Provincie Limburg

Doodsoorzaak Oehoe onduidelijk (112)
Gevoelig verlies voor populatie

De doodgevonden Oehoe die op 12 april werd aangetroffen in de ENCI-groeve te Maastricht is op verzoek van de Provincie Limburg wetenschappelijk onderzocht. Er is vastgesteld dat het een volwassen mannelijk dier betreft dat geen wonden of botbreuken had. Uit het inwendig onderzoek bleek dat de Oehoe over een goede conditie beschikte. Er werden geen afwijkingen aan de organen vastgesteld. Het is niet onwaarschijnlijk dat het dier van ouderdom is gestorven.

Na de melding van de vondst van de Oehoe is op verzoek van de Provincie Limburg het dier op donderdag 17 april door ENCI medewerkers geborgen en ingevroren. In opdracht van de Provincie Limburg is door Alterra onderzoek verricht naar de doodsoorzaak. Het dode dier betreft waarschijnlijk het mannetje van het broedpaar in de ENCI groeve. Aangezien Oehoes in deze fase al jongen hebben is het voor het eventueel achterblijvende vrouwtje vrijwel onmogelijk om in deze cruciale fase alléén voor de zorg op te draaien. Voor de populatie is dat een belangrijk verlies wat zeer waarschijnlijk resulteert in een mislukt broedgeval op de meest succesvolle broedlocatie van Nederland. Alterra verwacht dat vanuit het verspreidingsgebied van de Oehoe in België of Duitsland zich een nieuwe partner zal melden om volgend jaar weer een broedpoging te wagen.

Oehoe De Oehoe (Bubo bubo) is de grootste uil ter wereld. Met een spanwijdte van ruim 1,5 meter en stiletto nagels van ruim 3 cm is het de grote schrik van menig prooidier, van ratten en muizen tot roofvogels, katten en zelfs vossen! Sinds 1997 broedt de Oehoe als nieuwkomer jaarlijks in Nederland met maximaal drie broedparen. Het eerste broedpaar heeft zich gevestigd in de ENCI- groeve te Maastricht waar de afgelopen jaren ten minste 19 jongen zijn uitvlogen. Vooral rustige groeves met steile wanden vormen de belangrijkste broedlocaties. In 2001 werd in de Gelderse Achterhoek een oud roofvogelnest in een boom door Oehoes met succes als nestplaats gebruikt.
8-5-2003 17:38

Persberichten archief

Klik hier om het persberichten archief 2003 te openen

Klik hier om het persberichten archief 2002 te openen