PERSBERICHT RESULTATEN EERSTE KWARTAAL 2003

T JAARRESULTATEN 2002

real software blijft ondanks moeilijk economisch klimaat investeren in vernieuwing van haar productengamma en slaagt er in om haar positie te consolideren

Resultaten eerste kwartaal 2003

De omzet en de bedrijfswinst in het eerste kwartaal van 2003 dalen licht ten gevolge van de ongunstige economische omstandigheden en de investeringen in productontwikkeling (vooral Retail)


· In het eerste kwartaal van 2003 werd een groepsomzet gerealiseerd van ¤ 43.4 mio. In vergelijking met de vergelijkbare cijfers van het eerste kwartaal van het vorige boekjaar betekent dit een daling van ¤ -1.1 mio (-2.6%). De groepsomzet werd nagenoeg integraal gerealiseerd in de kernactiviteiten. De enige overgebleven niet-kernonderneming is het Franse Oriam (omzet Q1: ¤ 0.4 mio, EBIT Q1 : ¤ -0.15 mio).

o De omzet in systeemintegratie daalde met ¤ -2.3 mio (-6.8%), ten opzichte van het vorige boekjaar.

o De omzet uit producten steeg met ¤ +0.5 mio (+8.9%) en deze uit infrastructuur steeg met ¤ +0.6 mio (+13,4%) .


· In het eerste kwartaal van 2003 werd een geconsolideerde operationele winst gerealiseerd van ¤ 2.1 mio (4.8%). Ten opzichte van het vergelijkbare cijfer van 2002 (EBIT van ¤ 2.7 mio of EBIT-marge van 6.1%) , betekent dit een daling van ¤ -0.7 mio.


· Investeringen in de bestaande productportfolio en in nieuwe producten, gebaseerd op de nieuwste technologieplatformen, werden integraal verwerkt in het operationele resultaat voor een bedrag van ¤ 1.8 mio, ten opzichte van ¤ 1.2 mio in het eerste kwartaal van 2002 (¤ +0.6 mio). Deze hogere investeringen werden hoofdzakelijk verricht in de vernieuwing van het productengamma van de Retail divisie.


· Het "netto courant groepsresultaat" van ¤ -0.3 mio, ligt ¤ 0.9 mio boven het vergelijkbare cijfer van het eerste kwartaal van vorig boekjaar (¤
-1.2 mio), hoofdzakelijk ten gevolge van lagere financiële lasten, door de lagere rentevoeten en lagere belastingen, ten gevolge van de in juni 2002 doorgevoerde fusie van 15 Belgische kernondernemingen.

Perspectieven

De Real Software Groep voorziet nog een moeilijk economisch jaar 2003 waarin de budgetten voor ICT investeringen verder onder druk zullen staan. Alhoewel het in het huidige onzekere en moeilijke economisch klimaat bijzonder moeilijk is om voorspellingen te maken, verwacht de groep om een gelijkaardig netto courant groepsresultaat te realiseren als in het boekjaar 2002.

RESULTATEN 2003


· Groepsomzet (1)

De groepsomzet bedroeg in het eerste kwartaal van 2003 ¤ 43.4 mio ten opzichte van ¤ 44.6 mio in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. De groepsomzet uit systeemintegratie (72.6 % van de totale omzet) heeft te lijden onder de conjunctuur en dit hoofdzakelijk in de bancaire divisie en in de internationale activiteiten (Frankrijk en Luxemburg). De klantenportefeuille bleef volledig intact.

De omzet uit licentieverkopen gaat vooruit onder impuls van de verkoop van producten in de Retail divisie. Ten gevolge van de lopende investeringen die direct in de kosten worden verwerkt en de geplande installaties die pas vanaf de tweede jaarhelft zullen uitgevoerd worden, is deze positieve evolutie nog niet direct zichtbaar in de resultaten.

In het eerste kwartaal van boekjaar 2003 werd een geconsolideerde groepsomzet gerealiseerd van ¤ 43.4 mio, in vergelijking met ¤ 44.6 mio in het eerste kwartaal van 2002 en dit op vergelijkbare basis (¤ -1.1 mio;
-2.6 %).

