Erasmus Universiteit Rotterdam

Verbeteren van de flexibiliteit en winstgevendheid van ICT

Het verbeteren van de flexibiliteit en winstgevendheid van ICT ondersteunde bedrijfsnetwerken: een inschattingsmethode en instrument

Op vrijdag 9 mei promoveert Dominique Delporte -Vermeiren aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De titel van haar proefschrift luidt: 'Het verbeteren van de flexibiliteit en winstgevendheid van ICT ondersteunde bedrijfsnetwerken: een inschattingsmethode en instrument'. Haar promotoren zijn prof. mr dr Peter Vervest en prof. dr ir Erik van Heck, beide verbonden aan de vakgroep Decision and Information Management.

In haar proefschrift beschrijft Delporte hoe het beginsel van modulariteit, gekoppeld aan het gebruik van Informatie en communicatie technologie in bedrijfsnetwerken kan leiden tot aanzienlijke marge en flexibiteitsverbeteringen.

In toenemende mate vragen consumenten (particulieren en bedrijven), om meer geïndividualiseerde dienstverlening tegen betaalbare prijzen. Ondernemingen zien zich genoodzaakt zich flexibeler naar de markt op te stellen om aan deze veranderende marktvraag te voldoen. Dit heeft gevolgen voor de huidige, doorgaans starre relaties in de aanbodgestuurde waardeketen. De waardeketen die à la Porter (1985) ontworpen is om een gestandaardiseerd aanbod te produceren en te vermarkten via één specifiek distributie kanaal tegen een optimale marge, moet veranderen in een waardeketen die op klantorders op maat uit meerdere distributiekanalen tegelijk kan reageren.

Veel organisaties vragen zich dan ook af hoe men de traditionele waardeketen kan herontwerpen tot meer flexibele, klantgerichte en vraaggestuurde netwerken van organisaties en wat het ze onder de streep, d.w.z. aan marge bijdrage oplevert. Men zoekt naar methoden en technieken die hen kunnen ondersteunen de benodigde flexibiliteit naar de markt marge-efficïent te realiseren.

Een van de methoden is het gebruik van modulariteit in het herontwerp van diensten, bedrijfsprocessen en netwerkstructuren ondersteund door Informatie en Communicatie Technologie. Het gebruik van ICT, in het bijzonder het Internet, faciliteert een snellere en meer betrouwbare coördinatie en communicatie tussen relevante partijen in de waardeketen. Modulariteit in ontwerp in diensten, bedrijfsprocessen en netwerkstructuren faciliteert het gericht (her)bundelen van gestandaardiseerde basis componenten in de meest diverse settings.

Delporte gaat in haar proefschrift in op de vraag hoe, door het gebruik van ICT-ondersteunde modulariteit, een flexibel en marge-efficiënt netwerk van organisatie herontworpen kan worden. En wat dit betekent voor de individuele organisaties in het netwerk.

De beantwoording van deze vragen vereist een herontwerpmethode die enerzijds inzicht verschaft in de verdeling van de flexibiliteit en de winstgevendheid over de individuele organisaties in het bestaande bedrijfsnetwerk. Anderzijds dient de methode ook een ex ante inschatting van beide aspecten op te leveren voor de ICT ondersteunde herontwerpen van het bestaande bedrijfsnetwerk.

Dominique Delporte (1964) studeerde aan de UFSIA Universiteit te Antwerpen en behaalde haar MBA aan INSEAD (Fontainebleau). In 1998 begon ze, naast haar baan bij PTT Post, een parttime carrière als PhD-student aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In die hoedanigheid is ze (co)auteur van diverse publicaties over het effect van het gebruik van ICT in organisaties. In 2001 richtte ze haar eigen adviesbedrijf, DMC BV. Sinds juni 2002 is Dominique Delporte als directeur Publishing Center Fiscal and Financial Professionals werkzaam bij Wolters Kluwer België.