Regering.nl

Dossier SARS

Afbeelding van een vliegtuig
De longziekte SARS werd eind 2002 voor het eerst gesignaleerd in de Chinese provincie Guangdong. Daarna heeft de ziekte zich verder verspreid. In Nederland zijn tot nu toe geen gevallen van SARS bekend. Dit dossier biedt achtergronden over de ziekte en de maatregelen die in Nederland genomen zijn.

Ziekte
SARS (Severe Acute Respiratory Syndroom) is een ernstige, acute atypische longontsteking. Besmetting met de ziekte vindt vooral plaats door intensief contact met patiënten. De ziekte SARS begint als een soort griep. Vervolgens kan zich een longontsteking ontwikkelen.

De kenmerken van de ziekte zijn hoge koorts in combinatie met hoesten, keelpijn of kortademigheid. De incubatietijd van de ziekte is gemiddeld twee tot zeven dagen met een maximum van tien dagen. De kans op een dodelijke afloop van de ziekte is ongeveer vier procent.

Er is een diagnostische test beschikbaar die duidelijk maakt of iemand wel of geen SARS heeft. Deze test is echter alleen beschikbaar op aanvraag van medisch specialisten.

Nederland
Bij een vermoedelijke besmetting met het SARS-virus is de huisarts verplicht dit te melden bij de GGD-arts infectieziekten. Patiënten worden bij constatering van SARS in isolatie verpleegd. Als een patiënt weigert mee te werken aan geïsoleerde verpleging, kan de maatregel worden afgedwongen.

Reisadviezen
De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft reizen naar China (Hong Kong, Guangdong, Shanxi en Beijing) afgeraden. Nederland heeft deze adviezen overgenomen. Reizigers kunnen voor actuele informatie over reisadviezen terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De rol van VWS
Het ministerie van VWS verzorgt de informatievoorziening rond SARS. Huisartsen, GGD's en ambulancepersoneel worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkeling.

Artikelen:
7 mei 2003
Reizigers in Europa niet extra op SARS getest

1 mei 2003
WHO raadt reizen naar Toronto niet langer af
29 apr 2003
Vietnam verwijderd van lijst SARS-besmette landen 23 apr 2003
Reizen naar Beijing, Shanxi en Toronto afgeraden 15 apr 2003
WHO: SARS meestal niet dodelijk
11 apr 2003
Meer dan 1.300 mensen genezen van SARS
3 apr 2003
Reizen naar Hong Kong en Guangdong afgeraden

1 apr 2003
Reizen naar Hong Kong afgeraden
20 mrt 2003
Toename besmettingen longziekte SARS
17 mrt 2003
Wereldwijd alarm over atypische longziekte SARS

Meer algemene informatie:

- Vraag en antwoord over SARS

- Themapagina SARS

Informatie voor het onderwijs
Op de website van Kennisnet over SARS staat lesmateriaal waarmee docenten het virus in de klas kunnen bespreken. Daarnaast biedt de site links naar algemene feiten over de ziekte, antwoorden op veelgestelde vragen en uitgebreide informatie over epidemieën over de hele wereld.

Informatie Inspectie Gezondheidszorg (IGZ):

- informatie voor huisartsen (pdf)

- informatie voor GGD's (pdf)

- informatie voor ambulancediensten (pdf)

- informatie voor ziekenhuizen (pdf)

- website IGZ

Wereldgezondheidsorganisatie:

- informatie over SARS (Engels)

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst
Witruimte