Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: 83% Nederlandse bedrijven op internet, 66% doet ook elektronisch zaken
Nummer: 270

Datum: 05-09-2003

Het aantal Nederlandse bedrijven dat aangesloten is op het World Wide Web, groeit nog steeds: 83% van de bedrijven zit inmiddels op internet. Een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek dat het Ministerie van Economische Zaken heeft laten uitvoeren door marktonderzoekinstituut NIPO.

Elektronisch zakendoen
Uit de meting blijkt ook dat inmiddels tweederde (66%) van het bedrijfsleven elektronisch zaken doet. Vorig jaar lag het percentage op 59%. Het betekent dat elektronisch zakendoen nog steeds groeit, maar minder hard dan in de periodes daarvoor. Meer specifiek onderzoek naar het elektronisch zakendoen levert het volgende beeld op: Driekwart van de bedrijven maakt gebruik van elektronisch betalen, of telebankieren. 48% van de bedrijven koopt en/of verkoopt produkten of diensten via internet. 3% biedt klanten de mogelijkheid om elektronisch te betalen. Bedrijven geven aan dat de belangrijkste gevolgen van elektronisch zakendoen zitten in tijdbesparing, kostenbesparing en minder administratieve rompslomp. Toch is het zo dat 38% van de bedrijven moeilijkheden tegenkomt bij het elektronisch zakendoen of het overschakelen daarop. Het gaat dan vooral om onvoldoende kennis en vaardigheden en de aansluiting op de bedrijfsautomatisering.

Website
Andere gegevens die blijken uit het onderzoek: 45% van de bedrijven in Nederland heeft inmiddels een website en 17% is van plan om het komende jaar een website op te zetten. Grotere bedrijven hebben vakere een website dan kleinere. Volgens de ondervraagde bedrijven levert het hebben van een website vooral een grotere naamsbekendheid en produktbekendheid op. Vergroting van de omzet wordt minder vaak genoemd als effect van een website.

Achtergrond onderzoek
Het Ministerie van Economische Zaken wil de toepassing van internet en elektronisch zakendoen in het bedrijfsleven bevorderen. Dat gebeurt via Syntens, het innovatienetwerk dat in opdracht van het ministerie advies en informatie verschaft aan het bedrijfsleven. Om inzicht te krijgen in de stand van zaken omtrent internet en elektronisch zakendoen worden sinds 1999 regelmatig onderzoeken gedaan.

Het uitgebreide onderzoek is te raadplegen via internet: Rapport Elektronisch Zakendoen