In haar kernactiviteiten heeft de groep in het eerste kwartaal 2003 een geconsolideerde omzet gerealiseerd van ¤ 43.0 mio, in vergelijking met ¤ 43.7 mio in het vorige boekjaar (¤ -0.7 mio of -1.6%).

De omzet in de overblijvende niet-kernactiviteiten in 2003 ten belope van ¤ 0.4 mio heeft betrekking op het Franse Oriam. In het eerste kwartaal van 2002 werd de omzet uit de niet-kernactiviteiten gerealiseerd door Oriam en het Singaporese Oasis voor een bedrag van ¤ 0.9.

De groepsomzet uit systeemintegratie in het eerste kwartaal van 2003 had te lijden onder het moeilijke economische klimaat. Van de totale omzet van ¤ 43.4 mio, werd ¤ 31.5 mio (72,6 %) gerealiseerd met software diensten en maatwerk, ten opzichte van ¤ 33.8 mio in het eerste kwartaal van boekjaar 2002 (¤ - 2.3 mio of -6.8%). De omzetdruk in systeemintegratie was vooral voelbaar in de divisie Banking & Insurance (¤ -1.2 mio), in de internationale activiteiten (¤ - 1.0 mio), waar de economische crisis sterk voelbaar was en in de niet kernactiviteiten (¤ - 0.5 mio). De divisie Manufacturing & Maintenance, recente herdoopt in "Industry", bleef bijzonder goed presteren.

De groepsomzet uit producten (softwarelicenties en bijhorende onderhoudsopbrengsten) in het eerste kwartaal van 2003, bedroeg ¤ 6.7 mio, ten opzichte van een vergelijkbare omzet van ¤ 6.1 mio in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar (+ ¤ 0.5 mio). Deze evolutie staat in contrast met de algemene economische tendens waar product- en infrastructuurverkopen te lijden hebben onder de economische crisis. Deze omzetstijging is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de performantie van de divisie Retail (en in mindere mate deze van de divisie "Industry"). In de laatste 6 maanden was deze divisie in staat om met deze vernieuwde productenfamilie 22 nieuwe contracten af te sluiten bij 15 nieuwe klanten. Deze vernieuwde "producten suite" wordt momenteel verder ontwikkeld. De installatie en "roll out" zal gradueel aanvangen vanaf het tweede semester. In het eerste kwartaal van 2003 werden de investeringen in deze nieuwe producten voor een bedrag van ¤ 0.9 mio integraal in de kosten verwerkt, waardoor de impact op de EBIT van de verhoogde verkopen van bestaande producten nog niet merkbaar is in het eerste kwartaal van 2003.

De omzet uit infrastructuurverkopen kon in vergelijking met het zwakke eerste kwartaal van vorig boekjaar een vooruitgang boeken van ¤ +0.6 mio. In het eerste kwartaal van 2003 was de verkoop van infrastructuur goed voor een groepsomzet van ¤ 5.3 mio, ten opzichte van ¤ 4.6 in het eerste kwartaal van 2002 (+ 13.4%).

Bij de opdeling van de groepsomzet naar de operationele divisies, valt de goede performatie van de divisie "Industry", voorheen Manufacturing & Maintenance, op. Deze divisie boekt ondanks de moeilijke conjunctuur vooruitgang en dit zowel in systeemintegratie, productverkopen als in infrastructuurverkopen.Met een omzet van ¤ 11.7 mio in het eerste kwartaal van 2003, vertegenwoordigt "Industry" 27.0% van de groepsomzet ten opzichte van 24.2% in het eerste kwartaal van 2002.

In de divisie "Banking & Insurance" wordt het eerste kwartaal gekenmerkt door forse omzetdruk op de activiteiten uit systeemintegratie, waardoor het relatief aandeel in de omzet terugvalt van 62.0% in het eerste kwartaal van 2002 tot 58.2% in het eerste kwartaal van 2003.

