Katholieke Universiteit Nijmegen

Differentially expressed genes during human cutaneous melanocytic tumor progression: a focus on cancer/testis-associated genes
Datum 9-5-2003

Tijd van 13:30 tot 14:30 uur

promovendus Ir. A.J.W. Zendman

promotores Prof. dr. D.J. Ruiter

copromotores Dr. G.N.P. van Muijen

faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
beschrijving Ir. A.J.W. Zendman beschrijft in zijn proefschrift onderzoek gericht op het vinden van genen die specifiek tot expressie komen in een of meerdere stadia van de ontwikkeling van melanoom huidkanker. Twee van de gevonden genen, genaamd SPANXC en XAGE-1b, zijn nieuwe leden van de familie van kanker/testis-geassocieerde genen. Gezien hun specifieke expressiepatroon (in kiembaancellen en tumoren) zijn dit kandidaat-genen om gebruikt te worden in antitumor immuun therapie. Voorlopige resultaten wijzen op een interactie van SPANXC en XAGE-1b met eiwitten die een rol spelen bij de telomeer huishouding. Voor het ontrafelen van de functie van kanker/testis-geassocieerde genen is toekomstig onderzoek vereist. Mogelijk zal dit de link die deze genen lijken te leggen tussen gametogenese en tumorgenese verhelderen.
biografie Ir. A.J.W. Zendman (Beuningen) werkt als Postdoc bij de vakgroep Biochemie NWI, Katholieke Universiteit Nijmegen. Hier doet hij onderzoek naar de rol van PAD enzymen en eiwit citrullinering bij reumatoïde artritis.
contactpersoon Staf Concerncommunicatie, UMC St Radboud Nijmegen email H.Zendman@ncmls.kun.nl
telefoon 024 - 361 35 28