Stadsdeel Amsterdam-Noord

8/5/2003 - Diploma-uitreiking internetcursus ouderen

Woensdag 7 mei heeft wethouder Ruud Hoogland een diploma uitgereikt aan dertig cursisten die met goed gevolg een internetcursus hebben doorlopen in woon- en zorgcentrum Het Schouw. Deze cursus maakt het voor de ouderen mogelijk om de mogelijkheden van het World Wide Web te onderzoeken en om het contact met familie en vrienden in het buitenland te intensiveren. De uitreiking begint om 14.00 uur en vindt plaats in Het Schouw.

Voor veel ouderen is de cursus de eerste kennismaking met de computer en het internet. Hierdoor moet er soms eerst wat knoppenvrees worden overwonnen. Maar al snel worden de geheimen van de computer en het internet ontrafeld. Hierbij kunnen de cursisten beroep doen op deskundige begeleiding.

De oprichting van internetcafés voor ouderen is een van de onderdelen van het ouderenbeleid in Amsterdam-Noord. Dit beleid is onder meer gericht op het aanbieden van activiteiten die het functioneren van ouderen verbeteren en de zelfstandigheid vergroten.

De verzorgingshuizen stellen de ruimtes voor de internetcafés beschikbaar. Ook het beheer is in handen van de verzorgingshuizen. Voor de scholing van ouderen en de deskundigheidsbevordering van vrijwilligers voor de begeleiding in de cafés werkt het stadsdeel samen met Seniorenweb en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

8/5/2003 - Finales Ouderen Songfestival 2003 Op zondag 25 mei 2003 is de Grande Finale van het Ouderen Songfestival in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Hier zullen 15 solisten de sterren van de welbekende hemel zingen om bij de drie winnaars van 2003 te horen. Voordat het zover is moet er eerst nog in de twee halve finales worden gestreden.

Op vrijdag 2 mei is de eerste halve finale in het WESOPA theater in Weesp. Hier staan 15 kandidaten met het zweet in hun handen te zingen. Op zondag 18 mei is de tweede halve finale in Zaantheater en staan er 17 kandidaten te popelen om de jury te overtuigen. In het In beide gevallen bepaald een driekoppige jury wie er door gaat naar de grande finale.

De kandidaten, allen ouder dan 55 jaar, brengen diverse genres ten gehore zoals klassiek, jazz, opera, musical en niet te vergeten; het levenslied. Uiteindelijk zullen vijftien finalisten op zondag 25 mei 2003 in de Stadsschouwburg om de beste drie plaatsen strijden. Het combo o.l.v. Otto de Jong (en let u even op de outfits) begeleidt alle solisten. De presentatie is in handen van onze vaste presentator Hans Martinusse.

De jury bestaat dit jaar uit; Hannah Belliot, wethouder in Amsterdam, Anne van Egmond, namens RTV Noord Holland, Jos Vranken zangpedagoog, Paul de Lange van de Coöperatie PC en Hans van den Boom, werkzaam bij de AVRO klassiek en voorzitter van jury. Zij bepalen wie de drie uiteindelijke winnaars zijn van het Ouderen Songfestival 2003!

Radio Noord-Holland zendt de halve finales en de finale uit. Echter u kunt ook op tv Noord Holland van de finale genieten, deze zullen in vier delen worden uitgezonden.

De kaarten voor de halve finales en grande finale kunt u bij de desbetreffende theaters bestellen.

2 mei, City theater of WESOPA, Herengracht 23, Weesp: 0294-4580893 5,00 met 65+pas 4,00

18 mei, Zaantheater, Nicolaasstraat 3, Zaandam: 075-6555333 6,15

25 mei, Stadsschouwburg Leidseplein 26, Amsterdam: 020-6242311 ( kaartverkoop vanaf 25 april) 7,00/ met korting 5,80 en met de Stadspascheque van mei gratis!

Aanvang 14.00 uur voor alle voorstellingen.

Misschien wilt u meedoen in 2004? Dat kan! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Ouderen Songfestival. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer: 020-4215889 of kijk op de
website:www.ouderensongfestival.nl

Mede dankzij sponsor Coöperatie PC, met de subsidie van de gemeente Amsterdam, gemeente Alkmaar, gemeente Zaanstad en door de samenwerking van de deelnemende instellingen kan Stichting JAM het Ouderen Songfestival organiseren.

17/4/2003 - Start Noord/Zuidlijn in Noord Begin mei starten de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de Noord/Zuidlijn in Noord. Ter hoogte van het Noord-Hollandsch Kanaal en de Sixhaven wordt een bouwdok gemaakt. Dit bouwdok dient als bouwplaats voor de zinkelementen die gebruikt worden voor de tunnel onder het IJ én voor de passage onder het Centraal Station. Hiervoor wordt de Sixhavenweg verbreed tot ongeveer 6 meter en geasfalteerd, zodat de weg geschikt wordt voor het passeren van het bouwverkeer. Ook komt er een vrijliggend fiets- en voetpad. De werkzaamheden starten 6 mei en duren naar verwachting twaalf weken.

Daarnaast worden bij de Sixhaven kabels en leidingen omgelegd, omdat ze in de weg liggen voor de aanleg van het bouwdok. Bovendien worden voorzieningen aangelegd voor de toekomstige ligplaatsen van de woonboten. Een aantal woonboten wordt verplaatst, omdat op de plaats van de huidige ligplaatsen het bouwdok wordt gerealiseerd. De woonboten verhuizen na de zomer naar plaatsen vlak buiten de Sixhaven.

