Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

08-05-2003
Brandweer Achtkarspelen investeert in toekomst

Het brandweerkorps van Achtkarspelen heeft het afgelopen jaar wederom behoorlijk geïnvesteerd in opleidingen en samenwerking met buurkorpsen, met name op het gebied van brandpreventie en voorlichting. In samenwerking met het bedrijfsopvangteam van brandweer Leeuwarden is er bovendien flink geïnvesteerd in een goede psychologische verwerking van de in 2002 geleverde inzet. Een brandweerman of -vrouw is immers niet van steen.

Opleidingen
In 2002 zijn er 30 certificaten en 10 diploma's aan vrijwilligers uitgereikt en in dit verslagjaar 37 certificaten en 19 diploma's. De opleidingen voor de brandweer gaan door, omdat er voortdurend nieuw personeel binnenstroomt ter vervanging van medewerkers die de 55-jarige leeftijd hebben bereikt en de dienst verlaten. Ook is er meer dan voorheen sprake van regelmatige bijscholing.

Beleidsplan
Het beleidsplan 'De blik vooruit' (vastgesteld door de gemeenteraad) dient als leidraad bij de uitvoering van het brandweerwerk. Belangrijke aspecten uit dit plan zijn onder meer een opleidingsplan - waarvan de resultaten zojuist zijn belicht - en een oefenplan. Het (realistisch) oefenen krijgt de komende beleidsperiode nadrukkelijk meer aandacht.

Samenwerking
De samenwerking tussen de korpsen in de brandweerkring Noordoost Friesland loopt nu bijna 3 jaar en de ervaringen zijn positief. Vorig jaar is het Preventieactieplan (Prevap) vastgesteld, waarin de gemeente Achtkarspelen, Ameland, Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Schiermonnikoog afspraken hebben gemaakt over het wegwerken van de achterstand in gebruiksvergunningen (1850 objecten en gebouwen in de zes gemeenten) en communicatie rondom preventie richting inwoners en bedrijven. Hiertoe zal de huidige personeelsformatie preventie stapsgewijs uitgroeien van ruim 3 formatieplaatsen in 2002 naar 11 in 2006. Voor het wegwerken van de achterstand in gebruiksvergunningen wordt externe formatie ingehuurd. Hiermee wordt het huidige passieve beleid omgezet in actief beleid.