Katholieke Universiteit Nijmegen

Debatprogramma Het onbehagen van de burger. Achteloosheid, boosheid en verlangen.

Datum 9-5-2003

Tijd van 12:45 tot 17:00 uur
Organisatie Soeterbeeck Programma KUN en Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing UvT
Plaats Spinozagebouw
Soort Evenement debat
Beschrijving Debat met medewerking van Paul Scheffer, Gabriël van den Brink, Désanne van Brederode e.a.

Het Soeterbeeck Programma van de Katholieke Universiteit Nijmegen en het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing van de Universiteit van Tilburg organiseren op de Campus van de KU Nijmegen het debatprogramma Het onbehagen van de burger. Achteloosheid, boosheid en verlangen.

Centraal staat het onbehagen van de burgers. In het afgelopen jaar hebben wij opvallend veel boosheid, frustratie, onfatsoen, agressie en irritatie van burgers gezien en gehoord; ten opzichte van elkaar en van de overheid. Wat is er aan de hand in Nederland? Hebben mensen geen oog meer voor elkaar, en is eigenbelang het enige wat nog telt in hun onderlinge omgang? Hebben de burgers geen incasseringsvermogen meer? Is de overheid werkelijk op alle fronten onbetrouwbaar geworden?

Of liggen de zaken wat subtieler?

In drie rondes wordt gedebatteerd over drie aspecten van de houding van burgers in relatie tot de overheid en elkaar: achteloosheid, boosheid en verlangen. Deelnemers aan het debat zijn onder anderen Paul Scheffer, Gabriël van den Brink, Désanne van Brederode en Erik Borgman.
Het debat staat onder leiding van Godelieve van Heteren.

Het eerste debat gaat over de achteloosheid van de burgers. De cultuur verhardt zich. Mensen houden steeds minder rekening met elkaar. In plaats daarvan is een meer assertieve, soms agressieve houding gekomen. Wat veroorzaakt de achteloze manier waarop mensen met elkaar omgaan? Wat betekent de nieuwe roep om fatsoen, na enkele decennia waarin fatsoen vooral met stoffigheid en conservatisme werd geassocieerd?

Het tweede debat is geconcentreerd op de boosheid van de burgers. Mensen voelen zich onbegrepen en gefrustreerd door elkaar en door de overheid. De overheid heeft in de loop der jaren veel en uiteenlopende verwachtingen gewekt, die zij niet waar kan maken. Wat maakt dat zovelen zich zo gekwetst voelen, dat ondanks een hoog welvaartspeil het onbehagen groeit? Waar komt de verhitte reactie van de burger vandaan?

Het derde debat gaat over het verlangen van de burgers. Welk gefrustreerd verlangen ligt aan de basis van de boosheid en het onbehagen van de burger? Er is sprake van een nieuw streven naar gemeenschappelijkheid, een zoektocht naar zin én het verlangen naar een veiligheid biedende overheid. Mensen hechten steeds meer belang aan waarden als geborgenheid, veiligheid, eerlijkheid. Waar heeft dit nieuwe streven ten diepste mee te maken?

Het debatprogramma maakt onderdeel uit van een drietal programmas dat CWL en Soeterbeeck Programma organiseren naar aanleiding van het maatschappelijke debat over waarden en normen. Buiten dit debatprogramma worden twee seminars georganiseerd. Op 3 april vindt in Studiecentrum Soeterbeeck in Ravenstein het seminar Het fatsoen voorbij. Politiek en moraal in het maatschappelijk debat over waarden en normen plaats. Op 8 mei vindt aan de Universiteit van Tilburg het seminar De wereld als horizon. De invloed van globalisering op waarden en normen plaats.

Het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing (CWL) van de Universiteit van Tilburg brengt wetenschap en levensbeschouwing met elkaar in gesprek door de organisatie van studiegroepen, symposia, cursussen en publicaties.

Het Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen stimuleert academische reflectie en debatten binnen het domein van wetenschap, samenleving en levensbeschouwing.

Voor informatie over toegangsprijzen of een gratis informatiefolder kunt u bellen met het Soeterbeeck Programma (024) 361 55 55, of kijken op www.thomasmore.nl.
Contactpersoon Jacob Bouwman
Email info@soeterbeeck.kun.nl
Telefoon 024-361 55 55


* www.thomasmore.nl (vanaf april: www.soeterbeeck.kun.nl)