Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Opnieuw intensieve alcohol- en tabakscontroles

Datum: 9-5-03

De VWA/Keuringsdienst van Waren gaat deze zomer wederom op de waddeneilanden en in de badplaatsen streng controleren op de naleving van de Drank- en Horecawet en de Tabakswet. De nadruk zal liggen op de controle op de verstrekking van alcohol en tabaksproducten aan jongeren. Tegen overtredingen zal direct worden opgetreden.

Vorige zomer bleek dat de Drank- en Horecawet massaal werd overtreden op onder andere Texel, Terschelling en tijdens diverse zomerfestiviteiten.

Naar aanleiding van deze resultaten zijn de komende maanden weer diverse acties gepland. Naast de verstrekking van alcohol en tabak aan jongeren vormen ook de illegale verkoop (bijvoorbeeld vanuit kiosken) en de controle van vergunningen een aandachtspunt.

Ook de eerste vier maanden van 2003 zijn vele honderden bedrijven tijdens reguliere inspecties en naar aanleiding van klachten en tips uit de samenleving gecontroleerd op de verstrekking van alcohol aan jongeren. Hiervan bleken 60 bedrijven zich niet te houden aan de geldende leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol. Tegen alle 60 overtreders is proces verbaal opgemaakt. Het betrof 47 discotheken/cafes/buurthuizen, 10 supermarkten en 3 slijterijen.

Zo werd bij een supermarkt geconstateerd dat aan een 20-tal jongeren, die nog geen 16 jaar waren, alcohol werd verkocht zonder naar een leeftijdsbewijs te vragen. In een buurthuis werd tijdens de controle veelvuldig alcohol geschonken aan 12/13-jarigen. In Den Haag tijdens Koninginnenach en in Amsterdam op Koninginnedag op het Museumplein werden 6 processen verbaal opgemaakt, waaronder aan één van de grote alcoholmerken. Ook zijn de eerste boetes opgelegd voor tabaksverstrekking aan jongeren. Tijdens de 5 mei festiviteiten in het Noordwesten van het land werd een grote tabaksfabrikant beboet.

In de Drank- en Horecawet en de Tabakswet zijn strenge regels opgenomen over de verstrekking van alcohol en tabak aan jongeren. Voor zwak alcoholhoudende drank (=
Klachten over verstrekking van alcohol en/of tabaksproducten aan jongeren kunnen gemeld worden bij de Warenklachtenlijn telefoonnummer 0800-0488.

foto: parkiet