Dienstenbond CNV

ABN AMRO houdt vast aan forse besparingen
08-05-2003

Zoals aangekondigd hebben de vakbonden op 6 mei 2003 voor de tweede maal overlegd met ABN AMRO. Na een uitvoerige toelichting op de pensioenproblematiek is het eerste inhoudelijke overleg gevoerd. Er zijn nog geen concrete uitkomsten te melden omdat zowel ABN AMRO als vakbonden vasthouden aan hun gekozen uitgangspunten.

Het pensioenbureau lichtte toe welke effecten (besparingen voor de bank) de voorgestelde maatregelen teweeg zouden brengen. Als al deze plannen worden doorgevoerd, zijn de besparing jaarlijks zeer fors, namelijk tientallen miljoenen. De vakbonden erkennen dat er besparingen nodig zijn om de regeling betaalbaar te houden en daarmee de last voor werkgever te temperen. Maar of dat met deze omvang moet, betwijfelen de vakbonden.

Goede discussie
In de verdere gesprekken heeft ABN AMRO nadrukkelijk en duidelijk aangegeven dat er best valt te onderhandelen. Ook over alle andere punten dan de pensioenen. Maar als er geen resultaat valt te behalen voor ABN AMRO op het pensioendossier, wil het bedrijf geen akkoord sluiten.
De vakbonden hebben daarop gereageerd met de mededeling dat er dan een lange periode van onderhandelen zal ontstaan. Om een goede discussie te voeren over pensioenen is veel tijd nodig. We verwachten dan zeker bezig te zijn tot het najaar, maar dat we als vakbonden dan wel enkele afspraken voor die tijd reeds willen vastleggen en willen laten ingaan.

Loonsverhoging
Zo hebben de bonden voorgesteld om over alle punten verder te praten en daar meer tijd voor te nemen dan tot juni. Er moet dan wel een werkzekerheidsgarantie komen tot 2008. Ook moeten de instrumenten, zoals geformuleerd in 'Zonder Omwegen', voor wat betreft de ouderenregeling en de compensatieregeling ingevoerd worden tot 2008. Naast deze twee punten willen de bonden dat er met ingang van 1 augustus 2003 een loonsverhoging wordt betaald van 2.5%. ABN AMRO heeft dit afgewezen en nu denken beide partijen erover na hoe we toch verder kunnen komen in deze onderhandelingen. Op 20 mei 2003 staat het volgende overleg gepland.

Zijn uw collega's al lid?
We moeten er nu samen voor gaan om deze CAO tot een succes te maken. gelukkig zien steeds meer collega's de noodzaak in om lid te worden van de CNV Dienstenbond. Op deze manier kunnen wij ABN AMRO duidelijk maken dat alles niet zomaar kan. Samen sterk is ons motto. Maar daar hoort uw collega ook bij: spreek hem of haar erop aan! Meld uw collega aan als lid!
Maak kennis met ons uitgebreide dienstenpakket

Vragen?
Voor vragen omtrent de onderhandelingen kunt u terecht bij uw bestuurder Erik Langeweg, tel: (023)5651052.