Persberichten - 09/05/2003

Bekaert bouwt een derde fabriek en verdubbelt zijn staalkoordcapaciteit in China tegen 2005

Bekaert kondigt vandaag aan dat het beslist heeft om zijn huidige productie capaciteit van staalkoord in China te verdubbelen tegen het einde van 2005. Dit zal gebeuren door de capaciteit van de bestaande fabrieken te verhogen en een nieuwe derde fabriek te bouwen.

Bekaert heeft reeds een lange traditie in het beleveren van zijn bandenproducenten in China met staalkoord. In de tachtiger jaren werd deze markt beleverd met ingevoerd staalkoord uit België. In 1992 heeft Bekaert een joint venture gevormd met de Fasten Group (China Bekaert Steel Cord Cy CBSC) om een eerste staalkoord fabriek te bouwen te Jiangyin, in de Jiangsu provincie. CBSC werd succesvol opgestart in 1995. Bekaert erkende het grote potentieel van de Chinese staalkoord markt en in 1998 werd een tweede joint venture gevormd met de Shenyang Wire Rod Cy (Bekaert Shenyang Steel Cord Cy BSSC) waarbij een bestaande staalkoord fabriek te Shenyang, in de Liaoning provincie, overgenomen werd. Beide vennootschappen kenden een continue groei en de gezamenlijke productie capaciteit van CBSC en BSSC bedraagt op vandaag ongeveer 45.000 ton staalkoord. Bekaerts omzet van staalkoord in China voor het jaar 2002 vertegenwoordigt een marktaandeel van meer dan 40%.

De staalkoord markt in China is sedert 1997 gemiddeld gegroeid met meer dan 25% per jaar. Men verwacht dat deze markt in de komende 3 tot 4 jaar opnieuw zal verdubbelen als gevolg van een combinatie van economische groei en een verdere radialisatie van de bandenmarkt.

Bekaert heeft zich als doel gesteld om 50% van de groei van de Chinese staalkoord markt voor zijn rekening te nemen. Om dit te realiseren heeft Bekaert zijn expansie programma versneld. Bekaert zal in eerste instantie de capaciteit van zijn bestaande fabrieken te Jiangyin (CBSC) en te Shenyang (BSSC) verder uitbreiden tot 80.000 à 90.000 ton tegen het einde van 2005. Bekaert is ook de voorbereiding gestart voor de bouw van een derde fabriek, 100% Bekaert, in het Noord Oosten van de provincie Shandong. Deze nieuwe fabriek zal een initiële capaciteit hebben van 10.000 ton en zal opstarten in de loop van het jaar 2005. De totale investering wordt geraamd op 180 à 200 miljoen euro.

Deze belangrijke investeringen zullen Bekaert in staat stellen om zijn klanten in de snel groeiende Chinese radiaal banden industrie op een perfecte wijze te beleveren met topkwaliteit staalkoord. Ze zullen Bekaert ook in staat stellen om zijn wereldwijd leiderschap in staalkoord verder te versterken.

Bron: Bekaert
Provider: Euronext Brussels