Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


---

2020310060

Vragen van het lid Ferrier (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dhr. Phoa, over de activiteiten inzake het VN-jaar van het Gezin (2004). (Ingezonden 9 april 2003)

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het feit dat 2004 specifiek door de Verenigde Naties is aangeduid als Jaar van het Gezin, als follow-up en intensivering van de processen die in 1994 in gang zijn gezet? Welke waarde hecht u hieraan?

Antwoord 1
Ja, de Minister van Buitenlandse Zaken en ik, als Staatssecretaris van Emancipatie en Familiezaken, hebben hiervan kennisgenomen. Uiteraard hechten wij er grote waarde aan om, tien jaar na het eerste Jaar van het Gezin, stil te staan bij wat er in die tien jaar bewerkstelligd is inzake de thuissituatie in al haar modaliteiten en bij wat er nog aan uitdagingen ligt. Dit blijkt ook uit de speerpunten van het beleid op dit terrein: Een betere balans tussen werk en thuis en Bewuster samen leven.

Vraag 2
Bent u van plan in het kader van het Jaar van het Gezin speciale activiteiten te ontwikkelen? Zo ja, welke zullen dat zijn?

Antwoord 2
Nee, er worden geen speciale activiteiten in het kader van het Jaar van het Gezin georganiseerd. Het terrein van de thuissituatie in al haar modaliteiten heeft immers onze voortdurende aandacht. Dit is ook tot uitdrukking gekomen in beleidsthema's waar de afgelopen periode veel aandacht aan is besteed, zoals de modernisering van kinderopvang en verlofregelingen en maatwerk in arbeidsduur en arbeidstijden.

Vraag 3
Bent u van plan op Europees niveau in het kader van het Jaar van het Gezin speciale activiteiten te initiëren en ontwikkelen, aangezien Nederland in de tweede helft van 2004 het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt? Zo ja, welke?

Antwoord 3
Sinds mei 2002 is het ESF/EQUAL project "Mannen in de hoofdrol" van start gegaan. Dit bestaat uit een campagne, een onderzoek naar de zorgverantwoordelijkheid van mannen en een tweedaagse internationale conferentie (over mannen en zorg) in september 2004, tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap. De Minister van Justitie is voornemens in het kader van het European Crime Prevention Network een conferentie te organiseren waarin goede praktijken op het gebied van criminaliteitspreventie aan de orde komen. In dat kader zal onder meer aandacht besteed worden aan de preventie en bestrijding van huiselijk geweld.

Inmiddels is bekend dat prioriteitsthema's van Italië tijdens het voorzitterschap (tweede helft 2003) onder meer de bestrijding van sociale uitsluiting en arbeid en zorg zal zijn, waarbij de focus ligt bij de rol van het gezin. Ierland, dat het EU-voorzitterschap tijdens de eerste helft van 2004 bekleedt, zal een conferentie wijden aan het gezin. Nog niet bekend is welk aspect hier belicht zal worden.