Gemeente Heeze-Leende


Heeze-Leende neemt deel aan pilot "Bouwen binnen strakke contouren".

Nadat enkele aanvullingen op het plan bij de Provincie waren ingediend, kwam op dinsdag 6 mei het geweldige nieuws dat de gemeente Heeze-Leende samen met 6 andere gemeenten deel mag nemen aan de pilot bouwen binnen strakke contouren. Op vrijdag 9 mei wordt het bijbehorende startdocument door de 7 gemeenten op het provinciehuis ondertekend. Vanaf dan zullen de plannen gefaseerd tot uitvoering worden gebracht.

Door deelname aan de pilot krijgt de gemeente Heeze-Leende de mogelijkheid om de vrije ruimte binnen de stedelijke contour (ongeveer de dorpsgrenzen) in een periode van vijf jaar zonder kwantitatieve beperkingen te bebouwen. Dit betekent dus dat de gemeente in die periode niet gebonden is aan de huidige beperkende contingenten. Momenteel is dit wel het geval en is het dus onder meer niet mogelijk om voor alle doelgroepen te bouwen.
De Ruimte-voor-Ruimte regeling (in ruil voor de sloop van agrarische bedrijfsgebouwen de bouw van woningen op passende locaties toestaan) staat los van deze pilot.

Om voor de pilot in aanmerking te kunnen komen moest aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Na indiening van het eerste plan, stelde de Provincie de aanvullende voorwaarde dat Heeze-Leende een aantal locaties buiten beschouwing van het plan zou laten, die volgens de Provincie aan te merken waren als uitbreidingslocaties. De contour rondom de dorpsgrenzen moest als het ware strakker worden gelegd. Hierbij gaat het om het onbebouwde gedeelte van de Beemden in Heeze, bestemmingsplan de Weiakkers in Sterksel en bestemmingsplan de Breedvennen in Leende. Vanwege de kansrijke mogelijkheden na toewijzing van de pilot, heeft de gemeente met deze voorwaarde ingestemd en hierop het plan aangepast.

De gemeente gaat op korte termijn uitgebreid met de gemeenteraad in gesprek om het tijdspad, de voorwaarden, de doelgroepen waarvoor gebouwd kan worden en de prioriteit van de diverse ontwikkelingsplannen te bepalen. Hieruit volgt dan een gefaseerd stappen- en communicatieplan. Al met al dus een hele weg te gaan. Maar wel een weg die met enthousiasme wordt bewandeld.

De gemeente is trots op toewijzing van de pilot, die volledig op eigen kracht van de ambtelijke organisatie tot een succes is volbracht.