Amsterdam RAI

KunstRAI 2003
9 mei 2003

KDR kunstrai prijs voor rachid ben ali

De KDR KunstRAI prijs, voor de meest veelbelovende jonge kunstenaar, is op woensdagavond 7 mei tijdens de opening van KunstRAI 2003 uitgereikt aan Rachid Ben Ali (Marokko, 1975) van Galerie Tanya Rumpff. Zijn werk getuigt van expressiviteit en gedrevenheid, een grote beeldgevoeligheid en van het vermogen om doeken op een fysieke en directe wijze op te laden met energie, aldus de juryleden Els Barents (directeur huis Marseille in Amsterdam), Janneke Wesseling (kunstrecensente NRC) en Roel Arkesteijn (conservator GEM in Den Haag). Deze nieuwe prijs, beschikbaar gesteld door drukkerij Kwak & Van Daalen & Ronday, bestaat uit het produceren van een catalogus van het werk van Rachid Ben Ali en een solostand op KunstRAI 2004 waarin deze catalogus wordt gepresenteerd.

Genomineerden
Alle deelnemende galerieën van de KunstRAI konden een veelbelovende, jonge kunstenaar tot 35 jaar voordragen. Dit leidde tot 59 aanmeldingen, waaruit de jury naast de winnaar nog negen genomineerden selecteerde: Erzsébet Baerveldt (Nijmegen, 1968, Reuten Galerie), Koen Delaere ((Brugge, 1970, Arti Capelli), Andreas Gefeller (Düsseldorf, 1970, Loerakker Galerie), Rovert Geveke (Heerenveen, 1973, Aschenbach & Hofland Galleries), Juul Hondius (Ens, 1970, Galerie Akinci), L.A. Raeven (Heerlen, 1971, Ellen de Bruijne Projects), Marjan Laaper (Rotterdam, 1971, Galerie van Wijngaarden/Hakkens), Douglas Pérez Castro (Santa Domingo Cuba, 1972, Metis_NL) en Helgi Thorsson (Reijkjavik IJsland, 1975, Galerie van Gelder).
Het juryrapport: Deze genomineerden vertegenwoordigen allerlei kunststromingen van de KunstRAI. Wij hebben gekeken naar kwaliteit, eigenheid, eigenzinnigheid en de plaats die de kunstenaar inneemt in de hedendaagse kunst. Dit leidde tot genomineerden die net zichtbaar zijn, maar ook kunstenaars met gevestigde namen die een nieuwe weg zijn ingeslagen. Het werk wordt getoond op twee speciale stands op de KunstRAI.

www.kunstrai.nl
Alle informatie is te vinden op www.kunstrai.nl. De KunstRAI is van woensdag 7 tot en met zondag 11 mei 2003. De beurs is op woensdag 7 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 8 tot en met zondag 11 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdagavond 9 mei is de beurs tot 22 uur open. De toegangsprijs is 10, voor houders van CJP/Pas 65 8.

Amsterdam, 7 mei 2003

---
Noot voor de redactie /