Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Waarschuwing voor onveilige waterjojo`s

Datum: 7-5-03

De VWA/Keuringsdienst van Waren waarschuwt voor waterjojo`s.

Uit onderzoek van de VWA/Keuringsdienst van Waren is gebleken dat er verstikkingsgevaar kan optreden bij het spelen met deze jojo`s. De VWA/Keuringsdienst van Waren vindt het product gevaarlijk en daarom is het verhandelen van dit soort jojo"s verboden.

Bij het spelen kan het elastische koord van de jojo gemakkelijk uitrekken tot meer dan 1.5 meter. Dit uitgerekte koord kan bij het "inhalen" van de jojo om de keel van het kind slaan. Door het "inkrimpen" van het elastische koord kunnen vervolgens relatief hoge krachten ontstaan. Omdat het koord moeilijk te verwijderen is, dreigt hierdoor gevaar voor verstikking.

De verkoopkanalen van deze jojo`s blijken erg ondoorzichtig; merken en partijcodes ontbreken en veel producten zijn doorverhandeld tussen handelaren. De jojo`s worden o.a. verkocht onder de namen:
* Yoyo Flash ball

* Yoyo Waterball

* Yucki Yoball

* Water Jojo

* Etc.

Dit speelgoed heeft de vorm van een gekleurde plastic bal, met en zonder uitstekels. De bal is gevuld met een vloeibare substantie en verbonden met een elastisch rubber koord. Aan het einde bevindt zich een ring waarin de vinger geplaatst kan worden. De bal is in eerste instantie ontworpen om als jojo te gebruiken. Het blijkt echter dat kinderen deze jojo`s boven hun hoofd rondslingeren.

Om duidelijk te maken hoe de gevaarlijke jojo`s eruit zien, zijn voorbeelden van foto`s op internet geplaatst.

Het is mogelijk een print van de foto`s aan te vragen bij de meldkamer van de VWA/KvW tel.: 0800-0488.

VWA/Keuringsdienst van Waren is op dit moment bezig om, in samenwerking met het bedrijfsleven, de producten uit de handel te nemen.

foto: parkiet