FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland



---

Start bouw kantorenpark op Trade Parc Westland (08-05-03)

Horti Business Center stimuleert innovatie en samenwerking

Naaldwijk - Het kennisnetwerk van het glastuinbouwcluster in Zuid-Holland (Greenport) krijgt een nieuwe impuls met de bouw van 26.000 m2 kantoorruimte in een aantal kantoorgebouwen op Trade Parc Westland. Initiatiefnemers van dit kennisnetwerk, waaronder FloraHolland en de Rabobanken, gaven vanmiddag officieel het startschot voor de bouw van het kantoorgebouw met het storten van de eerste kubieke meter beton. Professor Ard-Pieter de Man van de Vakgroep Organisatiekunde van de Technische Universiteit Eindhoven, juicht het initiatief toe om te komen tot meer samenwerking tussen een aantal bedrijven en zogeheten kennisleveranciers. "Dit stimuleert innovatie en dat is goed voor de concurrentiekracht van Greenport."

Algemeen directeur Jacques Teelen van FloraHolland ziet in de bouw van een aantal kantoorgebouwen op Trade Parc Westland in Naaldwijk een prima gelegenheid voor het samenbrengen van bedrijven en tegelijkertijd het stimuleren van samenwerking, zowel onderling als met kennisleveranciers van binnen en vooral ook buiten het tuinbouwcluster. Het Horti Business Center, zoals het complex gaat heten, wordt ontwikkeld door AM Vastgoed in samenwerking met FloraHolland en bestaat in totaal uit vijf representatieve kantoorgebouwen met een totaaloppervlak van 26.000 m2.

Teelen noemde de belangstelling voor het concept goed, zowel bij bedrijfsleven als kennisinstellingen. De kantoren worden naar behoefte gerealiseerd. De eerste kantoortoren van acht verdiepingen bouwlagen is inmiddels deels verhuurd. De komende maanden zal het kennisconcept, dat aan deze kantorenlocatie is gekoppeld, verder worden ontwikkeld.

Professor De Man betoogde in zijn inleiding dat fysieke bundeling van het kennisnetwerk van het glastuinbouwcluster belangrijke voordelen biedt. Nederland heeft een achterstand in te halen in de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen in complexe innovatienetwerken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat allianties en netwerken leiden tot meer innovatie. "Het Horti Business Center bouwt voort op bestaande sterkten van het glastuinbouwcluster, maar er moet dan wel goed worden samengewerkt met kennisleveranciers binnen, maar vooral ook buiten de tuinbouw. Een professioneel management bij de verdere uitwerking van dit kantorenconcept is nodig om tot successen te komen", aldus De Man.