Gemeente Weert

09/05/2003

Vrijwilligers zorgen dat archiefbestanden toegankelijk worden via internet

Bij het Gemeentearchief Weert is een vijftiental vrijwilligers actief in diverse projecten. Ze zorgen ervoor dat de gegevens voor genealogisch en historisch onderzoek in één centrale databank komen, het zogenoemde Gendawin-bestand. Gendawin is een bestand van digitale genealogische data. Deze databank kan binnenkort via een netwerk geraadpleegd worden bij een aantal archiefdiensten in Limburg en later ook via het internet.

Indexen op de oude notariële akten en schepenakten van Weert en op de oude doop-, trouw- en begraafboeken van Weert en Stramproy zijn inmiddels opgenomen in de databank. Vrijwilligers zijn nu bezig met invoeren van gegevens uit de oude kerkelijke registers van Nederweert. Het is de bedoeling dat de gegevens van alle oude doop-, trouw- en begraafboeken uit heel Limburg in het Gendawin-bestand worden opgenomen. De provincie is daartoe verdeeld in een aantal regio's. Iedere regio kent een coördinator die de vrijwilligers die bezig zijn met het vervaardigen van de indexen op deze voor genealogisch onderzoek zo belangrijke boeken, begeleidt. Voor de regio Weert is Tom Geuns coördinator.

Bidprentjes en burgemeestersrekeningen
Andere vrijwilligers zijn bezig met het invoeren van gegevens uit de bidprentjes, de memories van successie en de zogenoemde burgemeestersrekeningen van Weert uit de periode 1480-1795. Met name de burgemeestersrekeningen bevatten een schat aan gegevens voor historisch onderzoek over Weert. De rekeningen zijn zo uitgebreid dat ze feitelijk als kronieken van Weert beschouwd kunnen worden. Vier vrijwilligers zijn nu bezig met het invoeren van de gegevens uit deze rekeningen.

Panden en bewoners
Al enkele jaren bestaat er een werkgroep die onderzoek verricht naar de geschiedenis van de panden en hun bewoners in de Weerter binnenstad. De werkgroep richtte zich aanvankelijk alleen op de Maasstraat maar onderzoekt nu de bewoningsgeschiedenis van de oude stad binnen de wallen van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Onlangs is besloten om de gegevens die verzameld zijn in te brengen in het Gendawin-bestand.

Vrijwilligers gezocht
Enthousiaste vrijwilligers zijn van harte welkom voor de projecten van de doop-, trouw- en begraafboeken van Midden-Limburg, de burgemeestersrekeningen van Weert en het onderzoek naar het woonverleden van de binnenstad van Weert. Voor de eerste twee projecten kunnen vrijwilligers thuis de beschikking krijgen over kopieën van de in te voeren bronnen. Voor iedereen is een invoermodule beschikbaar en zonodig kan men een (tweedehands) computer lenen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met het Gemeentearchief Weert, Postbus 950, 6000 AZ Weert, tel. (0495) 575 470. E-mail: Gemeentearchief@weert.nl.
Meer informatie over Gendawin vindt u op internet: www.gendawin.nl.