Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam


Een Gezond Bustochtje: gemeente Amsterdam brengt bezoek aan gezondheidszorg Amsterdam

Op vrijdag 9 mei jongstleden hebben leden van de raadscommissie Zorg van de gemeente Amsterdam en een delegatie van het dagelijks Bestuur van de SIGRA in het kader van een 'Gezond Bustochtje' een bezoek gebracht aan verschillende gezondheidsinstellingen in Amsterdam.

Het Gezonde Bustochtje is bedoeld om samenwerkingspartners die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het optimaal functioneren van de gezondheidszorg in Amsterdam een kijkje in de keuken te laten nemen van gezondheidszorginstellingen.

Zelfgebakken appeltaart
Als eerste stond Dierenweide Osdorp van Stichting AGO op het programma in het kader van begeleid werken van mensen met een handicap. De heer Henny Jacobse, directeur van Stichting AGO, gaf aan dat de dierenweide sinds haar bestaan een belangrijke rol heeft gespeeld en buurtbewoners en mensen met een verstandelijke handicap dichter bij elkaar heeft gebracht. In het nabijgelegen dagcentrum De Elzen werd even later gesmuld van zelfgebakken appeltaart van cliënten van De Elzen en was er tijd voor ontroerende korte filmpjes waarin enkele mensen met een verstandelijke handicap werden uitgelicht.

Zelfbestuur
Vervolgens werd De Hudsonhof bezocht. De Hudsonhof is een allochtonen ouderencentrum in de Baarsjes waar Turkse, Marrokkaanse, Surinaamse en Nederlandse ouderen samenkomen. Coördinator de heer Bert Ensing sprak over de interculturele verschillen en de problemen die dat met zich meebrengen. Maar ook over de wijze waarop de Hudsonhof hier een oplossing voor gevonden heeft door groepen ouderen min of meer zelfbestuur te geven bij het ontplooien van activiteiten. De ouderen vormen zelf een commissie en organiseren activiteiten.

Onverzekerde patiënten
Als laatste locatie stond het St. Lucas Andreas op het programma. Directeur Patiëntenzorg de heer Dick Van Gaelen nam de groep mee om een kijkje te nemen op de afdeling Spoedeisende Hulp. Na een korte presentatie en discussie over onder andere hoe om te gaan met onverzekerde patiënten verzorgden zijn collega's een rondleiding op de nieuwe dialyseafdeling en kinderafdeling.

De middag werd vervolgens afgesloten op het kantoor van de SIGRA met een welverdiende borrel. Het was een geslaagd Bustochtje dat de leden van de commissie Zorg bijzonder gewaardeerd hebben.