VWA
Deel vleessector heeft nog geen hygiëneplan
8 mei 2003
VWA kondigt extra acties aan
Een deel van de Nederlandse vers vleessector beschikt nog steeds niet
over een hygiëneplan op basis van HACCP. Dit geldt voor 15 tot 34 %
van de onderzochte bedrijven. Bij bedrijven die wel beschikken over
hygiëneplannen, voldoen deze onvoldoende aan de eisen die de VWA stelt
aan een deugdelijk plan.
Dat blijkt uit inspecties van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
Sinds 8 juni 2002 is een dergelijk hygiëneplan verplicht voor slachthuizen voor roodvlees en pluimveevlees, uitsnijderijen en koel-vrieshuizen. Het bedrijfsleven heeft tot 1 januari van dit jaar de tijd gekregen om de plannen in te voeren. In een brief aan staatssecretaris Ross-Van Dorp (VWS) en minister Veerman (LNV) kondigt de VWA aan 'zowel bestuurlijke als strafrechtelijke middelen' in te gaan zetten om het niveau van naleving te verhogen. Als uiterste sanctie geldt hierbij het intrekken van de EG-erkenning.
De VWA acht de hygiëneplannen op basis van HACCP van groot belang voor
de voedselveiligheid. HACCP (hazard analysis of critical control
points) is een internationaal gehanteerde methodiek om
productieprocessen te beheersen. De onderzochte hygiëneplannen moeten
zijn geschreven op basis van deze methodiek. Belangrijk element hierin
is de identificatie van 'kritische beheerspunten', waarbij duidelijke
normen zijn gesteld die meetbaar en verifieerbaar zijn. De kritische
beheerspunten voor de vers vleessector zijn faecale bezoedeling
(ontlasting) en temperatuur. Deze hebben een directe relatie met de
voedselveiligheid. Bij een goede 'score' op deze punten is er minder
risico dat het vlees is besmet met pathogenen, zoals E.Coli of
salmonella.
De VWA heeft de resultaten besproken met het georganiseerde
bedrijfsleven. De VWA heeft de vertegenwoordigers hierbij aangespoord
om nogmaals de bedrijven op de eigen verantwoordelijkheid te
wijzen.
De nu gepresenteerde resultaten zijn gebaseerd op inspecties die tot 1
januari 2003 zijn gehouden. Intussen vinden hercontroles plaats, die
zijn opgenomen in het reguliere werk. De twee werkmaatschappijen van
de VWA, de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) en de
Keuringsdienst van Waren (KvW), zullen bovendien tijdens actiedagen
gezamenlijk nadere controles uitvoeren.
Overigens is de VWA nog in overleg met de schapensector en de
pluimveesector. Voor die sectoren blijken de normen voor faecale
bezoedeling moeilijk haalbaar te zijn. De VWA verwacht van beide
sectoren voorstellen om tot een oplossing te komen. In verband met de
Aviaire Influenza is het overleg met de pluimveesector voorlopig
uitgesteld.
De volledige rapportage is te vinden op www.vwa.nl
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is de overheidsorganisatie die
zich bezighoudt met voedselveiligheid en productveiligheid. De VWA
heeft 2 werkmaatschappijen: de Keuringsdienst van Waren en de
Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees.