B EN W BERICHTEN 2003 - 17 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 29 APRIL EN 6 MEI

Algemene Bestuurlijke Zaken

(06-05) Het College heeft besloten woensdag 25 juni van 07.30 tot 10.00 uur een ontbijt aan te bieden aan 150 Rotterdamse vrijwilligers in burgerzaal van het stadhuis. Gastheer is wethouder J. van der Tak (sociale integratie). Het Rotterdamse vrijwilligersontbijt is bedoeld als blijk van waardering van de gemeente Rotterdam voor inzet van de vrijwilligers.

(06-05) In het kader van de reguliere programmering van de RPPC zal wethouder Van Sluis op 19 en 20 mei een bezoek brengen aan de Transport Messe in München en daar ook gastheer zijn bij de ontvangst van de RPPC. Een gesprek met de Beierese staatssecretaris van Economie, Verkeer en Technologie is aangekaart. De wethouder maakt tevens gebruik van de gelegenheid om bezoeken te brengen aan de havens van Neurenberg en Regensburg.

(06-05) Het College heeft besloten het negatieve saldo van het verkiezingsfonds van de dienst Burgerzaken weg te werken door een eenmalige dotatie te doen ad E 1.359.000. Verder is er besloten de jaarlijkse dotatie te verhogen naar E 1.170.000.

(06-05) Het College heeft besloten op woensdag 18 juni 2003 van 10.00 tot 17.00 uur de hal van het stadhuis ter beschikking te stellen voor de daklozendag. Wethouder Veiligheid en Volksgezondheid mevrouw De Faria zal als gastvrouw optreden.

(06-05) In het kader van het versterken van het zakelijke netwerk zal wethouder Van Sluis van 24-26 juni aanstaande een bezoek brengen aan Straatsburg. Een onderdeel van dat bezoek is de presentatie en ontvangst van de RPPC, waarbij hij als gastheer zal optreden. Ook zal hij de havens van Colmar en Mulhouse bezoeken.

(06-05) In het kader van de reguliere programmering van de RPPC zal wethouder Van Sluis op 3 en 4 juni een bezoek brengen aan de beurs Norshipping in Oslo en daar ook gastheer zijn bij de ontvangst van de RPPC. Voorts zal hij in Bergen en Oslo spreken met een aantal voor Rotterdam belangrijke reders.

(06-05) In het kader van het versterken van het politiek-bestuurlijk netwerk zal wethouder Van Sluis op 6 juni aanstaande een gesprek hebben met de minister van Economische Zaken van Nordrhein-Westfalen. Ook zal hij een bezoek brengen aan Duisburg voor een oriëntatie op de haven, een gesprek hebben met enkele klanten en mogelijk een ontmoeting met de burgemeester van Duisburg.

(06-05) Het College heeft besloten op 23 november 2003 van 11.00 tot 17.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis ter beschikking te stellen voor de eindconferentie van de Werkgroep Dagindeling. Wethouder Middelen en Sport Janssens zal als gastheer optreden.

(06-05) Het College heeft besloten een bedrag van E 5000 ter beschikking te stellen ten behoeve van de stichting "samen eten". Met dit bedrag zal komende zomer een zeiltocht worden georganiseerd voor dak- en thuislozen uit Rotterdam.

(06-05) Het College heeft besloten een bedrag van E 2500 ter beschikking te stellen ten behoeve van een gezamenlijke activiteit van jonge medewerkers van verschillende Rotterdamse diensten op 4 juni aanstaande. De insteek van deze dag zal liggen op de Rotterdamse aanpak, met het accent op uitvoering van beleid.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

(29-04) Het college van B en W heeft besloten de grond aan de Veranda voor 159 woningen in het project Rubens te verkopen en voor 500 m2 maatschappelijke voorzieningen in erfpacht uit te geven ten name van Amstelland Ontwikkeling Wonen.

(06-05) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Schout Eewoutstraat (Pernis), waardoor 32 ééngezinswoningen kunnen worden gebouwd. De woningen worden gebouwd op het voormalige bedrijventerrein van Troost b.v.

(06-05) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden op de Maasvlakte nabij de Edisonbaai, waardoor een bouwplan van het Gemeentelijk Havenbedrijf voor het aanleggen van een heliveld met bijbehorende opstallen kan worden gerealiseerd. Het bouwplan betreft een verplaatsing over ongeveer 500 meter van het reeds aanwezige heliveld. Dit is nodig in verband met doorgraven van Yangtse-haven.

(06-05) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Roggeveenstraat te Hoek van Holland. Gepland zijn twaalf ééngezinswoningen en twintig seniorenappartementen door Woningbouwvereniging Hoek van Holland.

(06-05) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om adressen in Hoek van Holland aan de Harmoniestraat, de Concordiastraat en de Prins Hendrikstraat aan te wijzen in het kader van de 'subsidieverordening particuliere woningverbetering 2000'. Dit maakt onderdeel uit van het uitvoeringsplan 'Overige Wijkaanpak Hoek van Holland'. Eigenaren van deze woningen worden aangeschreven hun woning op te knappen maar kunnen daarbij aanspraak maken op overheidssubsidie van 32.000 euro per woning.

