Gemeente Zoetermeer

Stand van zaken ontwikkelingen Van Leeuwenhoeklaan

Het belangrijkste onderdeel voor deze locatie is momenteel het voorontwerp bestemmingsplan. Dit plan verkeert nog in een voorbereidend stadium.
In december jl. is van de Provinciale Planologische Commissie(PPC) een advies ontvangen over het voorontwerp bestemmingsplan. De PPC stemt in principe in met het voorontwerp bestemmingsplan. Dit betekent dat alle inspraak- en overlegreacties ontvangen zijn en klaar liggen voor verdere behandeling.

Eerstvolgende stap op weg naar de inwerkingtreding van het bestemmingsplan is het verwerken van de reacties en ambtshalve wijzigingen in het voorontwerp bestemmingsplan en de omvorming in een ontwerp bestemmingsplan. Dit ontwerp bestemmingsplan gaat vervolgens formeel ter inzage. Gedurende de periode van de ter inzage legging van vier weken kunnen bezwaren (officieel 'zienswijzen' geheten) worden ingediend bij de gemeenteraad.

Erasmuscollege
Inmiddels ziet het er naar uit dat het Erasmuscollege niet naar de Van Leeuwenhoeklaan zal gaan. Hierover zal door de gemeenteraad nog een definitief besluit moeten worden genomen. Vooruitlopende op dit besluit wordt op dit moment onderzocht welke mogelijkheden er zijn om aan de nader uit te werken bestemming een andere invulling te geven dan school voor voortgezet onderwijs en sporthal. Maar ook meer in het algemeen wordt onderzocht of en in hoeverre het stedenbouwkundig plan en bestemmingsplan verder geoptimaliseerd kunnen worden. Dat wil zeggen dat bekeken wordt of kosten en opbrengsten meer in evenwicht kunnen worden gebracht. Dit onderzoek is nog niet afgerond.

Beide onderzoeken zullen naar verwachting wijzigingen met zich mee brengen voor het bestemmingsplan. Het streven is er op gericht in 2003 bedoelde onderzoeken af te ronden en de hieruit voortvloeiende wijzigingen tezamen met de inspraak- en overlegresultaten te verwerken in een ontwerp bestemmingsplan.

Grenswaarden geluidshinder
De voorgestelde hogere grenswaarden geluidhinder moeten worden aangevraagd omdat in het plan opgenomen geluidsgevoelige bebouwing (bijvoorbeeld woningen) meer geluidhinder ondervindt dan de voorkeurswaarde van de Wet geluidhinder aangeeft. Deze hogere waarden moeten door gedeputeerde staten van Zuid Holland worden vastgesteld en dienen daarna in het bestemmingsplan te worden opgenomen nog voordat het bestemmingsplan door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Locatie Klaverblad
Het bouwplan voor de nieuwbouw Klaverblad heeft ook een relatie met het bestemmingsplan. In het plan zijn de bouwmogelijkheden voor deze nieuwbouwplannen opgenomen. Het bestemmingsplan heeft echter nog géén rechtskracht. In dat geval kan op de inwerkingtreding van het bestemmingsplan worden vooruitgelopen door het voeren van een ruimtelijke procedure ingevolge artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.
De bouwvergunning wordt verleend nadat deze procedure is gevoerd en ook anderszins aan de voorwaarden wordt voldaan.

In december jl. heeft de gemeente een bouwvergunning verleend voor de eerste fase van de nieuwbouw Klaverblad langs de Afrikaweg. Het bouwplan is inmiddels in uitvoering.
Over de tweede fase van de nieuwbouw zullen omwonenden en belanghebbenden te zijner tijd via openbare bekendmakingen in het Streekblad worden geïnformeerd.
Gaat het bij de eerste fase om een nieuw kantoorpand op een braakliggende locatie langs de Afrikaweg; bij de tweede fase gaat het om een kantoortoren op de hoek van de Afrikaweg en Van Leeuwenhoeklaan op de plek van het te slopen bestaande kantoor van Klaverblad.

Belanghebbenden en zij die hebben gereageerd op het voorontwerp bestemmingsplan Van Leeuwenhoeklaan, het ontwerp verzoek voor de vaststelling van hogere grenswaarden ingevolge de wet Geluidhinder en het nieuwbouwplan Klaverblad hebben inmiddels een brief van het college van burgemeester en wethouders met voornoemde informatie ontvangen.

Laatste wijziging: 09-05-2003