Gemeente Heerenveen


---

Lokale welstandcommissie

Welstand gaat lokaal!
Deze titel suggereert een totaal nieuwe werkwijze voor de welstandscommissie die het gemeentebestuur adviseert of een bouwplan al dan niet voldoet aan 'redelijke eisen van welstand'. Dat is niet echt het geval, zij het dat er wel duidelijk sprake zal zijn van een verandering, waarbij de advisering veel meer in onze gemeente zelf zal plaatsvinden en minder in "Leeuwarden" en waarbij de aanvrager en andere belangstellenden ook feitelijk meer bij de totstandkoming van het advies worden betrokken.

Waarom een welstandsadvies?
De Woningwet kent de wettelijke verplichting dat voordat het gemeentebestuur een bouwvergunning verleent zij een advies van een onafhankelijke deskundige commissie vraagt of het gebouw er voldoende fraai uitziet.
Een gebouw is immers niet alleen functioneel. Elk bouwwerk heeft ook een uiterlijk dat er op zich aantrekkelijk moet uitzien en dat moet passen in de omgeving.
Door bouwplannen hierop te beoordelen dragen we bij aan een verzorgd bebouwingsbeeld in onze gemeente. Dit is een belang van iedereen die hier woont, werkt, recreëert of passeert.
Daarom wordt in principe* altijd beoordeeld of een bouwinitiatief voldoet aan 'redelijke eisen van welstand'. Soms spelen hierbij ook welstandscriteria een rol die door de gemeenteraad voor (delen van) de gemeente zijn vastgesteld.

Tot voor kort vond er tweewekelijks overleg plaats tussen de bij onze gemeente betrokken rayonarchitect van hûs en hiem - de organisatie die door de gemeenteraad is aangewezen om dit advies te verzorgen - en de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente, waarin de binnengekomen bouwaanvragen worden besproken. Slechts voor een beperkt aantal plannen werd daarbij direct een advies gegeven en in nog minder gevallen waren de aanvrager dan wel andere belangstellenden daarbij betrokken.
Feitelijk werden de adviezen in "Leeuwarden" en in beslotenheid op het bureau van hûs en hiem behandeld, veelal door één welstandsarchitect. Aan deze wel praktische maar voor velen weinig inzichtelijke werkwijze kleeft dan al snel een beeld van "achterkamertjes' en willekeur. Daarom is gekozen voor een nieuwe werkwijze waarin het welstandsadvies wordt opgesteld door een commissie, die bestaat uit twee architecten van "hûs en hiem, welstandsadvisering en monumentenzorg." De vergadering van de Lokale Welstandscommissie Gemeente Heerenveen vindt iedere 14 dagen plaats in het gemeentehuis. Voor kleinere verbouwingen is overigens niet altijd een welstandsadvies vereist. Inlichtingen hierover worden verstrekt door de afdeling bouw en woningtoezicht.

Hoe komt een welstandsadvies tot stand?
De welstandsadviescommissie vergadert zoals vermeld in het gemeentehuis; deze vergaderingen zijn openbaar. De indiener(s) van een bouwplan is (zijn) hierbij uiteraard welkom, mogelijk met hun adviseur(s) (architect, aannemer, bouwkundige). Ook andere belangstellenden kunnen de vergadering bijwonen. Er is altijd een vertegenwoordiging van de gemeente aanwezig.
Bij de bespreking van een bouwplan zijn de betrokkenen bij dit bouwplan in de gelegenheid hun standpunten naar voren te brengen. Goede documentatie (plantekeningen) over het bouwwerk en andere beelden (foto's van gebouw en/of omgeving) zijn onmisbaar voor een zorgvuldige behandeling.
Nadat de standpunten over het bouwplan zijn geïnventariseerd en toegelicht stellen de architecten van hûs en hiem hun advies vast. In principe zijn hierbij drie mogelijkheden: het plan voldoet wel / gedeeltelijk / niet aan de eisen van welstand.

Helder en constructief
De adviseurs van hûs en hiem streven ernaar duidelijk te zijn in hun adviezen en een bijdrage te leveren aan uw bouwplan, de kwaliteit van de gebouwde omgeving en aan het welstandsbeleid in de gemeente. Wanneer zij adviseren dat uw bouwplan 'gedeeltelijk' of 'niet' voldoet aan de eisen van welstand is er na de vergadering altijd gelegenheid een nadere toelichting te vragen. Ook kunnen de adviseurs in dit geval suggesties doen voor mogelijke oplossingen.
Het advies wordt overigens direct na afloop van de vergadering schriftelijk vastgelegd en ingediend bij de gemeente.

Wanneer?
Vergaderingen van de welstandsadviescommissie vinden tweewekelijks plaats op een vaste dag en een vast tijdstip. Zo worden ingediende bouwplannen altijd binnen een redelijke termijn voorzien van een welstandsadvies. De vergaderingen vinden plaats op: De maandagen in de even weken van 10:00 uur t/m 12:00 uur. De agenda van deze vergaderingen worden gepubliceerd op deze site.

Soms: nader beraad
De welstandsadviescommissie komt niet altijd tijdens één vergadering tot een advies.

* Soms wil de commissie voor een goed oordeel ter plaatse kijken en wordt het advies daarom later vastgesteld.

* Soms zijn de meningen binnen de commissie verdeeld of wil de commissie meer deskundigen raadplegen. In deze gevallen wordt het plan beoordeeld door een uitgebreide welstandscommissie: het wordt dan besproken door meerdere deskundigen (naast bouwkundig architecten bijvoorbeeld ook stedenbouwkundigen of landschapsarchitecten). De vergaderingen van deze commissie vinden plaats in het kantoor van hûs en hiem in Leeuwarden, doorgaans op donderdagmiddag. Ook deze vergaderingen zijn openbaar: alle betrokkenen die de vergadering van de lokale welstandscommissie hebben bijgewoond worden uitgenodigd en kunnen hun standpunt toelichten. Plannen die worden doorgestuurd naar de uitgebreide commissie worden in principe dezelfde week nog in de vergadering van deze commissie behandeld.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de procedures rond bouwplannen of over het werk van de welstandscommissie kan contact worden opgenomen met:

De sectie Bouwtoezicht; dhr. J. Beeksma; telefoon 0513-617624; j.beeksma@heerenveen.nl