E.ON BENELUX B.V.

Een goed idee loont

PERSBERICHT 6 mei 2003

Een goed idee loont

werknemers verdienen premies met ideeën

Een idee indienen bij je werkgever en daarvoor ook nog eens een beloning ontvangen is mooi meegenomen. De ideeënbus op de werkvloer functioneert daarbij als een uitstekend ''tussenpersoon'' en dit bekende fenomeen doet dat in Nederland al meer dan 60 jaar. Geen nieuws dus. Wat wel nieuwswaarde heeft is dat negentien ideeënindieners genomineerd zijn voor de Idee van het Jaar-Award, die tijdens de Nationale IdeeënDag 2003 op 9 mei a.s. wordt uitgereikt. Deze bijzondere dag wordt gehouden op de Maasvlakte Centrale van het energiebedrijf E.ON Benelux. Dit bedrijf levert elektriciteit, warmte en energie-gerelateerde diensten aan grootafnemers en distributeurs in de Benelux. E.ON Benelux hecht veel waarde aan het creatieve vermogen van medewerkers, is lid van het Ideeëncentrum en treedt dit jaar op als gastheer.

De Nationale IdeeënDag is een initiatief van het Ideeëncentrum, de vereniging op het gebied van innovatie en ideeënmanagement met ca. 250 leden uit het bedrijfsleven, dienstverlening en overheid. De vereniging is opgericht in 1964 met de bedoeling het gebruik van de ideeënbus en dus het creatieve vermogen binnen organisaties te stimuleren.
De negentien genomineerden voor dit jaar vertegenwoordigen bedrijven en instellingen uit diverse branches. Zij bespaarden, voor zover de besparingen gepubliceerd zijn, hun werkgever ca. 530.000,- euro en ontvingen daarvoor totaal ruim 67.000,- euro aan beloningen.

Wie zijn deze creatieve geesten? En wat voor verbeteringen leverden hun ideeën op? Enkele voorbeelden:
Campina, locatie Heiloo, mag blij zijn met hun werknemers Alders en Witte, beiden werkzaam bij de technische dienst van deze onderneming. Hun idee blinkt uit door eenvoud, goed bruikbaar en toepasbaar op meerdere locaties binnen Campina. Tijdens het vullen van melkpakken worden deze vastgehouden door een klemmechanisme dat achtenveertigduizend bewegingen per dag maakt. Met als gevolg, veel slijtage en storingen. Alders en Witte hebben een nieuw klemmechanisme ontwikkeld dat geleid heeft tot een jaarbesparing van ruim 108.000,- euro dankzij minder storingen en minder onderhoud. Koninklijke Douwe Egberts in Wormer, waar de bekende Lassierijst wordt geproduceerd, had het probleem van teveel rode rijst in de zilvervliesrijst. Deze rode rijst werd er in de kokerij uitgehaald, dus voordat de rijst werd gekookt, en vervolgens als afval afgevoerd. De heer De Jong, operator bij dit bedrijf, vroeg zich af of dit niet anders kan en lanceerde het idee om de rode rijst, voordat de rijst de kokerij ingaat, uit de zilvervliesrijst te halen waardoor de rode rijst tot witte rijst kan worden bewerkt. Douwe Egberts bespaart met dit idee jaarlijks bijna 30.000,- euro.
Bij Ahrend Productiebedrijf in Sint Oedenrode is voor het idee van de heer Van de Ven, monteur, zelfs octrooi aangevraagd. Opvallend, omdat dit meestal niet gebeurt. Het idee bespaart heel veel schoonmaakuren in de spuitcabine en bespaart Ahrend jaarlijks 125.000,- euro. Van de Ven heeft talrijke proefnemingen gedaan om tot een goed werkend concept te komen. Mede dankzij zijn doorzettingsvermogen is dat uiteindelijk gelukt.

De Nationale IdeeënDag begint op 9 mei 's middags met een excursie door de Maasvlakte Centrale van het E.ON bedrijf. Het programma met daarin de voordrachten van de kandidaten en de bekendmaking van de winnaars van de Award en de Publieksprijs begint om 15.00 uur.
De bedrijven en hun kandidaten voor deze prijzen zijn:

BEDRIJF PLAATS IDEE ]NIN

DIENER
Daf Trucks NV Eindhoven J. Suiskens Daf Trucks Vlaanderen Westerlo B. Patrick Kon. Douwe Egberts Joure R. Pieksma/A. de Vries
Kon. DE / Lassie Wormer J. de Jong NedCar Born D. Damiaens Campina Heiloo A.H.M. Alders/E.J. Witte
Princess Household Appl.Breda G.A. Van Loon
KPN Rotterdam R. Kooij Ahrend Productiebedrijf Sint Oedenrode J. van de Ven Fuji Photo Film BV Tilburg W. d'Fonseca Luchtverkeersleiding Ned.Schiphol Oost G.R.C. Rutte RET Rotterdam J. Spek ENCI BV Maastricht L.H.M. Beijers
E.ON Benelux BV Maasvlakte J.F. Borstlap/R. van den Hoek
Hoogheemraadschap van
Rijnland Leiden J. Ouwehand BV Textielfabrieken HaVePGoirle P. Leijssen Outokumpu Copper Strip BV Zutphen H. Reusink Sappi Nijmegen J.S.A.M Jansen
Strukton Railinfra Maarssen W. de Heus

Meer informatie over het Ideeëncentrum is te vinden op de website: www.ideeencentrum.nl
Ook dit persbericht met het kandidatenboekje is - vanaf 7 mei- op die site te vinden.

Einde persbericht.
Barneveld

Voetnoot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Ideeëncentrum: e-mail: ideeencentrum@ideeencentrum.nl of telefonisch: 0342 47 44 78. Ook kunt u telefonisch informatie inwinnen bij drs. H.A. Hameleers, General Manager Corporate Communications bij E.ON Benelux. Zijn no. is 06 54201508.
Indien u deze middag wilt bijwonen (zie routebeschrijving op onze site) dan ontvangen wij u graag omstreeks 14.45 uur op de Maasvlakte, Havennummer 8210 in Rotterdam.


08 mei 03 15:51