Politie Midden- en West Brabant

Grote uitslaande brand in horecapand

Breda, 9 mei 2003

BREDA: Gisteravond heeft een grote uitslaande gewoed in een horecazaak op de Grote Markt in Breda. De brand werd bestreden door circa 60 brandweerlieden. De politie ontruimde uit voorzorg nabij gelegen panden. Er raakte voor zover nu bekend niemand bij de brand gewond. De schade loopt in de miljoenen euro`s.

Gisteravond werd omstreeks 20.00 uur een brand gemeld in horecazaak `De Drie Gezusters gevestigd op de hoek van de Grote Markt en het Kerkplein. De brand werd gemeld als een schoorsteenbrand. De brand verspreidde zich via het verlaagd plafond tussen de begane grond en de
1e verdieping. De brand begon aanvankelijk met veel rookontwikkeling maar werd omstreeks 22.45 uur uitslaand. De brandbestrijding richtte zich met name op het voorkomen van uitbreiding van de brand naar naast- en achtergelegen percelen.

In het pand waren bij het uitbreken van de brand circa 70 bezoekers en medewerkers aanwezig. Een brandweerman en een brandveiligheidsspecialist die in het pand aanwezig waren en daar zaten te eten tijdens het uitbreken van de brand, namen met de medewerkers de eerste maatregelen. De ontruiming verliep zonder problemen. Er raakte voor zover nu bekend niemand gewond.

De brandweer zette 60 brandweerlieden in uit Breda en Oosterhout. Het materieel bestond uit 5 tankautospuitwagens, 2 ladderwagens, een hoogwerker, een schuimbluswagen, de commandowagen en een verzorgingsunit. Op de kazerne werd nog een peloton brandweerlieden achter de hand gehouden afkomstig uit de gemeenten Geertruidenberg, Drimmelen en Etten-Leur.

De politie ontruimde circa 25 panden in het vierkant, Grote Markt, Korte Brugstraat, Torenstraat en Kerkplein. Het ging onder andere om horecazaken, winkels en bovenwoningen.

Voor de bewoners had de gemeente een eerste opvang op het politiebureau Centrum geregeld. Vandaar uit was voorzien in vervoer naar en verblijf in Motel Brabant aan de Heerbaan te Breda.

Vrijwel alle in dienstzijnde agenten in de stad Breda werden tijdens de brand ingezet voor afzettingen en toezicht. Vanwege de uitgaans- en koopavond stroomde veel publiek toe, dat op grote afstand werd gehouden. Een half peloton Mobiele Eenheid (circa 25 man) werd opgeroepen om te assisteren bij de afzettingen, het toezicht en de aflossing.

Loco Burgemeester Oomen stelde zich ter plaatse persoonlijk op de hoogte.

De weekmarkt die vrijdag gehouden zou worden is afgelast.

Diverse gemeentelijke diensten waren gisteravond actief. In overleg met functionarissen van Bouw- en Woningtoezicht besloot de brandweercommandant uit veiligheidsoverwegingen een gespecialiseerd sloopbedrijf in te schakelen om de gevels van het pand naar binnen te drukken en neer te halen.

Brandweerlieden slaagden erin met de hoogwerker de tweede verdieping te bereiken en binnen te gaan. Medewerkers van een grafisch ontwerpbureau hadden de brandweer dringend gevraagd te bekijken of er mogelijkheden waren om hun `servercomputer` te redden. Hierin zitten de back-ups van het werk van de laatste 10 jaar van het bureau. De brandweermensen wisten de server computer uit het pand te krijgen en over te dragen aan de eigenaren van het bureau. Niet duidelijk is of alle bestanden bewaard zijn gebleven.

Rechercheurs van het politieteam Breda-Centrum zijn gisteravond begonnen met het tactisch onderzoek naar de oorzaak van de brand. Zij nemen verklaringen op van medewerkers en bezoekers van de zaak. Ook zal nog een technisch sporenonderzoek ingesteld worden. De oorzaak is op dit moment nog niet bekend.

De brandweer is nog volop bezig met bluswerkzaamheden. Het historische pand moet als verloren worden beschouwd. De schade loopt in de miljoenen euro`s.

Medewerkers van Salvage gaan namens de verzekeringsmaatschappij de schade opnemen.

Op dit moment is nog geen sein brand meester gegeven.

Bron: Willem van Hooijdonk