(06-05) Het college van B en W heeft naar aanleiding van de reactie van Rijkswaterstaat van 15 november jl. op de Startnotitie M.E.R. Polder Schieveen besloten om in tegenstelling tot het pleidooi van RWS voor het open houden van de mogelijkheid van het aanleggen van een ruime boog als verbinding tussen de A13 en de A16, vast te houden aan de oorspronkelijk geplande krappe boog. Een krappe boog is voor de ontwikkeling van Schieveen van belang omdat een dergelijke aansluiting minder ruimte vraagt. Bovendien lijkt het twijfelachtig dat door de aanleg van een ruime bocht het verkeersaanbod op de A13 door Overschie wordt beperkt. Er zullen nog wel varianten worden onderzocht voor de aansluiting van de A13 naar Overschie, de tracékeuze in relatie tot de Doenkade en de hoogteligging van de weg.

(06-05) Het college van B en W heeft besloten om, overeenkomstig gegeven onafhankelijk advies, vrijstelling te verlenen voor het uitbreiden van een kelder onder een woning in de Breitnerstraat. Een ingediend bezwaar is ongegrond verklaard.

(06-05) Het college van B en W heeft kennis genomen van de ervaringen, aandachtspunten en risico's met betrekking tot de Europese programma's Doelstelling-2, URBAN I en URBAN II (structuurfondsen voor Stedelijke Vernieuwing). Rotterdam heeft veertien jaar ervaring met het gebruik van Europese middelen uit de structuurfondsen. Deze ervaring is over het geheel genomen als positief te omschrijven.

(06-05) Het college van B en W heeft besloten om in te stemmen met de statutenwijziging van de Rotterdamse vereniging voor Jongerenhuisvesting "Union". Deze verenigingsvorm wordt omgezet in een stichtingsvorm. Dit gebeurt onder meer om de nauwe samenwerking met Stichting Patrimoniums Woningstichting te Delfshaven te onderstrepen.

(06-05) Het ministerie van VROM heeft de regeling Budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK) ontwikkeld. De subsidieregeling is bedoeld om ruimtelijk investeren te stimuleren en de kwaliteit van de buitenruimte te verbeteren. BIRK is bestemd voor stedelijke netwerken en landschappen. Rotterdam maakt deel uit van de Deltametropool en kan daarom een beroep op de regeling doen. Projecten met een forse omvang die tevens een extra kwaliteitsimpuls geven aan een stedelijke knoop komen in aanmerking. Het betreft locaties met o.a. centrumontwikkeling, grootschalige herstructurering en een bindende functie in de omgeving. Het college van B en W heeft de projecten Noordrand1/ Laag Zestienhoven, de ziekenhuislocatie MCRZ en Zuidplein ingediend voor een bijdrage uit BIRK.

(06-05) Het College heeft ingestemd met de start van het vooroverleg en de inspraak voor het voorontwerp bestemmingsplan Schiebroek-Noord nadat de Gemeenteraad zich daarover heeft kunnen uitspreken. Het nieuwe bestemmingsplangebied wordt aan de zuidzijde begrensd door Wilgenlei/Wilgensingel, aan de westzijde door de Lindesingel, aan de noordzijde door de Berberisweg en Abeelweg en aan de oostzijde door de Jasonweg en Ringdijk. Een nieuw bestemmingsplan is onder meer nodig om delen van de buurt te kunnen herstructureren en kleine en slechte woningen te kunnen vervangen door nieuwbouw. Zo is het de bedoeling dat 465 oude woningen van woningstichting De Combinatie plaats maken voor nieuwbouw. Dat laatste is mogelijk strijdig met de motie Beynen e.a., die de raad op 12 februari 1998 aannam. De motie is erop gericht geen nieuwe woningbouw te laten plaatsvinden binnen een bepaalde geluidszone. Een uitzondering kan worden gemaakt voor kleinschalige vervanging van bestaande woningen. Daarom vraagt het College het oordeel van de Gemeenteraad voordat het voorontwerp bestemmingsplan in procedure wordt gebracht.

(06-05) Het College heeft besloten ca. 1827 m2 grond te verkopen aan De Lugt, hoek Saenredamstraat aan Bokx Vastgoedontwikkeling BV voor de bouw van 11 eengezinswoningen. Ca. 2304 m2 grond aan de Snellinckstraat wordt verkocht aan Ontwikkelings- en Bouwcombinatie MICO v.o.f. voor de bouw van 29 middeldure koopwoningen.

(06-05) Het College heeft besloten twee panden aan te kopen aan de Bovendijk.

(06-05) Het College heeft besloten een koopovereenkomst aan te gaan met WoonbronMaasoevers voor het woningbouwproject Oosterbaken, Hofeiland, Oedevlietsepark in Hoogvliet voor maximaal 145 koopwoningen en 125 sociale huurwoningen.

