Gemeente Voorschoten

Persberichten - Lintjesregen 2003
Uitgebracht op: donderdag 8 mei 2003

Zoals elk jaar gebruikelijk is, reikt de burgemeester de dag voor Koninginnedag Koninklijke Onderscheidingen uit aan een aantal inwoners uit Voorschoten. Dit jaar 'heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagt' een onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau toe te kennen aan twee van onze dorpsgenoten. De ontvangers zijn mevrouw M.P.J. Rijntjes en de heer A. Polling. Beiden krijgen de versierselen uitgereikt in de raadszaal van het gemeentehuis op 29 april om 10.00 uur.

Sinds 14 jaar zet mevrouw Mathilde Rijntjes zich met hart en ziel in voor verschillende dorpen in Mali. In die tijd heeft zij veel projecten gerealiseerd. De projecten zijn zo opgezet dat de mensen in de dorpen ze zelf kunnen voortzetten, om aan een betere toekomst te kunnen werken. Vooral voor vrouwen is het leven in ontwikkelingslanden erg zwaar. Zo bevallen ze vaak buiten, zonder enige voorziening. Met het werven van fondsen en sponsors heeft mevrouw Rijntjes twee kraamklinieken kunnen bouwen, zodat de vrouwen in deze dorpen in ieder geval kunnen rekenen op zorg. Ook zorgde ze voor rolstoelen voor poliopatiënten.
Mevrouw Rijntjes probeert de mensen te helpen door ze te leren voor zichzelf te zorgen. Ze bedacht verschillende manieren voor vrouwen om economisch onafhankelijker te zijn en coördineerde de realisatie daarvan: zeep maken en stof bedrukken. De producten kunnen op de lokale markten afgezet worden.
Ook aan lesmateriaal voor scholen ontbreekt het heel erg. Een basisschool in Mali kan nu zijn eigen lesmateriaal kopen, doordat mevrouw Rijntjes hielp met het opzetten van een schooltuinencomplex met een waterput en een geitenfokkerij. Met de opbrengst van de zelfgekweekte groenten en geitenmelk kunnen kunnen scholen boeken en schrijfmateriaal kopen.

Aardewerk
De verdiensten van de heer Adriaan Polling zijn van een heel andere aard. Hij heeft zich ontwikkeld tot specialist en beschermheer van Maastrichts Aardewerk. De heer en wijlen mevrouw Polling waren grote verzamelaars van dit aardewerk. Zij hebben zich sterk gemaakt voor het behoud en de toegankelijkheid van Maastrichts Aardewerk. Al hun vrije tijd ging hierin zitten en vakanties stonden altijd in het teken van onderzoek en verzamelen van het aardewerk. Het echtpaar verzamelde zo een collectie met een waarde van tussen 400.000 en 500.000. De gehele collectie is inmiddels geschonken aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Het Bonnefantenmuseum beschikt hiermee over een van de grootste collecties Maastrichts Aardewerk in Nederland.

De heer Polling is sinds de oprichting van de Vereniging Maastrichts Aardewerk in 1979 bestuurslid geweest. De eerste 15 jaar als secretaris en de laatste 6 jaar als voorzitter. Vanwege zijn hoge leeftijd is hij hier in 2001 mee opgehouden. Hij heeft veelvuldig zijn medewerking verleend aan tentoonstellingen en beurzen, stelde jaarlijks zijn eigen collectie open voor publiek en schreef een standaardwerk over het Maastrichts aardewerk, dat inmiddels aan zijn zesde druk toe is.

Defilé Koninginnedag
Voor het eerst dit jaar wil de gemeente Voorschoten nog even de aandacht vestigen op degenen die in het afgelopen jaar een Koninklijke Onderscheiding ontvingen. Burgemeester en wethouders hebben deze gedecoreerden uitgenodigd voor het defilé op 30 april. Samen met het college en de raadsleden kijken zij op het bordes naar de optocht. Het is de bedoeling dit elk jaar te herhalen met de gedecoreerden van het jaar ervoor.


- einde bericht -