Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 8 mei 2003

Agalev wil jobs in social profit


Premier Verhofstadt pleit opnieuw voor een bijkomende lastenverlaging op arbeid t.b.v. 1,5 miljard euro.

Agalev is opgetogen dat premier Verhofstadt terug uitdrukkelijker de koppeling maakt tussen deze lastenverlaging en bijkomende tewerkstelling.

Minder duidelijk is op welke manier deze koppeling moet gerealiseerd worden. Er mag immers geen sprake zijn van administratieve lasten, want die leiden maar tot jobverlies.

Agalev wijst er op dat de social profit de sector bij uitstek is om via lastenverlaging bijkomende tewerkstelling te creëren. Daar zijn vele goede redenen voor.

Elke euro lastenverlaging wordt ingezet voor bijkomende tewerkstelling.

Het systeem van de sociale maribel heeft daar al zijn waarde bewezen. Door dit systeem - waarbij de opbrengsten van de lastenverlagingen worden samengebracht in sociale fondsen , die de bijkomende tewerkstelling van de social profit werkgevers ondersteunen.- wordt elke euro lastenverlaging omgezet in bijkomende tewerkstelling.

Sinds het systeem in 1997 werd ingevoerd, heeft het al meer dan 25 000 (15 000 FTE - voltijdse equivalente) bijkomende jobs opgeleverd.

Er is dus geen sprake van een onduidelijke of niet voorspelbare band tussen lastenverlaging en tewerkstellingseffect.

Deze jobs zijn nodig. De social profit is een groeisector.

Niemand zal nog twijfelen aan de maatschappelijke noodzaak van bijkomende tewerkstelling in de social profit.

Niet alleen kan het aanbod uitgebreid worden, maar kan ook de kwaliteit van de zorg verbeterd worden en de arbeidsdruk voor de werknemers verminderd worden.

Dit bleek ook al uit de cijfers van de afgelopen jaren. Onder minister Vogels kwamen er in haar sector niet minder dan 6.500 jobs bij, naast de vele indirecte jobs in de bouw, wasserijen, horeca...

Meer algemeen herhaalt Agalev dat een verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op energie en vermogen meer aangewezen is dan een loutere verlaging zonder compenserende maatregelen. De noden in de samenleving zijn van die aard dat er inkomsten genoeg moeten blijven om beleid te voren voor bejaarden, zieken, gehandicapten...

Mieke Vogels,
Jos Geysels

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel (02)290 91 46 fax (02)290 91 47
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/