Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 03-05-2003

OLVG opent haar deuren voor buurtbewoners

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam opent vandaag zaterdag 3 mei 2003 van 10.30 tot 15.00 uur haar deuren voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Op deze manier wil het ziekenhuis met omwonenden vieren dat na vijftien jaar slopen en bouwen een grootscheeps nieuwbouwproject is afgerond.

Buurtbewoners en andere geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid voor de officiële opening op 8 mei aanstaande een kijkje te nemen in de nieuwbouw. Voorzitter van de Raad van Bestuur de heer drs. Emile A.R.J. Lohman: De mensen die vanuit hun eigen huis het totale bouwproces hebben kunnen volgen en daarvan bij tijd en wijle ook de nodige overlast hebben gehad, gunnen we een voorproefje. De afdelingen in de nieuwbouw houden open huis, er zijn verschillende lezingen over populair-medische onderwerpen en rondleidingen over diverse afdelingen. De Lichtstraat wordt speciaal voor deze gelegenheid omgetoverd in een Amsterdamse markt.

In het nieuwe hoofdgebouw bevindt zich onder andere een polikliniekplein (P1) waar de nieuwe, moderne polikliniek Dermatologie gevestigd is, met daarin geïntegreerd een dagbehandelingscentrum waar patiënten met bijvoorbeeld eczeem en psoriasis terecht kunnen voor lichttherapie. Bij het inrichten van P1 zijn voor het specialisme Gynaecologie/Verloskunde drie aparte ingangspoorten gemaakt: een voor Gynaecologie, een voor Verloskunde en een voor Fertiliteit. Door deze splitsing is er zowel voor arts en patiënt meer duidelijkheid en is de privacy gewaarborgd. In de nieuwbouw hebben ook de Endoscopie- en Behandelafdeling, een deel van de afdeling Dagbehandeling en de Medische Bibliotheek met daaraan gekoppeld een Onderwijscentrum een plaats gekregen. Tevens bevindt zich onder het nieuwe hoofdgebouw een parkeergarage voor bezoekers van het ziekenhuis.

Het OLVG heeft met de realisatie van het nieuwe hoofdgebouw een ingrijpend bouwproces van ruim vijftien jaar zo goed als afgerond. Begin 1985 kwam de goedkeuring van de overheid van het ingediende schetsontwerp voor de eerste fase van het totale vernieuwbouwplan en in 1990 de toestemming voor de rest van de totale renovatie en nieuwbouw. Onderdeel van dit plan was de vervanging van het oude hoofdgebouw aan de Eerste Oosterparkstraat door de nieuwe polikliniekvleugel in 1995. Eind 1999 is het Mariapaviljoen, waar de nonnen decennialang de scepter zwaaiden, afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw. Met de ingebruikname hiervan keert de hoofdingang terug aan het Oosterpark. Het resultaat van dit hele bouwproces is een ziekenhuis dat niet alleen bouwkundig, maar ook op medisch-technisch en organisatorisch gebied volledig is vernieuwd.

Locatie: OLVG, ingang s Gravesandeplein
Datum: 3 mei 2003, van 10.30 tot 15.00 uur