Bij de divisie "Retail" is het aandeel van producten in de divisieomzet opgelopen tot 49.4% van de divisieomzet, in vergelijking met slechts 33.4% in het eerste kwartaal van 2002. Deze evolutie heeft te maken met nieuwe verkopen. Deze nieuwe verkopen zullen vanaf de tweede jaarhelft van 2003 bij de klant geïnstalleerd worden. Gezien de verkoop van infrastructuur steeds gekoppeld is aan de installaties van de toepassingen bij de klant, is de lagere infrastructuuromzet in het eerste kwartaal van 2003 te beschouwen als een tijdseffect.

De internationale activiteiten (d.i. de niet-bancaire activiteiten in Luxemburg en de activiteiten in Frankrijk en Zwitserland), hebben te lijden onder de moeilijke marktomstandigheden. Vooral de omzet uit systeemintegratie in Frankrijk en Luxemburg stond onder druk.

Bij de divisie Business & Government wordt sinds het eerst een lichte omzetdruk ervaren in de KMO markt, wat de lichte terugval van de omzet uit systeemintegratie en uit infrastructuur verklaart.

In het eerste kwartaal van 2003 werd 73 % van de geconsolideerde groepsomzet gegenereerd in de Benelux, ten opzichte van 75 % in 2002. Op de tweede plaats komt Frankrijk met 17 % van de groepsomzet, gevolgd door Zwitserland met 5 % van de groepsomzet.


· EBIT-marge, netto courant groepsresultaat en netto groepsresultaat (1)

De EBIT-marge stond in het eerste kwartaal van boekjaar 2003 onder druk ten gevolge van de daling van de omzet uit systeemintegratie in Frankrijk en Luxemburg . De winstbijdrage van de stijging van de omzet uit productlicenties in de Retail divisie werd geherinvesteerd in de vernieuwing van de Retail-producten. Deze investeringen werden volledig in de resultatenrekening verwerkt. De margedruk op systeemintegratie in de internationale activiteiten en op de Belgische KMO markt, heeft de operationale groepswinst in het eerste kwartaal onder druk gezet. Deze margedruk kon slechts partieel opgevangen worden door synergieën uit de groepsintegratie.

Op een totale omzet van ¤ 43.4 mio realiseerde de groep in het eerste kwartaal van boekjaar 2003 een EBIT van ¤ 2.1 mio of een EBIT-marge van 4.8 % van de omzet. In het eerste kwartaal van het vorige boekjaar, werd op vergelijkbare basis een EBIT gerealiseerd van ¤ 2.7 mio of een EBIT-marge van 6.1%. In de kernactiviteiten, d.i. de groepsomzet zonder de activiteiten van het niet-strategische Oriam in Frankrijk, werd op een omzet van ¤ 43.0 mio, een EBIT gerealiseerd van ¤ 2.2 mio of een EBIT-marge van 5.2%, in vergelijking met 6.1% in het eerste kwartaal van 2002 op vergelijkbare basis. Dit is 0.9 % punten lager.

Deze evolutie vindt voor een belangrijk deel haar verklaring in de investeringen in de nieuwe producten. In het eerste kwartaal van 2003 waren deze investeringen goed voor een bedrag van ¤ 1.8 mio ten opzichte van ¤ 1.2 mio in het eerste kwartaal van 2002. Deze investeringen werden integraal ten laste genomen van de resultatenrekening van het eerste kwartaal. In de Retail divisie waren deze investeringen in het eerste kwartaal van het boekjaar goed voor een bedrag van ¤ 0.9 mio, ten opzichte van nagenoeg geen investeringen in het eerste kwartaal van 2002. De hogere licentieverkopen van de Retail divisie werden in het eerste kwartaal van 2003 niet gecompenseerd ten gevolge van deze investeringslasten. De rentabiliteit van deze productinvesteringen zal zich gradueel manifesteren vanaf de tweede jaarhelft, wanneer de omzet in resultaat zal genomen worden naar aanleiding van de installatie van de producten bij de klant.

De omzetdruk in systeemintegratie in de internationale activiteiten heeft de operationele groepswinst in het eerste kwartaal onder druk gezet. In de divisie Banking & Insurance kon deze tendens opgevangen worden door bereikte efficiëntieverbetering en heeft derhalve geen invloed gehad op de operationele winst. Ook de prijsdruk op de KMO markt heeft de operationele winst in het eerste kwartaal onder druk gezet, evenals de lagere infrastructuurverkopen in de divisie Business & Government.

