Vlaamse overheid

Vlaamse gemeenten die vervuilde bedrijfsterreinen, zogenaamde brownfields, willen saneren, kunnen daarvoor tot 187.500 euro steun ontvangen. Het geld kan zowel worden gebruikt voor onderzoek als voor bodemsanering. Meteen krijgen de gemeenten ondersteuning van een multidisciplinair team van specialisten. Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua hoopt dat met deze maatregelen de gemeenten de zogeheten "stadskankers" vlugger zullen aanpakken. De steun die de minister wil geven aan de gemeenten kadert in de samenwerkingsovereenkomsten die de gemeenten kunnen afsluiten met het ministerie van leefmilieu.

Fabrieksterreinen worden om allerhande redenen verlaten. Ze woekeren als een kanker op de aanpalende gebieden. De verloedering verdringt activiteiten, stimuleert vandalisme en criminaliteit. Door deze neerwaartse spiraal wordt ook de leefbaarheid van de ruimere omgeving aangetast. De terreinen blijven dikwijls onaangeroerd door de vrees voor bodemverontreiniging.
Vlaams leefmilieuminister Vera Dua heeft in dat verband al verschillende initiatieven genomen vanuit het gewest. In de concrete dossiers spelen de betrokken gemeenten evenwel een belangrijke rol. Vera Dua wil nu de gemeentebesturen de middelen aanbieden voor het doorbreken van de geschetste spiraal. Het kader voor wonen, werken, veiligheid, welzijn en gezondheid wordt volgens de minister op het terrein mogelijk gemaakt en bewaakt door het lokale bestuur.

Financiële hulp voor gemeenten
Minister Vera Dua wil door de aanpak van de verloederde percelen de druk verminderen op de steeds schaarser wordende open ruimte binnen de Vlaamse steden en gemeenten. Verlaten industriële complexen, zogenaamde brownfields, worden gesaneerd. Deze gronden worden dan herontwikkeld voor nieuwe functies die rekening houden met de ruime omgeving. Indien de gemeente aantoont dat door de sanering een belangrijke maatschappelijke meerwaarde wordt gerealiseerd, komt er een financiële tussenkomst. Die steun geldt zowel voor de voorbereidende initiatieven - vooral onderzoeken - als voor de bodemsanering zelf. De Vlaamse overheid probeert wel eerst de vervuiler zelf de sanering te laten bekostigen. Wanneer die vervuiler in gebreke blijft, maakt OVAM, de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij, de gronden proper. OVAM probeert nadien, via de rechtbank, de kosten terug te vorderen van de vervuiler.
Voor de studiefase voorziet OVAM 62.500 euro per project voor gemeenten die in de
samenwerkingsovereenkomst Milieu die ze met het gewest hebben aangegaan gekozen hebben voor het eerste en tweede niveau. Voor de gemeente die niveau 3 ondertekenen voorziet de Vlaamse milieuadministratie (AMINAL) bijkomend nog 125.000 euro. In totaal is dat dus 187.500 euro. Elke Vlaamse gemeente kan jaarlijks 1 project indienen. De financiering van de saneringswerken zelf gebeurt op het budget van OVAM. De afvalstoffenmaatschappij voorziet jaarlijks ongeveer 35 miljoen euro voor het saneren van brownfields.

Steun van specialistenteam
De Vlaamse gemeenten krijgen niet enkel financiële ondersteuning. Op vraag van minister Dua hebben OVAM en AMINAL een multidisciplinair team van specialisten samengebracht. Dit team kan een herontwikkeling van een brownfield op het juiste spoor zetten. Het team geeft eerstelijnsadvies van zowel technische, administratieve als juridische aard en verwijzen desgevallend door naar de gepaste administraties en deskundigen.

OVAM zal in samenwerking met AMINAL in de eerstkomende maanden de gemeenten benaderen. De gemeenten moeten hun aanvraagdossiers ten laatste op 30 november 2003 indienen. De goedgekeurde projecten kunnen dan in het volgende voorjaar van start gaan. Verdere informatie kunnen de gemeenten bekomen bij de brownfieldcel van OVAM (Dirk Henckens, 015/284.284).

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---