Consumentenbond

Consument speelbal van apothekers en verzekeraars

8 mei 2003

Consumentenbond woedend over dreigende boycot goedkope medicijnen De Consumentenbond is woedend op apothekers. Die hebben gedreigd een goedkope cholesterolverlager niet in te kopen. Consumenten zijn daardoor verplicht een duurder medicijn af te nemen waarvoor ze dan een eigen bijdrage moeten betalen als hun zorgverzekeraar alleen het goedkope medicijn vergoedt. Consumenten hebben geen keuze en zijn dus een speelbal van apothekers en verzekeraars. Apothekers dienen hun belachelijke boycotvoornemen onmiddellijk te staken.

Een klein farmaceutisch bedrijf brengt een cholesterolverlager op de markt die 42% goedkoper is dan het meest populaire medicijn. Dat kan, aangezien het patent op de originele versie deze week is afgelopen. De forse prijsdaling heeft tot woede geleid in apothekersland omdat zij hun bonussen en kortingen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. In plaats van een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de kosten in de zorgsector proberen apothekers het de prijsdalers onmogelijk te maken te opereren op de medicijnmarkt. Veel apothekers hebben aangekondigd het nieuwe goedkope middel niet te gaan verstrekken.

Aan de andere kant heeft een aantal zorgverzekeraars laten weten dat zij hun verzekerden alleen nog maar de goedkoopste variant vergoeden. Als consumenten bij hun apotheker alleen een duurder medicijn kunnen krijgen, dienen zij de apotheker een eigen bijdrage te betalen. Het kan volgens de Consumentenbond niet zo zijn dat de consument hierdoor gedwongen wordt om zelf uit eigen zak de bonus van de apotheker aan te vullen. Een belachelijke situatie volgens de bond, aangezien de consument voor een voldongen feit wordt geplaatst. Zorgverzekeraars kunnen beter een tarievenbandbreedte vaststellen waarbinnen zij vergoeden. Dit is ook een stimulans voor andere farmaceutische bedrijven om prijzen van hun medicijnen te verlagen.

De bond heeft de apothekersorganisatie KNMP per brief laten weten zeer ontstemd te zijn over de houding van de apothekers. Huisartsen spelen overigens bij het verstrekken van medicijnen een beslissende rol. Zij schrijven vaak het merk medicijn voor in plaats van de stofnaam van het middel. Hierdoor is de apotheek verplicht dat medicijn te verstrekken. In een brief aan de Landelijke Huisartsen Vereniging roept de Consumentenbond huisartsen op om de goedkoopste variant voor te schrijven, zodat apothekers wel goedkoper moeten leveren.