Netto courant groepsresultaat

Na het in rekening brengen van het financiële resultaat (voor afschrijvingen op consolidatieverschillen) van ¤ -1.7 mio (¤ -2.1 mio in Q1 2002), de belastingen op het courante resultaat van ¤ - 0.6 mio (¤ -1.7 mio in Q1 2002), het aandeel van derden in het groepsresultaat en het aandeel van ondernemingen waarbij de vermogens­mutatiemethode wordt toegepast, werd tijdens het eerste kwartaal van boekjaar 2003 een netto courant groepsresultaat gerealiseerd van ¤ -0.3 mio, ten opzichte van een vergelijkbaar netto courant groepsresultaat van ¤ -1.2 mio tijdens het eerste kwartaal van 2002. Dit betekent een verbetering van ¤ 0.9 mio ten opzichte van vorig boekjaar. De netto courante cash flow (d.i. het netto courant groepsresultaat, gecorrigeerd voor alle courante niet-kaskosten) was "break-even"; het vergelijkbare cijfer in het eerste kwartaal van 2002 bedroeg ¤ -1.1 mio.

Na afschrijvingen op consolidatieverschillen bedraagt het resultaat uit de gewone bedrijfsuitoefening voor belasting in het eerste kwartaal ¤ -1,8 mio ten opzichte van ¤ -1,7 mio tijdens het eerste kwartaal van 2002.

Uitzonderlijke resultaten

In het eerste kwartaal van boekjaar 2003 werd een negatief uitzonderlijk resultaat geboekt van ¤ -0.6 mio, in vergelijking met een positief uitzonderlijk resultaat van ¤ 3.0 mio in het eerste kwartaal van boekjaar 2002.

Het uitzonderlijk resultaat in het eerste kwartaal van 2003, heeft hoofdzakelijk betrekking op bijkomende voorzieningen voor schadevergoedingen aan voormalige minderheids-aandeelhouders ten gevolge van de daling van het Real Software aandeel in het eerste kwartaal (¤ 0.45 mio) en verbrekingsvergoedingen

(¤ 0.1 mio). Het positieve uitzonderlijk resultaat in het eerste kwartaal van 2002 had betrekking op gerealiseerde meerwaardes verbonden aan de verkoop van niet-strategische deelnemingen.

Vertrekkende van het netto courant groepsresultaat van ¤ -0.3 mio, werd na het in rekening brengen van het uitzonderlijk resultaat van ¤ -0.6 mio en de gewone afschrijvingen op de consolidatiegoodwill van ¤ -2.2 mio, een netto groepsresultaat geboekt van ¤ -3.0 mio ten opzichte van ¤ -0.5 mio vorig jaar.

Op het einde van het eerste kwartaal 2003 bedraagt het eigen vermogen in de ruime zin ¤ 6.7 mio, op een balanstotaal van ¤ 198.1 mio.

De stijging van de liquide middelen van ¤ 9.5 mio op eind 2002 tot ¤ 10.3 mio (¤ +0.8 mio ), zoals blijkt uit de "cash flow statement" en de balans, vindt zijn oorsprong in een positieve cash flow uit de bedrijfsactiviteit van ¤ 1.4 mio, een cash flow uit de financieringsactiviteit van ¤ - 0.3 mio en een cash flow uit investeringsactiviteiten van ¤ -0.3 mio.

Op 31/03/2003 telde de Real Software Group 1579 medewerkers in vergelijking met 1625 op 31.12.2002 (op basis van dezelfde consolidatiekring), een lichte daling ten gevolge van spontaan verloop en verdere integratie van de groep.

PERSPECTIEVEN

De Real Software Groep voorziet nog een moeilijk economisch jaar 2003 waarin de budgetten voor ICT investeringen verder onder druk zullen staan. Alhoewel het in het huidige onzekere en moeilijke economisch klimaat bijzonder moeilijk is om voorspellingen te maken, verwacht de groep om een gelijkaardig netto courant groepsresultaat, exclusief afschrijvingen op consolidatiegoodwill, te realiseren als in het boekjaar 2002.

