PvdA Europees parlement


PERSINFORMATIE

Dorette Corbey teleurgesteld en bezorgd over SARS aanpak

8 mei 2003
Brussel, 6 mei 2003

Dorette Corbey teleurgesteld en bezorgd over Europese aanpak tegen verspreiding SARS

PvdA Europarlementariër Dr. Dorette Corbey vindt dat de lidstaten van de Europese Unie vandaag duidelijk hadden moeten maken nu hard op te willen treden tegen mogelijke verspreiding van het SARS-virus. "Ik ben
---
Corbey, die voorafgaand aan de bijzondere vergadering van de Europese ministers van Gezondheid overleg heeft gehad met de Griekse voorzitter, vindt dat de bedreigende situatie met SARS geen andere weg open laat. "Beter nu harde maatregelen dan een halfslachtig beleid dat later weer aangescherpt moet worden. Als het gaat om volksgezondheid kan je niet volstaan met halve maatregelen. Duidelijkheid en daadkracht. Praten over een coördinatiecentrum, voor het geval dat SARS hier ook toeslaat, dat volgend jaar operationeel moet zijn is volstrekt onvoldoende. Er moet niet worden geïnvesteerd in bureaucratie. Het gaat om hier en nu."

Naast duidelijke maatregelen hadden volgens de PvdA Europarlementariër de ministers ook moeten aangeven wat zij willen gaan doen aan onderzoek naar het SARS-virus en mogelijke vaccins. Een toezegging die dan vergezeld had kunnen gaan van harde financiële toezeggingen van iedere lidstaat voor op elkaar afgestemde onderzoeksactiviteiten.

Corbey: "Ik hoop dat dit gebrek aan daadkracht geen ernstige gevolgen heeft."