VWA

Deel vleessector heeft nog geen hygiëneplan

8 mei 2003

VWA kondigt extra acties aan

Een deel van de Nederlandse vers vleessector beschikt nog steeds niet over een hygiëneplan op basis van HACCP. Dit geldt voor 15 tot 34 % van de onderzochte bedrijven. Bij bedrijven die wel beschikken over hygiëneplannen, voldoen deze onvoldoende aan de eisen die de VWA stelt aan een deugdelijk plan.
Dat blijkt uit inspecties van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Sinds 8 juni 2002 is een dergelijk hygiëneplan verplicht voor slachthuizen voor roodvlees en pluimveevlees, uitsnijderijen en koel-vrieshuizen. Het bedrijfsleven heeft tot 1 januari van dit jaar de tijd gekregen om de plannen in te voeren. In een brief aan staatssecretaris Ross-Van Dorp (VWS) en minister Veerman (LNV) kondigt de VWA aan 'zowel bestuurlijke als strafrechtelijke middelen' in te gaan zetten om het niveau van naleving te verhogen. Als uiterste sanctie geldt hierbij het intrekken van de EG-erkenning.

De VWA acht de hygiëneplannen op basis van HACCP van groot belang voor de voedselveiligheid. HACCP (hazard analysis of critical control points) is een internationaal gehanteerde methodiek om productieprocessen te beheersen. De onderzochte hygiëneplannen moeten zijn geschreven op basis van deze methodiek. Belangrijk element hierin is de identificatie van 'kritische beheerspunten', waarbij duidelijke normen zijn gesteld die meetbaar en verifieerbaar zijn. De kritische beheerspunten voor de vers vleessector zijn faecale bezoedeling (ontlasting) en temperatuur. Deze hebben een directe relatie met de voedselveiligheid. Bij een goede 'score' op deze punten is er minder risico dat het vlees is besmet met pathogenen, zoals E.Coli of salmonella.

De VWA heeft de resultaten besproken met het georganiseerde bedrijfsleven. De VWA heeft de vertegenwoordigers hierbij aangespoord om nogmaals de bedrijven op de eigen verantwoordelijkheid te wijzen.

De nu gepresenteerde resultaten zijn gebaseerd op inspecties die tot 1 januari 2003 zijn gehouden. Intussen vinden hercontroles plaats, die zijn opgenomen in het reguliere werk. De twee werkmaatschappijen van de VWA, de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) en de Keuringsdienst van Waren (KvW), zullen bovendien tijdens actiedagen gezamenlijk nadere controles uitvoeren.

Overigens is de VWA nog in overleg met de schapensector en de pluimveesector. Voor die sectoren blijken de normen voor faecale bezoedeling moeilijk haalbaar te zijn. De VWA verwacht van beide sectoren voorstellen om tot een oplossing te komen. In verband met de Aviaire Influenza is het overleg met de pluimveesector voorlopig uitgesteld.

De volledige rapportage is te vinden op www.vwa.nl

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is de overheidsorganisatie die zich bezighoudt met voedselveiligheid en productveiligheid. De VWA heeft 2 werkmaatschappijen: de Keuringsdienst van Waren en de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees.