European Commission

IP/03/630

Brussel, 6 mei 2003

Overhandiging van de prijzen voor het cultureel erfgoed van de Europese Unie / Europa Nostra op 9 mei in Brussel

Viviane Reding, Europees commissaris voor Onderwijs en cultuur, en Otto von der Glabentz, bestuursvoorzitter van de culturele stichting Europa Nostra, overhandigen op vrijdag 9 mei om 10u15 in het Egmontpaleis de Europese prijzen voor het cultureel erfgoed in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Lorenz. Zes eerste prijzen ter waarde van 10 000 euro elk zullen worden toegekend aan opmerkelijke projecten op het gebied van het architecturaal erfgoed, de landschappen en de collecties van werken. Deze prijzen belonen ook culturele studies en een uitzonderlijke dienst die een individu of een groep aan het erfgoed hebben bewezen. De stichting Europa Nostra kreeg de steun van het programma "Cultuur 2000" voor de organisatie van deze prijzen van de Europese Unie.

Viviane Reding verklaarde: "Ons Europees cultureel erfgoed bewaren, restaureren en bekendheid geven, is een cruciale opdracht. In een uitgebreide Europese Unie, die openstaat voor een dialoog met andere continenten, zijn de cultuur in het algemeen en het cultureel erfgoed in het bijzonder namelijk doeltreffende instrumenten om zowel onze culturele diversiteit als ons gemeenschappelijk erfgoed in de kijker te stellen. Het verheugt me dan ook dat het programma "Cultuur 2000" van de Europese Unie de organisatie van deze prijzen van het cultureel erfgoed door de stichting Europa Nostra steunt".

De Europese Commissie steunt de organisatie door Europa Nostra van deze prijzen tussen 2002 en 2004 en wil zodoende de beste praktijken en de uitwisselingen op Europees niveau inzake erfgoed bevorderen. De steun van "Cultuur 2000" aan Europa Nostra bedraagt 150 000 euro voor elke jaarlijkse prijzenreeks. De plechtigheid op vrijdag 9 mei, Dag van Europa, betreft de projecten die in 2002 zijn ingediend. Europa Nostra heeft 282 projecten van 33 landen ontvangen. De selectie van de winnaars gebeurde door een jury van onafhankelijke deskundigen.

Een greep uit de projecten die aan de jury zijn voorgelegd: de restauratie van collecties (uitrusting, kostuums enz.) van het theater van het kasteel van Cesky Krumlov in de Tsjechische Republiek, de restauratie van een 18e-eeuwse tuin in Ierland en het behoud van een luchthaven uit de jaren '30 in Denemarken.

De pers is uitgenodigd op de prijsuitreiking in het Egmontpaleis. Er zal een persmededeling met de naam en de beschrijving van de zes eerste prijzen worden verspreid.

Informatie over de stichting Europa Nostra en over de wedstrijd voor het erfgoed van de Europese Unie vindt u op de site van de stichting:

http://www.europanostra.org