CDA

CDA
08-05-03
Buijs: Goede voorlichting aan artsen over SARS belangrijk

CDA-Tweede Kamerlid Siem Buijs is het eens met het besluit van de Europese ministers van volksgezondheid om op Europese vliegvelden af te zien van de invoering van een controle van passagiers uit gebieden waar SARS heerst.

Buijs: "Er vinden in de gebieden waar SARS heerst zogenoemde exit-controles plaats. Mensen moeten daarbij een vragenlijst invullen en bij twijfel over de antwoorden mogen ze niet vertrekken."

De invoering van toegangscontroles op de Europese vliegvelden, en preventieve quarantaine in asielzoekerscentra, biedt volgens Buijs slechts schijnzekerheid. Belangrijker is goede voorlichting aan artsen en specialisten over de omgang met mogelijk met SARS besmette personen. Mensen die zich met koorts bij de huisarts melden, moeten een vragenlijst invullen en indien ze uit een gebied komen waar SARS heerst, dan moet serieus onderzocht worden of ze SARS hebben of niet. Mochten ze onverhoopt met SARS besmet zijn, dan moeten ze in quarantaine worden geplaatst. Deze vroegdiagnostiek is vergelijkbaar met de aanpak van Toronto, die effectief is gebleken, want daar is de ziekte inmiddels onder controle gebracht.