Partij van de Arbeid

Den Haag, 08 mei 2003

Vragen van de leden Smits en Van Dijken (PvdA) aan de staatssecretaris van VWS en de minister van onderwijs

1.

Heeft u kennisgenomen van de actie "En nu wij" die, inmiddels ondersteund door 3000 kinderen, vraagt om ondertiteling voor doven en slechthorende kinderen van Nederlandstalige televisieprogramma's?*

2.

Erkent u dat het van essentieel belang is dat dove en slechthorende kinderen en volwassenen kennis kunnen nemen van televisieprogramma's in dezelfde mate als kijkers die geen gehoorbeperking hebben?

3.

Wat is er volgens u voor nodig om te zorgen dat Nederlandstalige programma's, zowel van publieke als commerciële zenders, standaard toegankelijk zijn voor doven en slechthorenden?

4.

Zal het huidige beleid van u beiden ertoe leiden dat televisieprogramma's van zowel publieke als commerciële omroepen toegankelijk worden door doven en slechthorenden en op welke termijn zal die toegankelijkheid worden bereikt?

5.

Acht u het argument dat het duur zou zijn, voor zenders om programma's toegankelijk te maken steekhoudend, of erkent u dat eventuele meerkosten voor zenders, indien ze zouden worden toeberekend aan alle kijkers van programma's in Nederland zodanig laag zijn, dat die geen beletsel hoeven te worden?

6.

Bent u bereid zonodig een wettelijk gebod uit te vaardigen om ervoor te zorgen dat televisieprogramma's op korte termijn toegankelijk worden gemaakt door middel van een doventolk, ondertiteling of op andere manier?

* publicaties in diverse dagbladen van 8 mei 2003


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweede-kamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.