Gemeente Alkmaar


Reactie op uitspraak in kort geding gemeente Alkmaar versus The Storms Factory

Alkmaar, 8 mei 2003

Het gemeentebestuur van Alkmaar heeft met teleurstelling de uitspraak van de rechter vernomen inzake het kort geding dat de gemeente Alkmaar heeft aangespannen tegen The Storms Factory omtrent uitzending van beelden in het programma `Breekijzer'. De rechter heeft op dit moment zonder nadere toelichting de vorderingen van de gemeente, die strekken tot uitzendverbod, afgewezen. Het gemeentebestuur zal na bestudering van de gemotiveerde uitspraak, die volgt op 15 mei a.s., zich beraden op eventueel te nemen juridische stappen.

De gemeente Alkmaar heeft het kort geding aangespannen omdat het vindt dat een cameraploeg van het programma `Breekijzer' op onheuse wijze personeel van de gemeente heeft bejegend en het pand heeft betreden ten einde informatie te verkrijgen voor het genoemde televisieprogramma.

Aangezien de argumenten van de rechter voor zijn uitspraak nog niet bekend zijn kan de gemeente niet nader inhoudelijk op de zaak ingaan. Het gemeentebestuur respecteert de uitspraak van de rechter, maar blijft van mening dat bij de wijze waarop de cameraploeg zich in het stadhuis van Alkmaar heeft gemanifesteerd grenzen zijn overtreden.

Zorvuldigheid
Ten aanzien van publiciteit omtrent een lopende strafzaak, te weten de aangifte van lokaalvredebreuk, betracht de gemeente de nodige terughoudendheid en zorgvuldigheid. Door de aangifte van lokaalvredebreuk moet de gemeente Alkmaar er rekening mee houden dat alle vier personen (cameraploeg `Breekijzer) die zich wederrechtelijk toegang hebben verschaft tot het stadhuis, door justitie worden verdacht van het plegen van een of meer misdrijven. De minister van justitie heeft richtlijnen uitgevaardigd die bepalen dat in strafzaken zeer terughoudend moet worden omgegaan met het verstrekken van informatie aan de pers. Naast het (opsporings)belang van het strafrechtelijk onderzoek is dit vooral in het belang van de verdachten en behoort de rechter ook niet voor de voeten te worden gelopen.

Om deze reden is het proces-verbaal van aangifte van lokaalvredebreuk wel verstrekt aan de kort-gedingrechter en niet aan de pers. Ook is daarom slechts summier geciteerd uit de aangifte in de aan de pers uitgereikte pleitnotitie van de stadsadvocaat. Hoewel dit misschien vragen oproept over de exacte gang van zaken tijdens het drie kwartier durende bezoek van de televisieploeg, is de gemeente van mening dat de procesbelangen van alle vier verdachten zwaarder moeten wegen dan het belang van gemeente, pers en publiek om nader te verklaren waarom aangifte is gedaan en de stadsadvocaat is ingeschakeld.

De gemeente is natuurlijk bereid om dit te heroverwegen, indien alle vier personen schriftelijk en persoonlijk toestemming zouden geven aan de gemeente om het proces-verbaal van aangifte openbaar te maken en te verstrekken aan de pers, waarna wellicht alsnog openheid en transparantie over het gebeuren op 22 april kan worden bereikt.