Partij van de Arbeid

Den Haag, 08 mei 2003

Vragen van de leden Koenders en Tjon-A-Ten (beiden PvdA) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister van Buitenlandse Zaken en de Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking

1. Bent u op de hoogte van de kritiek op Unilever met betrekking tot kinderarbeid in India ?

2. Hoe beoordeelt u de inzet van Unilever, dat van mening is dat, hoewel Unilever bereid is om initiatieven te ontwikkelen, men slechts indirect betrokken is bij de sterk groeiende kinderarbeid in de katoenzaadteelt en past deze benadering bij de idee van de regering van maatschappelijk verantwoord ondernemen op basis van vrijwilligheid? Bent u bereid uw beoordeling ook aan Unilever kenbaar te maken?

3. Bent u het ermee eens dat het noodzakelijk is nu actie te ondernemen, ook voor Unilever, om de kinderarbeid en schuldslavernij in de katoenzaadteelt tegen te gaan, mede omdat deze sector de snelst groeiende sector is waarbij sprake is van kinderarbeid en waarbij bovendien vooral meisjes genoodzaakt worden de schulden van hun ouders af te lossen, zodat hun achterstand snel groter wordt?

4. Kan de staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking aangeven hoe zich bovenstaande verhoudt met het Nederlandse beleid ten aanzien van het tegengaan van kinderarbeid en welke mogelijkheden er zijn bij India om erop aan te dringen het Verdrag van de Rechten van het Kind na te leven?

>


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweede-kamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.