Voor bijkomende inlichtingen:

REAL SOFTWARE : Dina Boschmans
Corporate & Marketing Communications Manager
Prins Boudewijnlaan 26, 2550 Kontich
Tel. +32.3.290.23.11 - Fax +32.3.290.23.00

Direct : +32.3.290.25.30 - GSM : +32.477.619.682
E-mail : Dina.Boschmans@realsoftware.be
URL: www.realsoftwaregroup.com

Over Real Software

Real Software is opgericht in 1986. In 2002 werd een groepsomzet gerealiseerd van ¤ 179,6 mio, met een bedrijfswinst (EBIT) van ¤ 14 mio of een EBIT- marge van 7,8 %. De Real Software groep telt momenteel 1579 medewerkers. Sinds 2002 is de groep georganiseerd rond 4 divisies : Banking & Insurance, Industry (voorheen de divisie Manufacturing & Maintenance), Business & Government en Retail. De groep biedt een volledig gamma softwarediensten aan, gaande van de ontwikkeling en de implementatie van eigen producten, projecten op maat en outsourcing tot advies, implementatie en verkoop met betrekking tot producten van derden, zoals SAP, JD Edwards, Oracle, Microsoft Navision en Microsoft Axapta. Het bedrijf exporteert Belgische technologie naar o.a. Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Tot de klantenportfolio behoren bedrijven als Du Pont de Nemours, Carrefour, Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Biogen, Renault, de Parijse Metro, TF1, EDF - Electricité de France, SNCF, PTT Post, NedCar, Philips, Bandag, Goodyear, KBC Bank en Fortis Bank.

Meer informatie vindt u op www.realsoftwaregroup.com

BIJLAGE : RECENTE COMMERCIELE ONTWIKKELINGEN

Banking & Insurance

Op divisioneel vlak heeft de divisie haar structuur tijdens het eerste kwartaal verder geconsolideerd (de WebSphere, Security en Document Management competence centers werden succesvol geïntegreerd) en haar organisatie vereenvoudigd door de sales force te herorganiseren rond specifieke marktsegmenten. Dankzij deze strategische aanpassingen kan de divisie zich blijven concentreren op businessontwikkeling om haar markten verder uit te bouwen en totaaloplossingen te ontwikkelen in haar niches.

2002 was de startdatum van het ambitieuze project om de IAS Expert oplossing te ontwikkelen, die in maart 2003 officieel werd voorgesteld aan de financiële gemeenschap. Naast een strategisch partnership met drie banken en externe consultingbedrijven, kan de divisie we bevestigen dat IAS Expert succesvol werd geïmplementeerd bij een eerste klant. Daarenboven heeft de voortdurende uitbreiding en de ontwikkeling van het back-office pakket Ibsy naar een volledig nieuw en geïntegreerde banking platform een pilootbank gevonden.

Wat de B&I-diensten betreft, werden er tijdens het eerste kwartaal belangrijke contracten met klanten zoals KBC en Fortis Bank succesvol verlengd, hetgeen een teken is van het aanhoudende vertrouwen van de klanten in de kwaliteit en de geloofwaardigheid van de divisie's diensten aan de financiële gemeenschap.

De recent ontwikkelde business unit Leasing blijft groeien dankzij nieuwe projecten, zoals de Europese roll-out van platformstandaardisatie en
-implementatie voor een belangrijke Europese leasingmaatschappij. Bovendien blijft een toegewijde taskforce een productenreeks afstemmen op de leasinggemeenschap.

Industry

De divisie Industry (voorheen Manufacturing & Maintenance) concentreerde zich in het eerste kwartaal succesvol op de verdere consolidatie en implementatie van de strategie vooropgesteld in 2002. De focus enerzijds op een aantal specifieke nichesegmenten met groeipotentieel en anderzijds de creatie van toegevoegde waarde door het samenbrengen van business expertise, competenties in de laatste technologieën en building blocks voor het ontwikkelen van toepassingen, werden duidelijk positief onthaald door de markt. Ondanks het moeilijke ondernemingsklimaat kon de divisie rekenen op verdere groei tijdens het eerste kwartaal van 2003.

