Ministerie van Defensie


---


---

Samenwerking Marechaussee en Spaanse Policia Nacional succesvol

09-05-2003

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft sinds maart 2003 ondersteuning gekregen van drie Spaanse immigratiebeambten van de Policia Nacional uit Madrid. Zij helpen de Marechaussee bij de paspoortcontrole van personen uit Equador die via Nederland naar Spanje willen doorreizen. Veel Equadorianen vliegen via Schiphol naar Spanje om daar illegaal te gaan werken. Wanneer de Marechaussee bij de grenscontrole vermoedt dat een persoon om illegale redenen een land wil betreden, wordt deze niet toegelaten, maar teruggestuurd. Sinds de Spaanse grensbewakers op Schiphol meewerken, zijn veel meer Equadorianen teruggestuurd dan daarvoor. Reden hiervoor is dat de Spaanse collega´s dezelfde taal spreken en de reisbestemming beter kunnen controleren.

Het aantal Equadorianen dat via Schiphol naar Spanje reist is de afgelopen maanden zelfs gestegen, omdat mensen uit Equador binnenkort (vanaf 1 juni) een visum moeten aanvragen om via Nederland naar Spanje te reizen. De visumplicht beperkt de mogelijkheden om Nederland in te reizen. De gestegen toestroom van Equadoriaanse reizigers was voor de autoriteiten in Spanje reden te meer al op Schiphol mee te werken aan de grenscontrole. De Spaanse grensbewakers spreken dezelfde taal als de Zuid- Amerikaanse reizigers en kunnen beter beoordelen met welk doel men naar Spanje wil reizen. De Spanjaarden doen op Schiphol dienst in het eigen uniform waardoor de Europese samenwerking goed zichtbaar is.

Voor de Marechaussee was het moeilijk de mensen uit Equador te weigeren, want bij aankomst op Schiphol vertellen de meeste Equadorianen dat ze voor toerisme naar Spanje willen voor een periode van een paar weken. Ook zijn ze in het bezit van voldoende geld en een retourticket waardoor men aan de voorwaarden voldoet om Nederland legaal in te reizen. De doorreis weigeren is dan niet mogelijk. Met name door de taalbarrière is diepgaande controle een moeilijke opgave.