? Het nieuwe college komt op dinsdag 13 mei voor de eerste collegevergadering bijeen. © 2003 Provincie Overijssel