Gemeente Nijefurd


Lokale Welstandscommissie Nijefurd
Welstand gaat lokaal!

Deze titel suggereert een totaal nieuwe werkwijze voor de Welstandscommissie, die het gemeentebestuur adviseert of een bouwplan al dan niet voldoet aan redelijke eisen van welstand. Een totaal nieuwe werkwijze is niet het geval, maar er is wel duidelijk sprake van een verandering. Hierbij zal de advisering meer in onze gemeente plaatsvinden en minder in Leeuwarden. Ook worden de aanvrager en andere belangstellenden feitelijk meer betrokken bij de totstandkoming van het advies.

Verandering in werkwijze
Tot voor kort vond er tweewekelijks overleg plaats tussen de betrokken rayonarchitect van Hûs en hiem - door de gemeenteraad aangewezen om het advies te verzorgen- en de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Nijefurd (deze afdeling bespreekt de binnengekomen bouwaanvragen). Slechts voor een beperkt aantal plannen werd direct een advies gegeven en in nog minder gevallen waren de aanvrager/andere belangstellenden hierbij betrokken.

Feitelijk werden de adviezen in Leeuwarden en in beslotenheid op het bureau van Hûs en hiem behandeld, veelal door één welstandsarchitect. Aan deze wel praktische, maar voor velen weinig inzichtelijke werkwijze, kleeft al snel een beeld van achterkamertjes en willekeur.

Daarom is gekozen voor een nieuwe werkwijze waarin het welstandsadvies wordt opgesteld door de Lokale Welstandscommissie Nijefurd, bestaande uit twee architecten van Hûs en hiem, Welstandsadvisering en Monumentenzorg.

Voor kleinere verbouwingen is overigens niet altijd een welstandsadvies vereist. Inlichtingen hierover worden verstrekt door de afdeling Bouw- en Woningtoezicht.

Waarom een welstandsadvies?
De Woningwet kent de wettelijke verplichting dat voordat het gemeentebestuur een bouwvergunning verleent, zij een advies van een onafhankelijke deskundige commissie vraagt of het gebouw er voldoende fraai uitziet. Een gebouw is immers niet alleen functioneel. Elk bouwwerk heeft ook een uiterlijk dat er op zich aantrekkelijk moet uitzien en dat moet passen in de omgeving. Door bouwplannen hierop te beoordelen dragen we bij aan een verzorgd bebouwingsbeeld in onze gemeente. Hetgeen in belang is van iedereen die hier woont, werkt, recreëert of passeert. In principe* wordt altijd beoordeeld of een bouwinitiatief voldoet aan redelijke eisen van welstand. Soms speelt hierbij ook welstandscriteria een rol, die door de gemeenteraad voor (delen van) de gemeente zijn vastgesteld.

Hoe komt een welstandsadvies tot stand?
De Welstandscommissie vergadert in het gemeentehuis; deze vergaderingen zijn openbaar. De indiener(s) van een bouwplan is (zijn) hierbij uiteraard welkom, mogelijk met hun adviseur(s) (architect, aannemer, bouwkundige). Ook andere belangstellenden kunnen de vergadering bijwonen. Er is altijd een vertegenwoordiging van de gemeente aanwezig.

Bij de bespreking van een bouwplan zijn de betrokkenen bij dit bouwplan in de gelegenheid hun standpunten naar voren te brengen. Goede documentatie (plantekeningen) over het bouwwerk en andere beelden (fotos van gebouw en/of omgeving) zijn onmisbaar voor een zorgvuldige behandeling.

Nadat de standpunten over het bouwplan zijn geïnventariseerd en toegelicht stellen de architecten van Hûs en hiem hun advies vast. In principe zijn hierbij drie mogelijkheden: het plan voldoet wel / gedeeltelijk / niet aan de eisen van welstand.

Helder en constructief
De adviseurs van Hûs en hiem streven ernaar duidelijk te zijn in hun adviezen en een bijdrage te leveren aan het bouwplan, de kwaliteit van de gebouwde omgeving en aan het welstandsbeleid in de gemeente. Wanneer zij adviseren dat het bouwplan gedeeltelijk of niet voldoet aan de eisen van welstand is er na de vergadering altijd gelegenheid een nadere toelichting te vragen. Ook kunnen de adviseurs suggesties doen voor mogelijke oplossingen.

Het advies wordt overigens direct na afloop van de vergadering schriftelijk vastgelegd en ingediend bij de gemeente.

Soms: nader beraad
De Welstandscommissie komt niet altijd tijdens één vergadering tot een advies. Soms wil de commissie voor een goed oordeel ter plaatse kijken en wordt het advies daarom later vastgesteld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de meningen binnen de commissie verdeeld zijn of dat de commissie meer deskundigen wil raadplegen. In deze gevallen wordt het plan beoordeeld door een uitgebreide welstandscommissie: het wordt dan besproken door meerdere deskundigen (naast bouwkundig architecten bijvoorbeeld ook stedenbouwkundigen of landschapsarchitecten). Deze vergaderingen vinden plaats in het kantoor van Hûs en hiem in Leeuwarden, doorgaans op donderdagmiddag. Ook deze vergaderingen zijn openbaar: alle betrokkenen die de vergadering van de lokale welstandscommissie hebben bijgewoond worden uitgenodigd en kunnen hun standpunt toelichten. Plannen die worden doorgestuurd naar de uitgebreide commissie worden in principe dezelfde week nog in de vergadering van deze commissie behandeld.

Vergaderingen van Lokale Welstandscommissie Nijefurd De openbare vergaderingen van de Welstandscommissie vinden tweewekelijks plaats op een vaste dag en vast tijdstip in het gemeentehuis te Nijefurd. Zo worden ingediende bouwplannen altijd binnen een redelijke termijn voorzien van een welstandsadvies. De vergaderingen vinden plaats met ingang van 14 mei 2003 om 09.30 uur.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de procedures rond bouwplannen of over het werk van de welstandscommissie kan contact worden opgenomen met een medewerker van het aandachtsgebied Wonen en Werken, tel: 0515-548871 of email: w.de.jong@nijefurd.nl of kijk op www.nijefurd.nl. Gewijzigd op 9-5-2003 8:10:00 door Afd. voorlichting