Bond van Nederlandse Architecten

21 maart 2003

Integraal ontwerpen: het team in denken en doen

Tijdens de manifestatie 'Het team in denken en doen' op 9 mei in Leiden worden de resultaten gepresenteerd van het tweejarig onderzoek Integraal Ontwerpen. Dit onderzoek is in samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten BNA en de Nederlandse Technische Vereniging voor Installaties in gebouwen (TVVL) uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van de faculteit Bouwkunde TU Delft, de OBOM researchgroep. Het doel is om in de toekomst architectuur en installaties integraal, dat wil zeggen in hun onderlinge samenhang, te ontwerpen.

Onderzoek Integraal Ontwerpen
Het onderzoek Integraal Ontwerpen bevat de analyse van problemen op het gebied van integraal ontwerpen en geeft oplossingsrichtingen. De essentie van de uitkomst van het onderzoek: het bewust worden van de toegevoegde waarde van alle partijen in het team. In de eindrapportage zijn handreikingen geformuleerd die aanzetten zijn om nader tot elkaar te komen binnen de bouwpraktijk, het onderwijs en het onderzoek. De beroepsgroepen zijn vanaf het begin nauw bij het onderzoek betrokken en de resultaten zijn via lezingen, workshops en symposia breed verspreid.

Afsluitende manifestatie
De afsluitende manifestatie vindt plaats in het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden. Ken Yeang, internationaal één van de voorvechters van de ecologische aanpak in relatie tot architectuur, treedt deze middag op als keynote speaker. Tijdens zijn lezing zal hij, vanuit zijn brede visie op de integrale benadering, laten zien welke factoren een rol spelen bij het initiëren, ontwikkelen en uitvoeren van complexe opgaven.

In het hierna volgende stellingendebat zullen de heren ir. Koos Mast, ir. Kees van der Hoeven en prof.ir. Fons Verheijen, als vertegenwoordigers van respectievelijk de TVVL, BNA en TU Delft, elk een stelling poneren over toekomstige samenwerking 'Het team in denken en doen'. Zij nodigen hiertoe een andere beroepsgroep of discipline uit. Onder leiding van mevrouw Marijke Vos (lid Tweede Kamer Groen Links) worden de stellingen bediscussieerd en forum en keynote speaker uitgedaagd naar parallellen, tot aanscherpen stellingen en meer concrete stappen naar elkaar toe. De middag wordt beëindigd met de uitreiking van de eerste exemplaren van het eindrapport Integraal Ontwerpen. Deelname aan deze middag kost BNA- en TVVL-leden ¤ 70,- (niet-leden ¤ 80, - en studenten op vertoon van OV-studentenkaart ¤ 30, -). Bij de BNA (020-555 36 66) en de TVVL (033-434 57 50) kunnen geïnteresseerden meer informatie ontvangen en zich aanmelden.