OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

Onderwijs Research Dagen in Kerkrade


Alles wat u altijd al wilde weten over onderwijs...

Onderwijs is in Nederland de laatste tijd een 'hot topic'. Leraren opleiden, de rol van ICT in het onderwijs, zorg om de onderwijskwaliteit, voortdurend vernieuwingen... Hoe je het beste onderwijs geeft, is echter al jaren hét onderwerp voor een grote groep onderzoekers in Nederland en Vlaanderen. Op 7, 8 en 9 mei 2003 komen er meer dan 400 naar Kerkrade voor de jaarlijkse Onderwijs Research Dagen. Daar presenteren zij aan elkaar hun onderzoeksresultaten en wisselen ze ideeën uit. In drie dagen passeren ruim 130 symposia, presentaties en lezingen de revue.

De onderzoeksbijdragen zijn verdeeld over tien thema's. Onderwerpen variëren van curriculumbeleid en autonomievergroting, persoonlijkheid van brugklassers of effect van gemengde klassen op leerprestaties, tot docentcompetenties voor multiculturele klassen of peer assessment. Drie gerenommeerde sprekers verzorgen de keynote speeches, namelijk prof. dr. David Merrill van de Utah State University, mr. Brian Holmes van de Europese Commissie en prof. dr. Fons van Wieringen, de voorzitter van de Onderwijsraad.

De organisatie van de ORD 2003 is in handen van het Onderwijstechnologisch expertisecentrum van de Open Universiteit Nederland. Als bijzonder thema voor deze dagen is gekozen voor 'Grenzeloos leren': onderwijsresearch kan immers een bijdrage leveren aan het letterlijk en figuurlijk doorbreken van grenzen. Lezingen in het kader van dit eenmalige thema gaan onder andere in op de leeruitkomsten van buitenlandse stages, Engels als instructietaal, leeropbrengsten van internationalisering in het Nederlands hoger onderwijs en grensoverschrijdende oriëntatie op beroep en opleiding.

Het volledige programma is te vinden op de website www.ou.nl/ord.