Ingezonden persbericht

Ingezonden persbericht

Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg
Nummer 6, verschijningsdatum 9 mei 2003

Legaliseer alle drugs
Psychiater Freek Polak roept zijn collega's op om een standpunt in te nemen over de richting van het toekomstige drugsbeleid. Polak is voorstander van het legaliseren van alle drugs. De productie en handel zal hierdoor veilig worden en door kwaliteitscontrole en veiligere gebruikerspatronen zullen de gezondheidsrisico's afnemen. Een verbod op drugs heeft, volgens Polak, het tegenovergestelde effect en zal hoogstens leiden tot mindering recreatief gebruik.

'Ik heb nog nooit wat van Freud gelezen'
Peter de Wit tekent dan al tien jaar Sigmund, de eigenaardige strippsychiater van de Volkskrant. Maar daarmee houdt zijn affiniteit met de psychiatrie ook op. 'Ik lees geen boeken over psychiatrische onderwerpen en heb zelfs nog nooit wat van Freud gelezen. Maar vroeger tekende ik een cowboystrip en ik kan ook geen paard rijden.' Voor therapeuten heeft hij nog een tip: 'Er komen veel zeurpieten bij de therapeut. Die kunnen beter mijn strip lezen dan de zorg te belasten.'

Slachtoffers van seksueel geweld
De hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld laat nog steeds de wensen over. Dit vinden de onderzoekers van het rapport Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat veel patiënten na behandeling nog met problemen kampen. Verder schiet de deskundigheid van een groot deel van de hulpverleners te kort en heeft slechts eenderde van de instellingen een visie ontwikkeld op seksueel geweld.

En verder: Nieuwe term 'psychisch gehandicapt' onder de loep/Reportage over verslavingsreclassering in Zeeland/Cliënt in gelijk gesteld na klacht over schenden van beroepsgeheim.

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie: Telefoon: 030-2874020
E-mail: redactie@psy.nl