Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 9-05-2003 Maastricht - Anti (brom-)fietsdiefstalproject in Wijck vrijdag 09 mei 2003

Maastricht Anti (brom-)fietsdiefstalproject in Wijck In 2002 werden vanaf de voorzijde van het Centraal station in Maastricht 180 bromfietsen en fietsen gestolen. De politie van de basiseenheid Maastricht Noord-Oost is eind maart een project gestart dat het aantal diefstallen sterk moet terugdringen. Het project loopt tot eind augustus. Om die afname te realiseren is gekozen voor een samenstel van maatregelen:

* Preventief toezicht door politie (w.o, het biketeam) en stadswachten

* Uitbreiding van het aantal bewaakte en onbewaakte stallingsplaatsen

* Middels flyers de fietsers en bromfietsers attenderen op de stallingsmogelijkheden

* Uitbreiding van de Maastrichtse APV waarin wordt opgenomen dat het stallen van fietsen buiten de aangewezen stallingsplaatsen verboden is.

Op 14 april is al gestart met de verhuizing van de bewaakte fietsenstalling van de bewaakte fietsenstalling naar een tijdelijke stalling, noordelijk van het busstation. Later wordt een bewaakte stalling gerealiseerd in de voormalige VOBIS-ruimte. De stalling aan de linkerkant van de hoofdingang van het NS-station blijft gehandhaafd. Het verhoogde politie- en stadswachtentoezicht zal zich met name op deze stallingen richten.

Inmiddels heeft het preventief surveilleren al enig resultaat geboekt: In de maand april zijn twee inwoners van Maastricht in de directe omgeving van het station ter zake fietsdiefstal aangehouden. Ook is het aantal