BRAINS UNLIMITED

9 mei Première BoerenWereldKeuken.

2003 Jaar van de Boerderij 8 mei 2003

Streekgerechten en culinaire uitspattingen in de BoerenWereldKeuken BoerderijenEstafette gaat 9 mei van start!

Vanaf 9 mei barsten de activiteiten van de BoerderijenEstafette op 30 boerderijen door heel Nederland los! De 48 weekenden vol kunst, theater, muziek, architectuur, film, verhalen en culinaire hoogstanden belooft een groot landelijk succes te worden. De BoerderijenEstafette staat garant voor éénmalige, onvergetelijke weekenden op het platteland. De BoerderijenEstafette is de landelijke publieksmanifestatie van 2003 Jaar van de Boerderij. Het jaar is een initiatief van Stichting 2003 Jaar van de Boerderij en vraagt aandacht voor de historische boerderij en het veranderende platteland.

Om alle Bourgondiërs in 't land kennis te laten maken met locale culinaire hoogstandjes, trekt tijdens de BoerderijenEstafette van 9 mei tot en met 27 juli een speciaal ontworpen mobiel restaurant door onze provincies. Het restaurant opent de deuren op steeds een ander fraai boerenerf. Het publiek zit aan lange eikenhouten tafels met uitzicht op het erf of een boomgaard. Terwijl ze bediend worden door over de tafel lopend personeel, kan er onder de sterrenhemel in het stervormige restaurant genoten worden van gerechten van sterren-klasse!

In de mobiele keuken stellen gastkoks, uit de provincie waar het restaurant zich op dat moment bevindt, een compleet diner samen op basis van plaatselijke specialiteiten. Internationale gastkoks verzorgen een lunchmenu uit de streek van hun herkomst. Denk aan het Antwerps waterkonijntje of aan een vleespastei uit de Jura. Zo bereidt de uit Kaapstad afkomstige Dineau Jappie samen met de diverse regionale gastkoks de verschillende menu's. De meesterkok Léon Ribbens treedt op als culinair coördinator voor de gastkoks die zijn aangesloten bij Euro-Toques, een Europese organisatie ter behoud van het culinair erfgoed. De koks werken met dagverse, veelal biologische producten en zijn gespecialiseerd in seizoengerichte gerechten die op een ambachtelijke wijze worden bereid. Welke gerechten de gastkoks tijdens de BoerenWereldKeuken op tafel zullen toveren, blijft vooralsnog een verrassing. De gastkoks per provincie: Freek Mulder van restaurant 'De Amshoff' in Kiel-Windeweer (Gr en Dr), Rob van Munster van restaurant 'De Wilgenhoeve' in Drachten (Frl), Jan Meijerink van restaurant-hotel 'De Lutt' in De Lutte (Ov), chef-kok Zilli van 'Trattoria e Ristorante Zilli & Zilli' in Arnhem (Gld), chef-kok Vlaanderen uit Harderwijk (Fl), chef-kok Smit van 'Proeverij de Pronckheer' in Cothen (Utr), chef-kok Gerard Walters (NH), Monique Tróc-Posset, chef-kok van ristorante 'Italia' in Schiedam (ZH), dé vier chef-koks van Zeeland; chef-kok Dierick van restaurant 'Cadzandria', chef-kok Rezouga van gasterij 'Balmoral', chef-kok Bergman van restaurant 'Napoleon' en chef-kok Roffels van restaurant 't Oudtsas', Evert Thielen, chef-kok van 'De Gertruda Hoeve' in Son en Breugel (N-Br), Hubert Haenen van het restaurant 'Hubert Haenen' in Valkenburg aan de Geul (L).

Het menu is wisselend. Een voorbeeld:

Voorgerecht
Rolletje van gestoofde paling in groene kruiden met calamares gevuld met gerookte forel.

Tussengerecht
Krachtige groente bouillon met grissini.

Hoofdgerecht
Gebraden ijssellam geserveerd in verschillende delen met asperges.

Dessert
Boerenbrood gevuld met walnoten en pruimen en een sandwich van boerenkaas

De internationale koks nemen hun land van herkomst als uitgangspunt bij het samenstellen van het lunchmenu. In iedere provincie wisselt de kok, dus ook de keuken van het lunchmenu. Kijk voor de namen van de koks op het bijgevoegde schema. Rex Neve, vinoloog en wijnconsultant, stelt bij ieder thema een aparte wijnkaart op. De wijnen zijn geselecteerd aan de hand van verschillende technieken, biologische wijnbouw, biodynamiek en traditionele lagering.

Speciaal voor de rondreizende BoerenWereld-Keuken heeft het hippe architectenduo Marc en Nicole Maurer een verplaatsbaar restaurant in ster-vorm ontworpen. Patrick Assink van familiebedrijf Houthandel-Zagerij Assink in Neede leverde het hout voor de keuken en begeleidde de bouw van het restaurant. Het metaalbedrijf Asbo in Borculo was verantwoordelijk voor de metaalconstructie en montage van het restaurant. Het personeel in het restaurant is aangekleed door ontwerpster Sanne Schenk, IDing design te Amsterdam.

Daar waar het mobiele restaurant het boerenerf aandoet, wordt tevens een BoerenWereldMarkt en BoerenWereldProeverij gehouden. Boeren en producenten uit alle provincies presenteren in vijftien stallen een keur aan eerlijke en verse producten. Denk aan op de boerderij gerijpte kazen, eigen fabrikaat honing en de in vergetelheid geraakte Limburgse boerenvlaai. Een Nederlandse of buitenlandse kok zal tijdens kookdemonstraties de geheime receptuur prijsgeven van een Italiaans, Vlaams of Frans streekgerecht. Terwijl het publiek toekijkt hoe boeren vroeger manden vlochten van wilgentakken, kan er geproefd worden van Limburgse wijn, van Zuid-Hollands spek met stroop en de Friese boerenyoghurt.

Het mobiele restaurant biedt plaats aan 100 mensen. Wie wil aanschuiven kan reserveren op het nummer 0800-789 0800. Lunch van 13:00-14.30 uur en diner om 19:00 uur. De prijzen: BoerenWereldKeuken Lunch (excl. drankjes): Euro 19,50 p.p. BoerenWereldKeuken Diner (excl. drankjes): Euro 45,00 p.p.


---