(06-05) Het College heeft besloten gronden aan de Hazelaarweg in erfpacht uit te geven op naam van de Stichting Pony en Paardrijden Gehandicapten Rotterdam. De gronden worden uitgegeven met een recht tot terugkoop en een huurbeding, e.e.a. ten gunste van de Rijvereniging De Hazelaar.

Sociale en Culturele Zaken

(06-05) Het college van B en W heeft besloten om 3 miljoen euro toe te voegen aan de begroting van de GGD. Deze financiering is bedoeld voor de voortgang van collegeprioriteiten Jeugd en Zorg & Veiligheid. Daarbij gaat het om projecten Heroineverstrekking, Versterken Lokale Zorgnetwerken, TBC-screening, Knelpunten Zorg en Veiligheid en project Voorkomende ouders.

(06-05) Burgemeester en wethouder hebben kennisgenomen van het verslag over werkbezoeken van wethouder Van der Tak aan IJsselmonde op 5 februari en 31 maart. De wethouder sociale integratie heeft bezoeken afgelegd aan het project Mensenwerk, OMIJ Rijnmond en aan het bedrijf Klok Containers B.V.

(06-05) Het College heeft besloten binnenkort weer subsidie aan te vragen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). De dienst SoZaWe zal verantwoordelijk zijn voor het beheer van de subsidieaanvragen. Het ESF geld is bestemd voor o.a. toeleidingstrajecten voor diverse groepen werkzoekenden.

Sociaal Economische Zaken

(06-05) Het College heeft besloten om uit de oud voor nieuw operatie E 1,2 miljoen toe te kennen aan de collegeprioriteit Veilig Schoon en Heel. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld voor de inrichting van de taskforce intensivering reiniging Hotspots voor de jaren 2003 tot en met 2006.

(06-05) Het College heeft besloten de rapportage aanpak Antillianenproblematiek 2002 ( Lus di Trafiko) te versturen aan het Ministerie van Justitie. Onder verantwoordelijkheid van de wethouder sociale integratie richt Lus di Trafiko zich op het treffen van maatregelen die Antilliaanse Rotterdammers in staat stellen een zelfstandig bestaan op te bouwen vanuit een achterstandspositie. Het programma is gestart in 2001 en loopt door tot en met 2004. Het project wordt gefinancierd door het rijk en de gemeente.

(06-05) Het College heeft besloten zes nieuwe leden voor het Bestuur Openbare Onderwijs Rotterdam (BOOR) ter benoeming voor te dragen aan de gemeenteraad. Mevrouw drs. Marijke Linthorst en de heren drs. Roland van der Post, drs. Fred Guis, drs. Maarten Schoon (namens de personeelsgeleding), drs. Krishna Autar en drs. Frank Pluijmers (namens de oudergeleding)kunnen per 1 juni worden benoemd voor een periode van vier jaar.

(06-05) Het College heeft ingestemd met het vaststellen van de jaarrekeningen 2001 van verschillende B.V.'s van Multibedrijven Rotterdam.

Juridische Zaken

(06-05) B en W hebben op advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie de bezwaren van omwonenden en de bomenridders tegen de verlenging van de rooivergunning in het kader van aanleg van de Carnisselandelijn ongegrond. verklaard. De commissie heeft in haar preadvies overwogen dat het gemeentebestuur na zorgvuldige afweging van de betrokken belangen tot het besluit is gekomen.

(06-05) Burgemeester en wethouders hebben besloten de bezwaren tegen een afgegeven bouwvergunning voor een parkeergarage en een kantoorgebouw aan de Terwenakker ongegrond te verklaren. Het besluit wordt gehandhaafd, zij het met aanvulling van de motivering.

(06-05) B en W gaan de Gemeenteraad voorstellen een verzoek om vergoeding van planschade af te wijzen.De vergoeding wordt gevraagd voor schade als gevolg van nieuwbouw van een complex appartementen in Schiebroek. De planschadecommissie heeft geadviseerd het verzoek af te wijzen omdat er geen sprake is van planologische achteruitgang.

Financiën

(06-05) Het college van B en W heeft het ontwerp jaarverslag 2002 van de gemeente Rotterdam vastgesteld. Het vermogensresultaat komt uit op E 100 mln. Het grootste deel hiervan wordt veroorzaakt door projecten die door de raad zijn vastgesteld maar nog niet zijn verplicht of betaald. Ook gaat het om Rijksmiddelen die -door het Rijk- al wel aan Rotterdam zijn betaald maar door Rotterdam nog niet doorbetaald aan de betreffende beleidsdoelen. Deze middelen worden toegevoegd aan bestemmingsreserves om zo beschikbaar te blijven voor de betreffende beleidsdoelen in latere jaren. Een deel van het resultaat heeft geen betrekking op reeds besloten projecten of Rijksmiddelen. Hiervan behoort E 27 mln tot het exploitatieresultaat (incl. begrotingssaldo) waarvan weer E 16,5 mln wordt toegevoegd aan de algemene reserve. Het resterende deel van het exploitatieresultaat gaat onder andere naar bestemmingsreserve Openbaar Vervoer en reserve Infrastructuur (CS).


---- --