Het nieuwe aanbod in het domein van Enterprise Asset Management resulteerde in een reeks nieuwe contracten met Unilin, Saver, Nuon, Amphia, Sanico, Hesse Noordnatie en Heraeaus Electro Nite International. De unieke sector-specifieke kennis van de divisie in het domein van logistiek, meer bepaald op het vlak van douane expertise (NCTS) werd ook erkend door bedrijven zoals Alcatel en Floriac waar nieuwe commerciële overeenkomsten werden opgezet. Op het vlak van ICT services werd het vertrouwen door de bestaande klanten bevestigd. Nieuwe langetermijn contracten werden afgesloten met o.a. het bedrijf Bandag, Agfa Gevaert en Merck, Sharp & Dohme, waar Real Software verkozen werd als "bevoorrecht leverancier" voor hun ICT projecten.

Op 20 februari werd het totaalpakket RITM, de eigen ERP-oplossing specifiek voor de textiel, succesvol voorgesteld aan de Belgische textielsector. Het event werd bijgewoond door meer dan 70 beslissingsnemers uit de doelgroep, ongetwijfeld aangesproken door de uitgebreide live demonstratie en de testimonial van Beaulieu Fabrics. RITM werd door de deelnemers erkend als de meest complete en geëvolueerde oplossing beschikbaar op de Belgische markt. Nieuwe contracten werden gehonoreerd met Fibertex en de Berry Group. Ook de uitbouw van de internationale activiteiten werd verdergezet door de samenstelling van een internationaal verkoopsteam.

Als gevolg van de huidige succesvolle samenwerking met SAP worden er verdere stappen gezet om preferred partner te worden op het vlak van de PLM (Product Lifecycle Management), SCM (Supply Chain Management) en Portal suites van SAP. Nieuwe projecten bij o.a. Umicore, Tiense Suiker, Atofina en Agfa Gevaert werden toegevoegd tot de referentielijst in dit domein.

Het eerste kwartaal werd verder gekenmerkt door investeringen in bestaande nicheproducten en nieuwe nichesegmenten. In dit kader focuste de divisie de afgelopen maanden sterk op business development activiteiten in het domein van "Procurement". Deze businesspropositie werd reeds aan een aantal klanten voorgesteld en positief onthaald. Een eerste project werd opgestart met Johnson & Johnson.

Retail

In het eerste kwartaal van 2003 werd de ingeslagen weg van 2002 verdergezet. Dit betekent enerzijds dat de acquisitie van nieuwe klanten onverminderd doorging en dat anderzijds volop verder geïnvesteerd werd in de productontwikkeling en de positionering van het Retail-aanbod op de markt.

In het eerste kwartaal werden vijf nieuwe klanten toegevoegd. Belangrijk daarbij is dat de meeste nieuwe klanten verworven werden buiten de Belgische landsgrenzen. In Nederland spreken we over Boni supermarkten, de finalisering van het Intratuin-contract en het AKO-contract. In het Verenigd Koninkrijk spreken we over de implementatie in 200 winkels van de intranet oplossing "Flexpoint Intrastore" bij Your More Stores, dat na het pilootproject tijdens het 4e kwartaal 2002, de opdracht gaf tot een volledige roll-out. In België lopen er verschillende pilootprojecten. In samenwerking met Vlerick werd de eerste release van een totaaloplossing voor Fraudedetectie voorgesteld aan meer dan 25 retailers. Deze release is een eerste commerciële toepassing, ontwikkeld met de recent verworven Synes-technologie (patroonherkenning). In Frankrijk werd een hardwarecontract gerealiseerd bij Jules, voor meer dan 80 winkels.

