Gemeente Den Haag

2003-04-25: Bezuinigingen bedreigen succesvolle aanpak jeugdwerkloosheid

---

In het afgelopen kwartaal is het aantal werkloze jongeren in Den Haag flink gestegen. Het aantal jongeren in de bijstand steeg met meer dan 11%. Ook het aantal jongeren dat dit kwartaal instroomt in een WIW-baan gaf een duidelijk stijgende lijn te zien. Gezien de economische teruggang verwacht wethouder Heijnen dat de jeugdwerkloosheid nog verder zal stijgen. De gemeente Den Haag is verplicht om aan jongeren een (arbeids-) markttraject aan te bieden en eventueel uiteindelijk eenWIW-baan. Deze verplichting komt onder druk omdat de WIW-banen met 30% moeten worden verminderd.

Den Haag heeft één loket voor werkzoekende jongeren. Zij melden zich bij CWI-Noord, waarna het jongerenteam, een samenwerkingsverband tussen de dienst SZW en het reïntegratiebedrijf Kliq, samen met de jongeren, variërend van 16 tot 23 jaar, bepaalt welke stappen richting werk nodig zijn. In 2002 plaatste het jongerenteam 1.049 jongeren in een traject met als uiteindelijk doel een baan of een opleiding. De aanpak is succesvol: van de jongeren die aan de slag gaan, is na een jaar 80% aan het werk. De bezuinigingen op WIW-banen maken een succesvolle aanpak van de jeugdwerkloosheid veel moeilijker.

Op weg naar werk
Meer voorbeelden van de Haagse aanpak zijn opgenomen in Het resultaat telt, het jaarverslag van de dienst SZW over 2002. In 2002 zijn nieuwe projecten en experimenten gestart om voor specifieke groepen betere mogelijkheden te creëren. Een voorbeeld hiervan is Dream & future. Dit project stimuleert jonge moeders om zèlf stappen te zetten voor de invulling van hun eigen toekomst. Nieuwkomers combineren het leren van Nederlands met een beroepsopleiding in het nieuwe duale traject Installatietechniek. Voor oudkomers is het afgelopen jaar het project Elevez gestart. Allochtone vrouwen met kinderen, die al lang in Nederland wonen maar tot nu toe nauwelijks buiten hun eigen wijk komen, werken aan toekomstplannen gericht op werk. Na vier maanden stappen zij over naar het Leerwerk centrum voor een basistraining.

Sinds oktober 2002 lichte groei klantenbestand SZW Na een aantal jaren waarin het aantal klanten met een uitkering van de gemeente Den Haag daalde, stijgt vanaf oktober 2002 het aantal klanten tot 65 jaar voor het eerst weer licht. Onder de groep die langer dan een jaar een uitkering heeft, is over die periode nog steeds sprake van een lichte daling. Van de klanten tot 65 jaar met een arbeidsverplichting heeft nog steeds ongeveer 65 % een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt. Vooral voor deze groep neemt de kans op werk af als de economische situatie niet verbetert.

Bevorderen maatschappelijke participatie
Uitgangspunt van het Haagse armoedebeleid is dat iedere inwoner volwaardig moet kunnen meedoen in de samenleving. De inspanningen om vooral ouderen te stimuleren om gebruik te maken van gemeentelijke financiële voorzieningen werpt zijn vruchten af. Door de verschillende regelingen onder te brengen in het Ooievaarsfonds is het aantal aanvragen voor het Fonds voor Ouderen en Gehandicapten gestegen van ongeveer 2.500 in 1999 naar zon 7.000 in 2002. Alle vormen van schuldhulpverlening zoals voorlichting, preventie, advies, begeleiding, bemiddeling en sanering van schulden zijn in 2002 ondergebracht bij één afdeling van de dienst SZW: de afdeling Gemeentelijke Kredietbank (GKB). In 2002 hebben 1.775 inwoners gebruik gemaakt van schuldhulpverlening. Steeds meer Hagenaars nemen deel aan de gratis cursus Omgaan met geld. Het afgelopen jaar is deze cursus 26 keer gegeven: dit aantal wordt in 2003 uitgebreid naar 50.