17/4/2003 - Vuilnis: juiste plek, juiste tijdstip Vuilnis: juiste plek, juiste tijdstip
Het stadsdeel werkt er hard aan om de straten van Amsterdam-Noord schoon te houden. Een goede medewerking van bewoners, zoals het juist aanbieden van afval, is hierbij belangrijk. Wie zich niet aan de regels houdt moet zelf de kosten betalen voor het laten weghalen (door medewerkers van het stadsdeel) van de verkeerd aangeboden vuilnis.

Wat zijn de regels?
In het hele stadsdeel geldt dat vuilniszakken na 21.00 uur buiten gezet mogen worden ter inzameling op de volgende dag. Bij de straten waar hoppende containers langs komen, mag men de vuilnis alleen in de container doen. Vuilnis mag er dus niet alvast neer of naast gezet worden.

Falen is betalen
Eens in de zoveel tijd worden er zogenaamde handhavingsacties gehouden. De Milieupolitie controleert dan of iedereen zich aan de regels houdt. Wanneer een bewoner zich niet aan de regels blijkt te houden, haalt de Milieupolitie de verkeerd aangeboden zak(ken) weg. De overtreder krijgt eerst een brief thuisgestuurd een vervolgens een acceptgiro ter betaling van 33,- per zak. De betaling is voor het weghalen van de betreffende vuilniszak(ken).

Bezwaar maken
De overtreder kan een bezwaarschrift indienen bij het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel. Voor 15 april van dit jaar was het de commissie Bezwaar- en Beroepschriften die de bezwaarschriften omtrent de verkeerd aangeboden vuilnis behandelde. Het Dagelijks Bestuur nam vervolgens het besluit, maar dit is veranderd. Bezwaarschriften worden nu behandeld door een ambtelijke Hoorcommissie. Deze commissie kijkt dan of er feiten en/of omstandigheden zijn aangevoerd die tot een herziening van het besluit moeten leiden. Ook ziet de commissie er op toe dat de toepassing en interpretatie van de wettelijke voorschriften juist is geschied, en beleid juist is toegepast. De commissie brengt advies uit aan de manager van de afdeling Juridische en Bestuurlijke Zaken die daarmee een nieuw besluit neemt.

Geen smoesjes
Een nieuw besluit houdt niet altijd in dat ook inhoudelijk een ander besluit genomen wordt. In de meeste gevallen blijkt dat de Milieupolitie juist gehandeld heeft, en de overtreder moet alsnog betalen. In 2002 werden 263 bezwaarschriften omtrent het aanbieden van afval ingediend. Slechts 6 indieners bleken een terecht bezwaar te hebben.

Argumenten die in ieder geval niet tot een ander besluit leiden zijn: Iemand anders heeft de zak buiten gezet, Ik ging op vakantie en wilde de zak niet lange tijd op mijn balkon/ in de tuin laten staan, Iedereen had zijn zak al buiten staan, Er lag al vuil en ik heb de zak erbij gezet, De container was vol/ niet open te krijgen, De zak is uit de container gehaald en er naast gezet door iemand anders, Ik was niet op de hoogte van de inzamelregeling.

Houdt u dus aan de regels; dit bespaart het stadsdeel en bewoners extra energie.

Voor vragen kunt u terecht bij de afdeling Juridische en Bestuurlijke Zaken van het stadsdeel:
De heer J.B. Michels, telefoon 6349 461 of
mevrouw E. Zwiep, telefoon 6349 393

17/4/2003 - Telefonische enquête Banne-Noord

Op 22 en 23 april houdt Milieubureau CREM in opdracht van Stadsdeel Amsterdam-Noord een bewonersenquête over het ondergronds inzamelsysteem in de Banne-Noord. Tussen 17.00 en 21.00 uur kunnen willekeurige bewoners van de Banne-Noord telefonisch benaderd worden, met het verzoek om een aantal vragen over het nieuwe inzamelsysteem te beantwoorden. De enquête is geheel anoniem. Het stadsdeel hoopt op uw medewerking!

17/4/2003 - Buurtschouwen
Sloten die uitgebaggerd moeten worden, banken die wel een schilderbeurt kunnen gebruiken of speeltoe-stellen die in slechte staat verkeren. Het zijn problemen die in elke buurt van Noord wel eens voorkomen, maar waar vaak enige tijd overheen gaat voordat ze worden aangepakt. Op dergelijke knelpunten hebben buurtbewoners meestal het beste zicht. Buurtschouwen geven hun de gelegenheid om de verantwoordelijke instanties hierop wijzen.

Met nadruk willen wij u wijzen op het feit dat klachten die met regulier onderhoud te maken hebben (b.v. verstopte putten, losliggende tegels, kuilen in stoepen e.d.) telefonisch gemeld kunnen worden. Het telefoonnummer dat u hiervoor kunt bellen is 6355800. De klachten worden dan zo snel mogelijk opgelost. Bewaar deze dus niet tot een schouw!

De komende weken vinden er in de volgende buurten schouwen plaats:
- Terrasdorp Hogeland, dinsdag 13 mei, 13.30 uur, verzamelpunt: bij de entree van de Werf, klinkerweg 75

- Werengouw, het waterlandplein tot en met Zuiderzeepark, dinsdag 22 april, 13.30 uur, verzamelpunt: Dienstencentrum De Breek op de Volendammerweg.

- Werengouw, het waterlandplein tot en met Schoorlstraat, donderdag 24 april, 13.30 uur, verzamelpunt: Dienstencentrum De Breek op de Volendammerweg