Het eerste kwartaal was een periode van zware investeringen in een generatiewissel naar een 4de generatie kassasoftware. Deze generatie kenmerkt zich door OS (operating systeem) onafhankelijk te zijn, volledig web-gebaseerd en ondersteunt real-time en message-based communicatie. De eerste release hiervan zal in het 2de kwartaal worden uitgerold bij alle nieuwe contracten en houdt een volledige vernieuwing van de kassa-applicatie onder JAVA-technologie in. In november wordt een tweede release verwacht die ook de backoffice onder JAVA-technologie zal brengen. Met deze oplossing is Real Retail als eerste op de markt, niet alleen in de Benelux maar ook in Europa. Het tweede kwartaal zal dan ook in het teken staan van verdere commerciële ontwikkelingen van partnerships, die moeten toelaten om de technologie te verdelen over heel Europa.

Business & Government

B&G blijft haar positie versterken op de markt van de middelgrote bedrijven. De trend die in 2002 was ingezet, is nog versterkt in Q1 van 2003 : meer en meer kleinere softwarehuizen ontberen de kritische massa en het vermogen om voldoende toegevoegde waarde te creëren.

Dit alles zorgt voor een verdere consolidatie van spelers op dit marktsegment. B&G kon in Q1 dus opnieuw rekenen op een instroom van nieuwe klanten, waaronder de volgende bedrijven : Genzyme Flanders, Frigro, De Koninck Brouwerij, Crown-Baele, Onafhankelijk Ziekenfonds, Overpelt - Plascobel, Instituut voor Natuurbehoud, Henrad, Gemeente Roosendaal, Idelux, FOD Kanselarij Eerste Minister,...

Om haar productportfolio verder uit te breiden werd onder meer een nieuw partnership aangegaan met "Tango 04 Computing Group", waardoor kleine en middelgrote ondernemingen met minder complexiteit en lagere kosten de totale controle van hun iSeries infrastructuur (IBM) kunnen beheren.

Het government-team werd verder versterkt. Real's specifieke government portfolio werd uitgebreid met een competence center rond Oracle-HR (Human Resources). Dit onderdeel van de Oracle applicatie-suite belooft erg succesvol te zijn in het overheidssegment. In de nasleep van de Copernicus hervorming zullen immers alle overheidsdiensten hun HR- en competence management systemen op een moderne en competitieve manier dienen gestalte te geven. Oracle -HR is als geen ander geplaatst om hierin een prominente rol te spelen. "Volksgezondheid" is de eerste FOD (Federale Overheidsdienst) die deze problematiek heeft aangepakt. Hier werd gekozen om dit belangrijk referentie-project te laten uitvoeren door de combinatie van Oracle/Real Software.

Naast "Volksgezondheid" werden in dit segment nieuwe projecten opgestart bij onder meer het FAVV (Voedselagentschap), De Post, Belgacom en anderen.


---

In de tweede jaarhelft van vorig boekjaar heeft de groep in het kader van haar integratieprogramma, en in voorbereiding van de toepassing van de IAS-regels, voor al haar entiteiten uniforme regels opgelegd voor omzet- erkenning. Deze nieuwe regels inzake "revenue recognition" werden toegepast vanaf het vierde kwartaal van het vorige boekjaar.

Gezien deze regels niet van toepassing waren bij de publikatie van de kwartaalcijfers van 2002 werden de cijfers van het eerste kwartaal van vorig boekjaar aangevuld met een vergelijkbare versie, teneinde de vergelijking van de resultaten van het huidige boekjaar, met deze van het vorige boekjaar, zinvol te maken.

De toepassing van groepsuniforme regels inzake "revenue recognition" zorgen ervoor dat omzet uit onderhoudscontracten, die in boekjaar 2002 in het eerste kwartaal werden in opbrengst genomen voor een bedrag van ¤ 2.0 mio, voortaan gespreid over de volgende 3 kwartalen in de resultaten worden verwerkt. De herwerking zorgt ervoor dat de evolutie van de omzet, EBIT, netto courant groepsresultaat, netto groepsresultaat, netto cash flow en netto courante cash flow van het boekjaar 2003 vergelijkbaar zijn met deze van het vorige boekjaar.

Voor afschrijving van consolidatieverschillen

Het betreft geconsolideerde en niet-geauditeerde cijfers

Eigen vermogen in de ruime zin = het boekhoudkundig eigen vermogen (¤
-108.4 mio) of eigen vermogen in de enge zin, gecorrigeerd met de achtergestelde schulden.