Gemeente Voorschoten

Persberichten - Aanvang werkzaamheden ondergrondse verkabeling hoogspanningsmasten
Uitgebracht op: donderdag 8 mei 2003

De eerste fase van de verkabeling van het hoogspanningstracé bij het Van der Hoevenpark is begonnen. In verband met de voorgenomen woningbouw in het Van der Hoevenpark wordt het bestaande bovengrondse hoogspanningstracé ondergronds gebracht. De verkabeling wordt bovendien voor een deel doorgezet in het Stationsgebied. De werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer rondom het Stationsgebied en bij de B.J. Gemmekelaan. Ook fietsverkeer over het Van Wassenaerlaantje in het Van der Hoevenpark is tijdens de werkzaamheden niet mogelijk. Daarnaast is de kinderboerderij voorlopig gesloten.

De werkzaamheden van de 1e fase, de aanleg van een nieuwe ondergrondse kabel in het Van der Hoevenpark en het Stationsgebied, duren zonder onvoorziene problemen tot en met eind juni 2003. Het te verkabelen tracé loopt vanaf mast nummer 23 nabij het Geestwoningenpad / B.J. Gemmekelaan tot en met mast 26 Nieuw. De laatste mast komt te staan op de hoek van het Van Wassenaerlaantje nabij tennisvereniging Forescate.

Fasering verkabeling
De ondergrondse verkabeling verloopt in een aantal fasen. In fase 1 wordt een nieuwe hoogspanningskabel over de gehele lengte van het tracé ondergronds ingegraven. In fase 2 wordt de nieuwe, ondergrondse hoogspanningskabel gekoppeld aan het bovengrondse net. Volgens de planning wordt bij mast 23 en bij mast 26 Nieuw een opstijgpunt gemaakt. Fase 2 kan pas gerealiseerd worden als alle (bezwaar)procedures zijn afgerond. De verwachting is dat dit duurt tot na de zomer 2003.

Aansluitend op fase 2 worden de masten 24 (op het Stationsplein), 25 (Van der Hoevenpark, op het terrein van de kinderboerderij) en 26 (Van der Hoevenpark, bestaande mast langs Van Wassenaerlaantje nabij de vissteiger) verwijderd, inclusief de overbodig geworden bovengrondse kabels.

Enkele rijbaan Wijngaardenlaan
De aanleg van de kabel in het Van der Hoevenpark heeft verschillende consequenties voor het verkeer. Voor de passage van de Wijngaardenlaan, die de overgang vormt van het Van der Hoevenpark naar het Stationsgebied, worden nabij benzinestation Texaco mantelbuizen onder het bestaande kruispunt aangelegd. De kabels worden op een later moment door de mantelbuizen heengetrokken. Het inzagen van het asfalt gebeurt op donderdag 8 mei tussen 10.00 en 15.00 uur. Het plaatsen van de mantelbuizen gebeurt op zaterdag 11 en zondag 12 mei. Op deze dagen wordt vanaf 07.00 uur tot het einde van de werkzaamheden het verkeer over één rijbaan geleid. Het benzinestation blijft bereikbaar. Houdt u wel rekening met verkeershinder.

Beperkt parkeren Stationsplein
In het Stationsgebied worden bij het Stationsplein onder de beide in- en uitritten van de parkeerplaats bij het NS-station ook mantelbuizen aangelegd. Het plaatsen hiervan gebeurt op 8 en 9 mei overdag. In verband met het aanleggen van de kabels onder de parkeerstroken en de benodigde werkruimte is vanaf week 20 gedurende 5 weken beperkt parkeren op het Stationsplein mogelijk. Er kan geparkeerd worden op het oude Stationslaantje achter Texaco. Dit wordt met borden aangegeven.

B.J. Gemmekelaan
Het trekken van de kabels neemt meerdere achtereenvolgende dagen in beslag en gebeurt vanaf de B.J. Gemmekelaan. Voor het noordelijk tracé (Van der Hoevenpark) is de kabeltrek in week 21 gepland, en in week 23 voor het Zuidelijk tracé (Stationsgebied). In verband daarmee worden de nu nog aanwezige, kleine speeltoestellen in het grasveld verwijderd. De skateramp en het basketbalveld blijven open, doch beperkt toegankelijk.

Omleiding fietsverkeer Van Wassenaerlaantje
Het fietsverkeer over het Van Wassenaerlaantje in het Van der Hoevenpark is gedurende de werkzaamheden helaas niet mogelijk, aangezien het fietspad wordt verwijderd. Een omleidingsroute wordt met borden aangegeven.

Voorlopige sluiting kinderboerderij
De kinderboerderij is vanaf 28 april voorlopig gesloten aangezien het traject van de kabel precies door de stal van de kinderboerderij loopt. Deze stal is op 29 april gesloopt. De dieren worden grotendeels tijdelijk ondergebracht op het terrein van het Uitvoerend Bedrijf nabij de begraafplaats Rosenburgh. Vanwege het landelijk vervoersverbod voor alle pluimvee als gevolg van de vogelpest, blijven kippen, ganzen, eenden, duiven, kalkoenen en pauwen waar ze zijn. Het pluimvee is momenteel opgehokt in de rennen van de kinderboerderij. Met het tijdelijk sluiten van de kinderboerderij vervalt het educatieve programma, dat normaal in de maanden mei en juni voor de groepen 1 tot en met 4 van de Voorschotense basisscholen plaatsvindt. Ook kunnen dit jaar geen activiteiten worden georganiseerd op de Nationale Kinderboerderijdag van 15 juni. Het streven is de kinderboerderij medio juli 2003 te heropenen.

Herstelwerkzaamheden
Nadat de kabelaanleg is voltooid, voert de aannemer herstelwerkzaamheden uit. De verwachting is dat eind juni 2003 fase 1 van de verkabeling klaar is. Tegen die tijd is er ook meer inzicht in de voortgang van de procedures om te kunnen starten met fase 2. De kabel wordt aangelegd door Transportnet Zuid Holland samen met Hogenboom Spijkenisse BV, in opdracht van de gemeente Voorschoten / Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling BV.


- einde bericht -