BRAINS UNLIMITED
9 mei Première BoerenWereldKeuken.
2003 Jaar van de Boerderij 8 mei 2003
Streekgerechten en culinaire uitspattingen in de BoerenWereldKeuken
BoerderijenEstafette gaat 9 mei van start!
Vanaf 9 mei barsten de activiteiten van de BoerderijenEstafette op 30
boerderijen door heel Nederland los! De 48 weekenden vol kunst,
theater, muziek, architectuur, film, verhalen en culinaire hoogstanden
belooft een groot landelijk succes te worden. De BoerderijenEstafette
staat garant voor éénmalige, onvergetelijke weekenden op het
platteland. De BoerderijenEstafette is de landelijke
publieksmanifestatie van 2003 Jaar van de Boerderij. Het jaar is een
initiatief van Stichting 2003 Jaar van de Boerderij en vraagt aandacht
voor de historische boerderij en het veranderende platteland.
Om alle Bourgondiërs in 't land kennis te laten maken met locale
culinaire hoogstandjes, trekt tijdens de BoerderijenEstafette van 9
mei tot en met 27 juli een speciaal ontworpen mobiel restaurant door
onze provincies. Het restaurant opent de deuren op steeds een ander
fraai boerenerf. Het publiek zit aan lange eikenhouten tafels met
uitzicht op het erf of een boomgaard. Terwijl ze bediend worden door
over de tafel lopend personeel, kan er onder de sterrenhemel in het
stervormige restaurant genoten worden van gerechten van
sterren-klasse!
In de mobiele keuken stellen gastkoks, uit de provincie waar het
restaurant zich op dat moment bevindt, een compleet diner samen op
basis van plaatselijke specialiteiten. Internationale gastkoks
verzorgen een lunchmenu uit de streek van hun herkomst. Denk aan het
Antwerps waterkonijntje of aan een vleespastei uit de Jura. Zo bereidt
de uit Kaapstad afkomstige Dineau Jappie samen met de diverse
regionale gastkoks de verschillende menu's. De meesterkok Léon Ribbens
treedt op als culinair coördinator voor de gastkoks die zijn
aangesloten bij Euro-Toques, een Europese organisatie ter behoud van
het culinair erfgoed. De koks werken met dagverse, veelal biologische
producten en zijn gespecialiseerd in seizoengerichte gerechten die op
een ambachtelijke wijze worden bereid. Welke gerechten de gastkoks
tijdens de BoerenWereldKeuken op tafel zullen toveren, blijft
vooralsnog een verrassing. De gastkoks per provincie: Freek Mulder van
restaurant 'De Amshoff' in Kiel-Windeweer (Gr en Dr), Rob van Munster
van restaurant 'De Wilgenhoeve' in Drachten (Frl), Jan Meijerink van
restaurant-hotel 'De Lutt' in De Lutte (Ov), chef-kok Zilli van
'Trattoria e Ristorante Zilli & Zilli' in Arnhem (Gld), chef-kok
Vlaanderen uit Harderwijk (Fl), chef-kok Smit van 'Proeverij de
Pronckheer' in Cothen (Utr), chef-kok Gerard Walters (NH), Monique
Tróc-Posset, chef-kok van ristorante 'Italia' in Schiedam (ZH), dé
vier chef-koks van Zeeland; chef-kok Dierick van restaurant
'Cadzandria', chef-kok Rezouga van gasterij 'Balmoral', chef-kok
Bergman van restaurant 'Napoleon' en chef-kok Roffels van restaurant
't Oudtsas', Evert Thielen, chef-kok van 'De Gertruda Hoeve' in Son en
Breugel (N-Br), Hubert Haenen van het restaurant 'Hubert Haenen' in
Valkenburg aan de Geul (L).
Het menu is wisselend. Een voorbeeld:
Voorgerecht
Rolletje van gestoofde paling in groene kruiden
met calamares gevuld met gerookte forel.
Tussengerecht
Krachtige groente bouillon met grissini.
Hoofdgerecht
Gebraden ijssellam geserveerd in verschillende delen met asperges.
Dessert
Boerenbrood gevuld met walnoten en pruimen
en een sandwich van boerenkaas
De internationale koks nemen hun land van herkomst als uitgangspunt
bij het samenstellen van het lunchmenu. In iedere provincie wisselt de
kok, dus ook de keuken van het lunchmenu. Kijk voor de namen van de
koks op het bijgevoegde schema. Rex Neve, vinoloog en wijnconsultant,
stelt bij ieder thema een aparte wijnkaart op. De wijnen zijn
geselecteerd aan de hand van verschillende technieken, biologische
wijnbouw, biodynamiek en traditionele lagering.
Speciaal voor de rondreizende BoerenWereld-Keuken heeft het hippe architectenduo Marc en Nicole Maurer een verplaatsbaar restaurant in ster-vorm ontworpen. Patrick Assink van familiebedrijf Houthandel-Zagerij Assink in Neede leverde het hout voor de keuken en begeleidde de bouw van het restaurant. Het metaalbedrijf Asbo in Borculo was verantwoordelijk voor de metaalconstructie en montage van het restaurant. Het personeel in het restaurant is aangekleed door ontwerpster Sanne Schenk, IDing design te Amsterdam.
Daar waar het mobiele restaurant het boerenerf aandoet, wordt tevens
een BoerenWereldMarkt en BoerenWereldProeverij gehouden. Boeren en
producenten uit alle provincies presenteren in vijftien stallen een
keur aan eerlijke en verse producten. Denk aan op de boerderij
gerijpte kazen, eigen fabrikaat honing en de in vergetelheid geraakte
Limburgse boerenvlaai. Een Nederlandse of buitenlandse kok zal tijdens
kookdemonstraties de geheime receptuur prijsgeven van een Italiaans,
Vlaams of Frans streekgerecht. Terwijl het publiek toekijkt hoe boeren
vroeger manden vlochten van wilgentakken, kan er geproefd worden van
Limburgse wijn, van Zuid-Hollands spek met stroop en de Friese
boerenyoghurt.
Het mobiele restaurant biedt plaats aan 100 mensen. Wie wil
aanschuiven kan reserveren op het nummer 0800-789 0800. Lunch van
13:00-14.30 uur en diner om 19:00 uur. De prijzen: BoerenWereldKeuken
Lunch (excl. drankjes): Euro 19,50 p.p. BoerenWereldKeuken Diner
(excl. drankjes): Euro 45,00 p.p.
---