Ingezonden persbericht

Biotech bedrijven positief over eigen toekomst

Deze conclusie trekt adviesbureau Deltaphi Associates BV uit Rotterdam na een onderzoek over de ontwikkelingen in deze sector. Jaap Jan de Vries, managing partner van Deltaphi, heeft de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd tijdens het seminar "Biotechnologie: van R&D naar winst" op 7 mei 2003. Dit seminar werd georganiseerd door de Kamer van Koophandel Rotterdam.

Biotech bedrijven zien hun eigen toekomst positief tot zeer positief tegemoet. Aanmerkelijk minder optimistisch zijn de respondenten over de toekomst van de biotechsector in Nederland. Nog minder positief is men over de toekomstige rol van de overheid in Nederland.

Andere conclusies uit het onderzoek zijn:


· De overgrote meerderheid van de ondervraagde bedrijven is er vrijwel zeker van dat het bedrijf in Nederland zal blijven.


· Doelstellingen voor de komende 3 jaar zijn gericht op het maken van winst en verdere groei.


· Bedrijven hebben het als vrij lastig ervaren om de overgang van een R&D (Research & Development) bedrijf naar een commerciële organisatie te maken.


· Het overgrote deel van de ondervraagden dicht de Nederlandse overheid en branche-organisaties een belangrijke rol toe bij de opstart van biotech bedrijven.


· Zelf heeft men daarentegen geen of weinig steun gehad van de Nederlandse overheid of brancheorganisaties bij de opstart van het eigen bedrijf.


· Het overgrote deel (bijna 80%) van de bedrijven heeft 1 tot 5 nieuwe producten in ontwikkeling


· De helft van de ondervraagden verwacht dat deze producten redelijk succesvol zullen zijn.


· De gemiddelde terugverdientijd van R&D kosten wordt geschat tussen de 2 en 5 jaar (52 %). 1 tot 2 jaar: 24 %, meer dan 5 jaar eveneens 24%.


· De tijdsduur van ontwikkeling van nieuwe producten bedraagt voor de helft van de ondervraagden 1 tot 2 jaar. 39 % doet er 2 tot 5 jaar over en bij
enkele bedraagt de ontwikkelingstermijn meer dan 5 jaar (11 %).


· De kans dat een product nooit of te laat het levenslicht ziet wordt door een meerderheid (61%) geschat op meer dan 25 procent.

Een aantal spontaan gemaakte opmerkingen:

M.b.t. wet- en regelgeving: onduidelijk, star, te veel, onvoldoende Europees afgestemd, elkaar tegensprekende ministeries.

M.b.t. knelpunten eigen bedrijfsvoering: mensen met de juiste kennis in huis halen, financiële risico's bij productontwikkeling, het commercieel succesvol uitbaten van producten (sales & marketing)


---
Nadere informatie via: Mw. M. van Stuijvenberg, coördinator Praktijkseminars, 010-402 78 87